Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 09 27

Švietimo ministras: lietuviškų vadovėlių Lenkijoje trūkumas silpnina mokymąsi gimtąja kalba

Lietuviškų vadovėlių trūkumas Lenkijoje silpnina mokymąsi gimtąja kalba, teigia švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.
Gintaras Steponavičius
Gintaras Steponavičius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Antradienį Lenkijos Punsko valsčiuje ir Seinų krašte, kur gyvena gausi lietuvių bendruomenė, besilankantis ministras su vietos lietuviais sako aptaręs lietuviškų mokyklų padėtį šiame krašte.

Pasak G.Steponavičiaus, su juo susitikę Lenkijos lietuviai daugiausia nerimo išsakė dėl nedidelių lietuviškų mokyklų išlaikymo ir vadovėlių gimtąja kalba trūkumo.

„Turbūt aštriausiai keliamą klausimą girdime dėl nedidelių lietuviškų mokyklų išlaikymo ir aiškesnio finansavimo modelio nustatymo. Išgirdome ir gan aiškiai išsakytą nerimą dėl to, kad lietuviškose mokyklose čia, Lenkijoje, yra mokoma lietuvių kalba, tačiau vadovėlių lietuvių kalba nebelieka“, – telefonu iš Lenkijos BNS sakė ministras.

„Natūralu, kad tai galima priimti kaip gimtosios kalbos mūsų tautiečiams mokymosi silpninimą“, – teigė Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) vadovas.

G.Steponavičiaus teigimu, šiuos klausimus ketinama kelti artimiausiame dvišaliame švietimo ekspertų grupės susitikime.

„Mes tikrai išnaudosime galimybes reguliariai besirenkančiai Lietuvos ir Lenkijos švietimo ekspertų grupei aptarti šituos klausimus. Artimiausias posėdis, spalio 14-ąją įvyksiantis Vilniuje, bus skirtas būtent lietuviškų mokyklų Lenkijoje problematikai aptarti“, – teigė ministras.

Anot ministerijos pranešimo, G.Steponavičius Lenkijos lietuvius taip pat patikino, kad Lietuvos institucijos ir toliau teiks pagalbą lietuviškoms mokykloms Lenkijoje.

Ministras antradienį susitiko su Lietuvos konsulu Liudviku Milašiumi, Seinų apskrities vadovu Ryszardu Grzybowskiu, Punsko valsčiaus viršaičiu Vytautu Liškausku, Lenkijos lietuvių bendruomenės valdybos pirmininke Irena Gasperavičiūte, Lenkijos lietuvių draugijos pirmininku Algirdu Vaicekausku, lankėsi Seinų „Žiburio“ gimnazijoje, pastatytoje Lietuvos lėšomis.

Šiais metais ŠMM šiai gimnazijai skyrė 350 tūkst. litų dotaciją ugdymo, renginių, projektų, programų, parodų organizavimui ir kitoms veikloms.

Taip pat šiai gimnazijai, kaip ir kitoms šešioms Lenkijos lietuviškoms mokyklos, teikiama pagalba knygomis, mokymo priemonėmis, sudaroma galimybė mokytojams tobulinti kvalifikaciją, teikiamos stipendijos pasirinkusiesiems studijas Lietuvoje.

G.Steponavičius taip pat susitiko su Navinykų, Pristavonių ir Vidugirių mokyklų bendruomenėmis, dar ketina apsilankyti Punsko Dariaus ir Girėno pagrindinėje mokykloje ir gimnazijoje bei Punsko Kovo 11-osios lietuvių licėjuje.

Lenkijoje veikia septynios lietuviškos mokyklos, jose mokosi 547 mokiniai.

Lietuvos ambasados Lenkijoje duomenimis, Lenkijoje gyvena apie 15 tūkst. lietuvių kilmės žmonių, daugiausia – šiaurės rytuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius