Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 11

Šviežias asfaltas prie mero M.Sinkevičiaus sesers namo kelia aistras Jonavos rajone

Jonavos rajono Šveicarijos kaime esančios Aleksandrynės gatvėje neseniai zujo darbininkai: nulupo seną asfaltą, paklojo naują. Šis per 142 tūkst. eurų atsiėjęs gatvės remontas sukėlė daug klausimų, mat šioje gatvėje namą įsigijo vietos mero, socialdemokrato Mindaugo Sinkevičiaus sesuo. Meras tikina, kad jokių aistrų nėra – nebent opozicijos vaizduotėje, o ši ir kitos gatvės tvarkomos nesulaukiant Jonavos pietrytinio aplinkkelio.
Mindaugas Sinkevičius
Mindaugas Sinkevičius / 15min nuotr.

Rugsėjo pabaigoje Jonavos rajone esančiame išvaizdžiame Šveicarijos kaime apsilankę 15min žurnalistai pataikė tiesiai į asfaltavimo darbų pradžią – senas, bet dar padoriai atrodęs, gatvės asfaltas jau buvo nuluptas, darbininkai pylė ir lygino naują gatvės dangą.

Aleksandrynės gatvėje 15min rado suklotą šaligatvį, naujus apšvietimo stulpus, paruoštas vietas suoliukams, trinkelėmis grįstas saleles.

Viena jų veda tiesiai į namo, kurį pernai vasarą įsigijo mero sesuo, kiemą.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Asfaltuojama Šveicarijos kaimo Aleksandrynės gatvė
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Asfaltuojama Šveicarijos kaimo Aleksandrynės gatvė

Registrų centro duomenimis, pirkimo sutartį dėl gyvenamojo namo ir pagalbinių pastatų mero sesuo sudarė pernai rugpjūčio 26 dieną.

Šių metų balandį Jonavos rajono savivaldybė pasirašė 142 tūkst. eurų vertės kapitalinio 330 metrų Aleksandrynės gatvės remonto sutartį, po to prasidėjo darbai.

Supykdė kaimo gyventojus

Šveicarijos kaimas – nedidelis, sunkiąją techniką ir darbininkus netruko pastebėti kitų gatvių gyventojai.

Įskaudinti sako pasijutę Saulės gatvėje gyvenantys žmonės, iki šiol laukiantys, kada nebereikės dundėti žvyru padengta gatve, kurioje lietingomis dienomis išsimuša duobės, o karštą vasarą kyla dulkės.

Didžiausią jų nepasitenkinimą sukėlė tai, jog Aleksandrynės gatvė jau buvo asfaltuota, tik nuspręsta seną dangą pakeisti naujesne.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Saulės gatvė
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Saulės gatvė

Gegužę devyni šios gatvės gyventojai raštu kreipėsi į savivaldybės Kontrolės komitetą prašydami ištirti, ar savivaldybės vadovai nepiktnaudžiavo pareigomis ir ar teisėtai bei pagrįstai buvo priimti sprendimai dėl pirmumo remontuoti Aleksandrynės, o ne Saulės gatvę.

„Kai vienos gatvės, kaip Saulės gatvė, yra dar žvyro dangos ir joje gyvenantys žmonės priversti nuolat kęsti dulkes ir nepatogumus, kitose, pavyzdžiui, Aleksandrynės gatvėje, keičiama geros būklės asfalto danga, ruošiamasi įrengti apšvietimą, 1,5 m šaligatvį iš trinkelių dangas, suoliukus ir šiukšliadėžes. Gal to priežastis yra tai, kad ten nuosavybę galimai įsigijo Jonavos mero sesuo?“ – rašte abejonėmis dalijosi gyventojai.

Verslininkas: kai rūpi merui – pirmu numeriu

Vienas iš dokumentą pasirašiusiųjų – verslininkas Tadas Survila Šveicarijos kaimo Saulės gatvėje turi didelę ir labai lankomą Survilų kaimo turizmo sodybą.

Jis15min pasakojo, kad žvyru padengtos gatvės sutvarkymo klausimas buvo keliamas ne vienerius metus – rašyta tiek seniūnui, tiek savivaldybės administracijai.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Tadas Survila
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Tadas Survila

„Kiek buvo rašyta raštų, tiesiogiai, per tarpininkus kalbėta – niekas nevyksta, tik tiek, kad seniūnas atsiunčia greiderį (...) Kasmet po du–tris kartus atvažiuoja, palygina tą kelią, per visą tą laiką atvežė porą mašinų žvyro. Visa kita – mes patys savo lėšomis“, – tvirtino jis.

Anot jo, į prašymus visuomet būdavo gaunamas vienas ir tas pats atsakymas: nėra pinigų.

T.Survilos teigimu, eismas Saulės gatvėje ypač intensyvus būna vasarą.

Kam reikia investicijų, priežiūros ir darbų, pinigų neatsiranda, o jeigu tamstai merui rūpi, tada – pirmu numeriu.

„Kam reikia investicijų, priežiūros ir darbų, tai pinigų neatsiranda, o jeigu tamstai merui rūpi, tada – pirmu numeriu“, – kartėlio neslėpė jis.

Paklaustas, ar nebandė kalbėti su M.Sinkevičiumi tiesiogiai, verslininkas sakė to net nebandęs, nes jau anksčiau įsitikinęs, kad meras žmones ignoruoja.

„Tikiuosi, kad per kitus rinkimus žmonės pabus ir galutinai įsitikins, kad ne tokio mero mums reikia“, – kalbėjo jis.

Taip Aleksandrynės gatvė atrodė prieš jos sutvarkymą:

G.Jasiulionio nuotr./Kaip atrodė Aleksandrynės gatvės asfaltas
G.Jasiulionio nuotr./Kaip atrodė Aleksandrynės gatvės asfaltas

„Nekelia jokių aistrų“

Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkės pirmasis pavaduotojas M.Sinkevičius, atsakydamas 15min, patikino, kad portalo klausimų formuluotėse išsakytas vertinimas, esą Aleksandrynės gatvės Šveicarijos kaime remontas rajone yra sukėlęs nemažai aistrų, yra klaidingas.

„Pažymiu, kad Jonavos rajone šis faktas nekelia visai jokių aistrų. Nepagrįstas aistras jis kelia tik rajono savivaldybės tarybos opozicijos narių vaizduotėje, kurie eilinį kartą remonto darbus Jonavos rajone bando susieti su manimi ar mano artimaisiais“, – pabrėžė politikas.

M.Sinkevičiaus teigimu, pagrindinė susisiekimo problema Jonavoje yra nė vienos Vyriausybės daugiau nei du dešimtmečius taip ir nepajudintas A6 aplinkkelis.

„Esant eismo spūstims ar avarijoms vairuotojai, ypač jonaviečiai, žino, kad vienintelis alternatyvus apvažiavimas yra per Šveicarijos miestelį.

Būtent šis alternatyvus koridorius nuosekliai tvarkomas jau pastaruosius 5 metus.

Jį įveikiant važiuojama Aleksandrynės, Beržų, Ąžuolų, Pramonės ir Gaižiūnų gatvėmis. Būtent šis alternatyvus koridorius nuosekliai tvarkomas jau pastaruosius 5 metus“, – aiškino jis.

Mero teigimu, buvo pradėta nuo neasfaltuotų Ąžuolų, Pramonės ir Gaižiūnų gatvių, o per šiuos ir kitus metus planuojama sutvarkyti asfaltą turinčias, tačiau remonto reikalaujančias, Alenksandrynės ir Beržų gatves. Taip būtų daroma tam, kad jos atitiktų didesniam automobilių srautui skirto apvažiavimo reikalavimus.

„Nei prisidėjau, nei kišausi“

M.Sinkevičius pabrėžė, kad sprendimus dėl Aleksandrynės ir Beržų gatvių rekonstrukcijos priėmė Šveicarijos seniūnijos seniūnaičių sueiga, jam vėliau pritarė savivaldybės tarybos Kaimo reikalų komitetas, o juos įgyvendino Jonavos rajono savivaldybės administracija.

„Tai yra ilgametė ir nusistovėjusi tarybos reglamentuota tvarka sprendžiant klausimus tiek dėl rajono, tiek dėl miesto tvarkytinų gatvių ir kelių. Laikomasi griežtos logikos, kad konkrečios seniūnijos poreikį geriausiai žino tos konkrečios seniūnijos atstovai. Kaip rajono vadovas nei prisidėjau, nei kišausi į šių sprendimų priėmimą“, – pabrėžė rajono meras.

Jis atkreipė dėmesį, kad net seniūnaičių protokole užsiminta, jog tiek Aleksandrynės, tiek Beržų gatvių tvarkymas yra reikalingas taip ir nesulaukiant Jonavos pietrytinio aplinkkelio.

Asmeniškai manau, kad sprendimas ir logiškas, ir pagrįstas.

„Asmeniškai manau, kad sprendimas ir logiškas, ir pagrįstas“, – atsakymuose pabrėžė M.Sinkevičius.

„Nemanau, kad man artimo asmens sprendimus dėl nekilnojamojo turto įsigijimo kokiu nors būdu lėmė gatvės remonto darbai. Be to, kaip jau minėta, asfaltuotas kelias Aleksandrynės gatvėje prie įsigyto turto jau buvo“, – teigė meras.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Jonavos rajono savivaldybės meras – Mindaugas Sinkevičius
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Jonavos rajono savivaldybės meras – Mindaugas Sinkevičius

Savivaldybė buvo nusprendusi anksčiau?

Sprendimą dėl dviejų gatvių – Aleksandrynės ir Beržų – sutvarkymo iš tiesų, kaip sako M.Sinkevičius, priėmė Šveicarijos seniūnijos seniūnaičių sueiga.

Tačiau klausimų kelia faktas, kad gatvės kapitalinio remonto projektą, be kurio negali vykti jokie darbai, Jonavos rajono savivaldybės administracija užsakė anksčiau, nei seniūnai priėmė sprendimą.

15min turimi dokumentai rodo, kad seniūnaičiai vienbalsiai pritarė minėtų gatvių rekonstrukcijai Kelių plėtros programos lėšomis 2020 rugsėjo 28 dieną.

Tačiau Jonavos rajono savivaldybės administracija Aleksandrynės gatvės kapitalinio remonto projektą užsakė anksčiau – 2020 liepos 17 dieną.

Tai yra kiek daugiau nei prieš mėnesį, kai M.Sinkevičiaus sesuo pasirašė namo įsigijimo sutartį.

15min paprašė paaiškinti, kodėl savivaldybė projektą užsakė anksčiau, nei sprendimą priėmė seniūnaičiai.

Administracija mato situaciją visame Jonavos rajone ir savo nuožiūra pradeda procedūras, reikalingas kelių remonto projektavimo darbams atlikti.

Administracijos direktorius Valdas Majauskas teigė, kad „administracija mato situaciją visame Jonavos rajone ir savo nuožiūra pradeda procedūras, reikalingas kelių remonto projektavimo darbams atlikti“.

„Tačiau realus projektų įgyvendinimas prasideda priėmus politinius sprendimus, t. y. suderinus su seniūnijomis ir pritarus Kaimo reikalų komitetui“, – teigė jis.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Asfaltuojama Šveicarijos kaimo Aleksandrynės gatvė
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Asfaltuojama Šveicarijos kaimo Aleksandrynės gatvė

Pasak administracijos direktoriaus, natūralu, kad administracijos specialistų, seniūnaičių ir tarybos narių nuomonės dėl remontuotinų gatvių sutampa, nes pasirenkamos labiausiai naudojamos, intensyviausio eismo gatvės.

„Visgi, galutinis sprendimas priimamas komitete“, – sakė jis.

Aleksandrynės gatvės Šveicarijos kaime kapitalinio remonto techninis projektas, direktoriaus teigimu, buvo užsakytas todėl, kad tai yra pagrindinė gatvė, kuria vyksta eismas vairuotojams bandant aplenkti kasdienes spūstis kelyje A6 ties Jonava.

V.Majausko teigimu, asfaltuotą gatvę reikėjo perasfaltuoti dėl to, kad atitiktų didesniam automobilių srautui skirto apvažiavimo reikalavimus.

Į klausimą, ar yra kalbėjęs su M.Sinkevičiumi apie Aleksandrynės gatvės sutvarkymą, administracijos direktorius teigė kalbėjęs tiek apie Aleksandrynės, tiek Beržų gatves pietrytinio Jonavos aplinkkelio kontekste: „Nes savivaldybėje nuolat ieškome būdų, kaip pagerinti rajono gyventojų ir pro šalį važiuojančių vairuotojų susisiekimą šioje probleminėje atkarpoje.“

Seniūnas: gal savivaldybė taip ir padarė

„Gal savivaldybė taip ir padarė, bet žinot, ne aš užsakinėjau – gal savivaldybė užsakė, bet gyvenimas... Gal irgi yra žmonių, kurie mąsto apie gyvenimą, kurį reikia daryti į priekį“, – paklaustas, kodėl taip atsitiko, kad savivaldybė projektą užsakė pirmiau, nei sprendimą priėmė seniūnaičiai, teigė Šveicarijos seniūnas Algirdas Paplonskis.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Asfaltuojama Šveicarijos kaimo Aleksandrynės gatvė
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Asfaltuojama Šveicarijos kaimo Aleksandrynės gatvė

Jis pabrėžė, kad dėl Aleksandrynės gatvės asfaltavimo balsavo taryba, Kaimo komitetas važiavo į vietą.

„Galėjo mus pataisyti, sakyti, kad jūs čia visi kažkokie ne tokie, bet kažkaip niekas to nepasakė (...) Mūsų sprendimas seniūnaičių sueigoje juk yra tik pritarimas sprendimo priėmimui – jei tie seniūnaičiai tokie būtų, kad jie pasakė – taip ir bus... Bet gi po mūsų dar Kaimo reikalų komitetas pažiūri, taryba balsuoja, tada jie ten turėtų susimušti, išsidraskyti kieno kas įtakos sfera“, – kalbėjo jis.

Pašnekovas pabrėžė, kad ne tik Aleksandrynės, bet ir kitų apvažiavimui skirtų gatvių tvarkymas yra būtinas, o apie tai pradėta mąstyti dar prieš dešimtmetį.

Jo teigimu, asfaltas, kurį nuspręsta keisti, yra nestiprus.

Beržų gatvės sutvarkymas, dėl kurio taip pat buvo nuspręsta, seniūno teigimu, dar nepradėtas.

„Jonavos aplinkkelis yra klausimas numeris vienas, kalbant apie strateginius klausimus, ką reikia padaryti Jonavoje. Ši gatvė kaip tik ir įeina į aplinkkelio, kuris yra laikinas, darbų sąrašą (...) Jums reikėtų atvykti bet kurį penktadienį. Arba bet kurią dieną prieš penktą ar aštuntą valandą, ir jūs viską suprastumėte“, – sakė jis.

Seniūnijoje, pasak A.Paplonskio, iš 120 kelių 60 yra neasfaltuotų – visi reikalauja juos sutvarkyti, o esą kaip benuspręsi, niekada geras nebūsi – visada atsiranda daugiau keliančių klausimus, kam to reikia, nei sakančių, jog reikia kažką daryti.

M.Sinkevičius: aplinkkelis priešais langus privalumas ar trūkumas?

15min M.Sinkevičiaus teiravosi, ar tai, kad Aleksandrynės gatvės projektas buvo užsakytas vos mėnesį prieš namo įsigijimo sutarties sudarymą, reikėtų laikyti tik sutapimu.

Meras atsakė, kad ieškantiems sutapimų galimą užduoti retorinį klausimą: ar būtų sutapimas jei nekilnojamasis turtas būtų įsigytas prieš metus iki gatvės tvarkymo, tvarkymo metu ar po sutvarkymo?

„Ar sutapimų „paieškos“ visais atvejais būtų aktualios? Galiausiai, ar aplinkkelis priešais nekilnojamojo turto langus yra privalumas ar trūkumas?“ – klausė jis.

Meras tvirtino namo pirkimo procese jokia forma nedalyvavęs.

Sesers komentarų 15min paprašė ketvirtadienį. Tada ji teigė dar nenusprendusi, ar atsakyti į portalo klausimą.

Pokalbyje telefonu ji užsiminė minėtoje gatvėje turinti daugiau turto nei tas namas.

Atsakymų iki šiol portalas negavo. Jei atsakymus gausime, straipsnį papildysime.

Nei patvirtino, nei paneigė

Tyrimą dėl gatvės asfaltavimo atliekančiam Jonavos rajono savivaldybės Kontrolės komitetui vadovaujantis tarybos narys, opozicinių konservatorių atstovas Gintas Jasiulionis 15min pasakojo, kad klausimų sulaukęs meras M.Sinkevičius nesutiko atvirai bendradarbiauti su komitetu.

Šių metų liepos pabaigoje meras komitetui parašė raštą, kuriame teigė negalintis nei patvirtinti, nei paneigti fakto, jog jo sesuo yra įsigijusi nuosavybę Aleksandrynės gatvėje.

Kaip to priežastį jis nurodė tai, kad Vietos savivaldos įstatymas esą nenumato Kontrolės komitetui teisės rinkti informaciją apie privačius asmenis.

„Jūs, kaip Kontrolės komiteto pirmininkas, advokato padėjėjas, turėtumėte žinoti. Aš, laikydamasis Lietuvos Respublikos Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo nuostatų, neturiu teisės teikti informacijos apie kitų asmenų sandorius ir turtą“, – rašė jis.

Meras taip pat rašte aiškino, esą neturi informacijos apie sesers sandorius, o ji „neteikia ir neprivalo teikti jam konkrečios informacijos apie savo ar šeimos sudaromus sandorius“. Tad M.Sinkevičius pasiūlė kreiptis į savo seserį asmeniškai.

„Išsisuko nuo skaidraus ir tiesioginio atsakymo, nors turėtų tokio rango pareigūnas tai atlikti ir deklaruoti“, – įvertino G.Jasiulionis.

Savivaldybės administracija, anot jo, Aleksandrynės gatvės asfaltavimą motyvuoja tuo, kad ji šiuo metu tarnauja kaip laikinas kelio A6 aplinkkelis.

„Neva dėl to, kad ja dabar labai intensyviai naudojasi žmonės, norintys išvengti spūsčių iš iš A6 kelio. Iš dalies yra tiesa, kad yra toje vietoje (gatve – aut. past.) naudojamasi intensyviau, kad yra žmonės, kurie žino, jog tai yra galimybė apvažiuoti spūstį – tas faktas yra nenuginčijamas, bet toje gatvėje buvo tikrai puiki danga“, – pabrėžė jis.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Gintas Jasiulionis
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Gintas Jasiulionis

G.Jasiulionis lankėsi šioje gatvėje iki remonto darbų ir užfiksavo, kokios būklės asfaltas buvo seniau.

„Visoje gatvėje radau vos vieną kelių centimetrų duobę – visa gatvė buvo tikrai patenkinamos būklės ir tikrai galėjo palaukti“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius