Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 15

Šviežia byla pedofilijos skandale: Venckienė prieš Lietuvą (atnaujinta 16.10 val., nuotraukos)

Pirmadienį Vilniaus apygardos teisme surengtas parengiamasis posėdis byloje, kurioje kaunietė teisėja Neringa Venckienė kovoja su Lietuvos valstybe.
Į posėdį atvyko tik Generalinės prokuratūros prokurorė D.Nikitinienė.
Į posėdį atvyko tik Generalinės prokuratūros prokurorė D.Nikitinienė. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Drąsiaus Kedžio sesuo, kaunietė teisėja N.Venckienė padavė į teismą Lietuvos valstybę ir reikalauja 2 mln. litų neturtinės žalos atlyginimo.

Ieškovė jaučiasi nukentėjusi, nes esą buvo pažeistas jos, kaip teisėjos, imunitetas, be to, paviešinti jos asmeniai duomenys.

Prokuratūros atstovai patikrinimo metu paėmė iš jos kompiuterio asmeninę informaciją, be jos sutikimo ją naudojo ir netgi paviešino.

Teisėjos teisinio imuniteto pažeidimas, apie kurį kalba ieškovė, susijęs su prokuratūros nutarimu išsireikalauti iš telekomunikacijos įmonių duomenis apie N.Venckienės mobiliojo išeinančius ir įeinančius skambučius.

Todėl pirmadienio popietę Vilniaus apygardos teisme surengtas parengiamasis posėdis šioje byloje, kurioje kaunietė teisėja N.Venckienė kovoja su Lietuvos valstybe.

Lietuvai šioje byloje kol kas atstovauja tik Generalinė prokuratūra, tačiau šiandien nutarta, kad yra pagrindas kaip atsakovę į šią bylą įtraukti ir Teisingumo ministeriją.

Į posėdį pirmadienį atvyko tik Generalinės prokuratūros prokurorė Deimantė Nikitinienė. Ieškovė N.Venckienė rengiantis bylai nedalyvavo, jos dalyvauti šioje bylos stadijoje ir nėra būtina.

Savo pareiškime teismui ieškovė N.Venckienė prokurorus kaltina neteisėtais veiksmais: Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis esą paviešino ikiteisminio tyrimo medžiagą, o Generalinės prokuratūros prokuroras Redas Savickas neteisėtai pareikalavo duomenų apie jos telefoninius pokalbius.

Viešino kompiuteryje rastus failus

Kaip žinoma, N.Venckienė pernai buvo apklausta kaip liudytoja byloje dėl kolegos teisėjo Jono Furmanavičiaus ir buvusios D.Kedžio sugyventinės Laimutės Stankūnaitės sesers Violetos Naruševičienės nužudymo.

Būdama Kauno apygardos teismo teisėja, N.Venckienė turėjo teisę apskritai atsisakyti liudyti, tačiau norėdama padėti tyrimui parodymus davė.

N.Venckienė ne tik bendravo su tyrėjais, bet ir leido pareigūnams apžiūrėti jos kabinetą, darbo kompiuterį, taip pat sūnaus kompiuterį, kuriuo namie naudodavosi ir pati.

Netrukus Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras K.Betingis Kauno apygardos teismo pirmininkui Albertui Miliniui pateikė dalį ikiteisminio tyrimo medžiagos, susijusios su N.Venckienės darbo kompiuteryje rastais failais. Kompiuteriuose aptikta N.Venckienės skundų, įvairioms institucijomis rašytų tiek jos pačios, tiek jos brolio D.Kedžio vardu. Dokumentuose pedofilijos skandale figūruojantys asmenys pavadinti itin įžeidžiamai.

Savo ruožtu N.Venckienę ypač papiktino tai, kad ši ikiteisminio tyrimo medžiaga, kurią ji sutiko duoti žmogžudystės byloje, buvo perduota ir įtariamojo Andriaus Ūso pedofilijos bylą tiriantiems prokurorams.

Teigiama, kad tokiu būdu medžiagą gavo ne tik vienintelis pedofilijos bylos įtariamasis A.Ūsas bei keturi jo advokatai, bet ir L.Stankūnaitė, o netrukus ji buvo išdalyta ir kai kuriems žurnalistams.

N.Venckienė pabrėžia niekada nedavusi sutikimo nei informaciją viešinti, nei ją naudoti kitoje baudžiamojoje byloje.

Pažeistas imunitetas?

N.Venckienės priekaištai Generalinės prokuratūros prokurorui R.Savickui, kaip minėta, susiję su jo nutarimų dėl teisėjos skambučių išklotinių.

Tokie prokuroro veiksmai, anot N.Venckienės, pažeidžia jos kaip teisėjos imunitetą, nes ji niekada nėra leidusi išreikalauti duomenis apie jos naudojimąsi mobiliuoju.

Ieškovė pabrėžia, kad dėl galiojančio teisėjos imuniteto tokios procesinės prievartos priemonės jos atžvilgiu negalėjo būti taikomos, tai buvo padaryta neteisėtai.

Nukentėjusioji ar kaltoji?

Kaip jau rašė 15min.lt, neseniai net Aukščiausiasis Teismas apgynė teisėją Jolantą Vėgelienę, kuri leido prokurorui R.Savickui paimti N.Venckienės mobiliojo skambučių išklotines.

Tuo tarpu medžiagą apie N.Venckienės kompiuteryje rastą nepagarbią informaciją svarstė Teisėjų etikos ir drausmės komisija ir nutarė D.Kedžio seseriai iškelti drausmės bylą, kuri perduota Teisėjų garbės teismui.

Šio pirmadienio posėdyje dalyvavusi Generalinės prokuratūros atstovė D.Nikitinienė teismo paprašė išsireikalauti visas nutartis ir kitus procesinius dokumentus, susijusius su dalykais, apie kuriuos kalbama N.Venckienės ieškinyje dėl 2 milijonų litų žalos priteisimo.

Prokuratūros supratimu, visos šios medžiagos turėtų pakakti įrodyti, kad N.Venckienės atžvilgiu nebuvo atlikti jokie neteisėti veiksmai, tuo tarpu jos pačios elgesys kelia pagrįstų abejonių.

20 dienų Teisingumo ministerijai

Šios dienos posėdyje paaiškėjo, kad dar lapkričio 11 dieną N.Venckienė kreipėsi į teismą prašydama patikslinti jos ieškinį. Ieškovė prašė tarp atsakovų įtraukti Teisingumo ministeriją, nes dalis jos priekaištų susiję su teismais, už kurių darbą atsako minėtas Vyriausybės padalinys.

Pageidavimas tarp atsakovų matyti ir ministerijos atstovus buvo ir tarp D.Nikitinienės šiandien pateiktų prašymą.

Bylą nagrinėjanti teisėja Natalija Cikoto abipusį prašymą tenkino. Atsakove tapusios Teisingumo ministerijos teisininkai dabar turės 20 dienų pateikti atsiliepimą į N.Venckienės ieškinį, todėl paskirti konkrečios kito parengiamojo posėdžio datos N.Cikoto neturėjo galimybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius