Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 10 16 /13:54

Premjeras: švietimo ministrė šiuo metu gali toliau eiti pareigas, lemiama bus VTEK išvada

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė šiuo metu gali toliau eiti pareigas, lemiama bus Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvada, sako premjeras Saulius Skvernelis.
Jurgita Petrauskienė
Jurgita Petrauskienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Mano vertinimu, kol nėra jokių kitų sprendimų, tikrai taip (gali eiti pareigas – BNS). Ministrė darydama švietimo reformą ėmėsi pakankamai sudėtingo ir sunkaus darbo, tai atvėrė skaudulius, kurie ne visada buvo matomi“, – antradienį žurnalistams Seime sakė premjeras.

Jis tvirtino, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija šiuo metu nesvarsto galimybių patraukti ministrę, o frakcijai priklausančio Centro partijos vadovo Naglio Puteikio iniciatyvą rengti jai interpeliaciją aiškino dėmesio siekiu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Naglis Puteikis yra kitos partijos pirmininkas, kandidatas dalyvauti prezidento rinkimuose, ir galbūt daugiau siečiau su politinio matomumo problematika“, – „valstiečių“ frakcijos atstovo iniciatyvą komentavo S.Skvernelis.

„Jei nebūtų padaryti žingsniai įvedant etatinį apmokėjimą, akivaizdu, drastiškai mažėjant vaikų skaičiui mokytojams būtų tekę mažinti atlyginimus. Dabar šita tvarka, kuri nėra labai lengvai įgyvendinama, leis turėti skaidresnę, efektyvesnę apmokėjimo sistemą, mokytojams nereikės rugsėjo mėnesį ar anksčiau kautis, kiek gali turėti kontaktinių valandų“, – kalbėjo premjeras.

Klausiamas, ar švietimo ministrės likimas pareigose priklausys nuo VTEK išvados, premjeras atsakė: „Taip, VTEK išvada tikrai bus labai svarbi, kalbant apie ministrės darbą.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Naglis Puteikis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Naglis Puteikis

VTEK aiškinasi, ar ministrė neįsipainiojo į interesų konfliktą dėl sutuoktinio laimėtų konkursų švietimo įstaigose.

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis antradienį žurnalistams Seime tvirtino, kad švietimo ir mokslo ministrė klaidų neišvengė, bet išliks istorijoje dėl pradėtų reformų.

„Švietimo ministrė ėmėsi labai sunkaus darbo, labai daug reformų – ir aukštojo mokslo, ir etatinis apmokėjimas, ir daugelis kitų sprendimų. (...) Šitoje situacijoje, aišku, klaidų neišvengiama. Manau, kad šita ministrė bent jau dėl savo ryžto dirbti liks bet kokiu atveju istorijoje, kaip ministras, kuris ėmėsi tokių reformų“, – sakė R.Karbauskis.

„Galbūt komandoje yra problemų, galbūt kitų problemų. Kad yra klaidų, tai akivaizdu“, – pridūrė jis.

Kad yra klaidų, tai akivaizdu.

Dalis mokytojų nepatenkinti nuo rugsėjo įsigaliojus naujai etatinio apmokėjimo tvarkai. Kai kurie pedagogai tvirtina nesulaukę žadėjo algų padidėjimo. Ministrės kėdę dėl to klibina ne tik opozicija, bet ir valdančiųjų atstovai – „valstiečių“ frakcijos narys N.Puteikis paskelbė rinksiąs parašus interpeliacijai, jei ministrė neatsistatydins.

Siūlo susėsti diskusijai

Opozicija netiki, kad interpeliacija pavyktų. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis teigė, kad šiuo metu reikia padėti politines ambicijas į šoną ir susėdus Seime rimtai kalbėtis apie tai, kaip turėtų būti gerinama švietimo srities situacija.

Visgi konservatorių lyderis dėstė, kad jei būtų prieita iki interpeliacijos, jo vadovaujama frakcija ją palaikytų. Tačiau, anot G.Landsbergio, vargu ar jį pavyktų. Pasak jo, ministrė pateiktų atsakymus į Seimo narių klausimus, susirinkusi komisija, kurią sudarytų daugiausia „valstiečiai“, juos įvertintų kaip tinkamus ir net balsuoti nebūtų galima.

„Todėl manau, kad reikia kitokio proceso. Ministrė yra Ramūno Karbauskio politinis įrankis, skirtas sistemai suvaldyti, bet nesuvaldo jos. Dėl to mes pradėjome diskusiją su švietimo komitetu ir jo pirmininku Eugenijumi Jovaiša apie švietimo problemas ir kaip jas spręsti. Ministrė iš esmės nebesusitvarko“, – kalbėjo TS-LKD vedlys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Anot jo, šiuo metu sprendimus dėl švietimo ateities reikia priimti Seime – aiškintis, ką daryti su mokytojų algomis, nes, pasak G.Landsbergio, ministerijos skirtos lėšos pedagogų nepasiekė. Taip pat aiškintis dėl tokių pirkimų, kaip ugdymo programos už 8 mln. eurų.

Praėjusią savaitę konservatorių lyderis vyriausybės valandos metu finansų ministro Viliaus Šapokos klausė, iš kur švietimo ir mokslo ministrė ketina paimti papildomus 10 mln. eurų, kuriuos visai neseniai pažadėjo skirti mokytojų algoms didinti. Pasak jo, atsakymo nesulaukta nei iš V.Šapokos, nei iš J.Petrauskienės, todėl kyla įtarimas, kad tų pinigų iš viso nėra.

„Yra gausybė keistų sprendimų, ministerija nepajėgi atsakyti kodėl ir ką daro arba padaryti, kad būtų geriau. Dėl to mes esame pasikvietę komiteto pirmininką E. Jovaišą ne ginčui, o sprendimų paieškai. Jei iš to gimtų sprendimai ministrei trauktis, tada ta aritmetika susidėliotų, bet tai nėra svarbiausia“, – sakė G.Landsbergis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius