-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 15

Šyšoje deguonies sumažėjo dėl išleidžiamų teršalų

Pirminiais duomenimis, Šilutės rajone Šyšos upėje deguonies ėmė trūkti dėl išleidžiamų organinių teršalų.
Dūstanti lydeka aplinkosaugininkų rankose
Dūstanti lydeka aplinkosaugininkų rankose / Rolando Žalgevičiaus nuotr.
Temos: 2 Teršalai Pūgžlys

Pirminiai upės vandens mėginių laboratoriniai tyrimai parodė, kad iš vieno bendrovės „Biofuture“ išleistuvo išleidžiamame vandenyje, kuris naudojamas įrenginiams aušinti ir kuris neturėtų būti užterštas, nustatytas didelis organinių medžiagų kiekis. Toms medžiagoms skaidantis sunaudojamas upės vandenyje ištirpęs deguonis, pranešė Aplinkos ministerija.

Aplinkos ministerijos Aplinkos apsaugos agentūros specialistai atlieka išsamesnius Šyšos upės vandens ir mėginių, paimtų iš minėtos bendrovės išleistuvių, tyrimus.  

Nuo rugsėjo 12 dienos Šyšoje aptinkama nugaišusių žuvų, aplinkosaugininkai nuolat matuoja deguonies kiekį visame problemiškame upės ruože.

Nustatyta, kad ištirpusio deguonies koncentracija aukščiau bendrovės „Biofuture“ yra pakankama (7,6 mg/l), o einant žemyn ji vis mažėja (nuo 4,7 mg/l ties uostu Šilutės mieste iki 0,6 mg/l ties Šyšos kaimu).

Kaip sakė Aplinkos apsaugos agentūros Avarijų prevencijos ir valdymo skyriaus vedėjas Gediminas Markauskas, tyrimų duomenys ir apžiūra leidžia daryti pirminę išvadą, kad bendrovė „Biofuture“ išleido teršalus iš įrenginiams aušinti naudotą vandenį išleidžiančio išleistuvo. Šiems teršalams skaidyti ir sunaudojamas upėje esantis deguonis.

Aplinkosaugininkai pradėjo kompleksinį įmonės patikrinimą. Gavus galutinius tyrimų rezultatus, pasak G.Markausko, bus nustatytas padarytos žalos gamtai dydis ir ji bus išieškoma.

Rugsėjo 13–14 dienomis aplinkosaugos pareigūnai surinko 50 kilogramų kritusių Šyšoje žuvų. Tai daugiausia karšiai, aukšlės, pūgžliai ir plakiai. Taip pat rasta po keletą starkių, lydekų ir salačių. Beveik visos kritusios žuvys yra nedidelės.

Ties uostu Šilutės mieste pastebėta nemažai susibūrusių leisgyvių žuvų. Šios žuvys dabar perkeliamos į Nemuną.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius