Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 07 11 /12:55

Švietimo ministras paskelbė, kiek abiturientų neišlaikė matematikos egzamino: „Tai yra per daug“

Matematikos valstybinio brandos egzamino šiemet neišlaikė 15 proc. jį laikiusiųjų, tai – gerokai mažiau nei pernai, tačiau yra per daug, tvirtina naujas švietimo ministras Gintautas Jakštas.
Abiturientai laikė matematikos brandos egzaminą
Matematikos egzaminas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Rezultatai, lyginant su praėjusiais metais, kai egzamino neišlaikė daugiau kaip trečdalis (35 proc.) abiturientų – reikšmingai geresni. Tai yra didelis žingsnis pirmyn, tačiau ir šiemet egzamino neišlaikė 15 proc. ir tai yra per daug“, – feisbuke rašė ministras.

Jis ragino nepasiduoti dvejonei „ar egzaminas lengvesnis negu pernai“, kadangi minimalius reikalavimus atitinkantys uždaviniai buvo standartiniai, o uždaviniai, reikalaujantys aukštesniųjų mąstymo gebėjimų, – tokie pat sudėtingi kaip ir pernai.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gintautas Jakštas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gintautas Jakštas

Antradienį, be matematikos, skelbiami lietuvių kalbos, užsienio kalbų, geografijos ir biologijos egzaminų rezultatai.

„Lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos, biologijos egzaminus šiemet išlaikė daugiau abiturientų nei pernai, vokiečių ir prancūzų kalbų egzaminus išlaikė visi, geografijos išlaikymo rezultatas labai panašus į pernykštį“, – reziumavo G.Jakštas.

Jis pabrėžė, kad geresnių pasiekimų autoriai yra visi: tiek mokiniai, tiek mokytojai, tiek mokyklos, savivaldybės, ministerija ir Nacionalinė švietimo agentūra.

Jonavos ir Kaišiadorių pasiekimai

Be kita ko, švietimo ministras išskyrė Jonavos ir Kaišiadorių rajonų savivaldybes.

„Norisi išskirti Jonavos ir Kaišiadorių rajonų savivaldybes – daugiau kaip 7 kartus pagerinti rezultatai! Pernai matematikos neišlaikė 47 proc. Jonavos rajono abiturientų, šiemet – 6,6 proc. Kaišiadorių rajone nuo matematikos neišlaikiusių 40,2 proc. skaičius sumažėjo iki 5,4 proc.“, – rašė G.Jakštas.

„Kaip sako Jonavos švietimo žmonės, po dramatiškų pernykščių rezultatų visos pajėgos buvo skirtos matematikai, atlikta išsami rezultatų analizė ir sudarytas veiksmų planas, kaip gerinti matematikos pasiekimus. Kaišiadorių švietimo skyriaus vedėja pabrėžė mokytojų pastangas, taip pat nuoseklesnį metodinį darbą savivaldybės, mokyklų lygmeniu“, – pridūrė jis.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Matematikos egzaminas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Matematikos egzaminas

Anot jo, matematikos egzaminai buvo geresni ir kitose savivaldybėse.

„Vilniaus ir Kauno miestų rezultatai gerėjo tai pat: matematikos egzaminą neišlaikiusiųjų dalis sumažėjo beveik 3 kartais. Kolegos Kaune skyrė dėmesį įvairaus amžiaus mokinių matematikos pasiekimams gerinti, kasmet rengia priemonių planą ir veiklas visai bendruomenei, kurias įgyvendino Kauno švietimo inovacijų centras. Vilniaus švietimo specialistai kartu su Edu Vilnius organizavo pagalbą mokykloms, norinčioms geriau pasiruošti matematikos egzaminui, rengė bandomąjį matematikos egzaminą, seminarus mokytojams“, – kalbėjo ministras.

Daugės matematikos pamokų

Jis taip pat dėkojo švietimo bendruomenei už „sutelktumą ir parodytą valią“ bei kvietė „išlaikyti nuoseklią matematikos pasiekimų gerėjimo ir stiprinimo liniją“.

„Esame užsibrėžę, kad daugės matematikos mokymui skirtų pamokų, nepasiekusiems patenkinamo pasiekimų lygio nacionaliniuose mokinių pasiekimų patikrinimuose (4, 8 kl.) mokiniams bus skiriamos papildomos konsultacijos, bus pradėtos įgyvendinti nacionalinės kvalifikacijos tobulinimo programos matematikos mokytojams, parengtas skaitmeninių matematikos mokymosi priemonių ir užduočių paketas“, – tvirtino G.Jakštas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius