Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 02

T.Tomilinas: pas mus pereina LVŽS skyriai, greit turėsime savo frakcijas rajonuose

Registrų centro duomenys rodo, kad ekspremjeras Saulius Skvernelis su bendražygiais pavadinimą naujai partijai rinksis iš kelių variantų. Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Tomas Tomilinas tikina, kad prie politinės jėgos jungiasi nemažai „valstiečių“, o netrukus bus pranešta apie demokratų „Vardan Lietuvos“ frakcijas rajonų tarybose, kurias sudarys buvę „valstiečiai“. Tačiau Ramūno Karbauskio atstovė tai paneigė – esą apie išeinančius skyrius žinių partija neturi.
Sauliaus Skvernelio ir kitų Seimo narių spaudos konferencija
Sauliaus Skvernelio ir kitų Seimo narių spaudos konferencija / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Šeši galimi pavadinimai

Nuo „valstiečių“ atsiskyrę ir Seimo Demokratų frakciją „Vardan Lietuvos“ įkūrę politikai yra sakę, jog steigiamasis politinės jėgos suvažiavimas planuojamas kitų metų pradžioje.

Registrų centre šiuo metu yra rezervuoti šeši galimo pavadinimo variantai: „Vardan Lietuvos“, „Demokratai „Vardan Lietuvos““, „Demokratų partija „Vardan Lietuvos““, „Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos““, „Lietuvos demokratai „Vardan Lietuvos““, „Partija „Vardan Lietuvos“ (Demokratai)“.

Šios rezervacijos galioja iki balandžio 19 dienos.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys T.Tomilinas 15min trečiadienį sakė, kad pavadinimas bus patvirtintas suvažiavime, tad galutinai dėl to, kaip vadinsis politinė jėga, bus apsispręsta tik ją steigiant.

„Logiška yra tam tikrus pasirinkimus pasilikti tam, kad būtų patogu. Nes jeigu neatitiks kas nors, reikės dar vieną suvažiavimą organizuoti“, – paaiškino jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Tomilinas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Tomilinas

„Atskiri „valstiečių“ skyriai pereina“

Paklaustas, ar pavyko surinkti 2 tūkstančius steigėjų – būtent tiek žmonių reikia naujai partijai įkurti – T.Tomilinas patikino, jog šiuo metu dirbama, kad tiek būtų.

„Tikrai labai džiaugiuosi tais žmonėmis, kurie ateina, pats asmeniškai dirbu su Utenos ir Panevėžio regionu (...) Labai džiaugiuosi, kad atskiri „valstiečių“ skyriai pereina“, – kalbėjo jis.

Paprašytas patikslinti, kurie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) skyriai sutiko pereiti pas juos, T.Tomilinas sakė nenorintis konkrečiai įvardinti, patikinęs, jog nori tai suderinti su išeinančiais iš „valstiečių“ žmonėmis.

Artimiausiu metu bus paskelbta apie bent keletą frakcijų įkūrimą įvairiose rajonų tarybose

„Negaliu sakyti, kad visi ir taip toliau, mes dirbame su kiekvienu žmogumi, su kiekvienu tarybos nariu, tikrai artimiausiu metu bus paskelbta apie bent keletą frakcijų įkūrimą įvairiose rajonų tarybose, kur neliks „valstiečių“ frakcijų“, – pasakojo T.Tomilinas.

Jis prisiminė, kad LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis anksčiau yra sakęs, jog iš „valstiečių“ pas demokratus „Vardan Lietuvos“ išeis daugiausiai 40 žmonių.

„Tai aš jam galiu aiškiai ir oficialiai pasakyti, kad vien Anykščiuose bus daugiau. Jei jis apie visą Lietuvą kalbėjo, tai galėčiau jam aiškiai pasakyti: pažadu, kad Anykščiuose bus išėjusių „valstiečių“ daugiau, negu jis kalbėjo apie visą Lietuvą – mažutis Anykščių rajonas“, – pabrėžė Seimo narys.

T.Tomilinas sakė apie kitus rajonus nieko pasakyti negalintis, nes nori, kad jie tai padarytų patys.

„Ramūnui tikrai siunčiu linkėjimus ir tikrai tikiuosi, kad partijoje įvyks tikra demokratija ir „valstiečiai“ išrinks Giedrių (Surplį – aut.) pirmininku ir prasidės kitas gyvenimas, galėsime kalbėti apie bendradarbiavimą ir panašiai“, – pabrėžė jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

R.Karbauskio atstovė: to patvirtinti negalime

Su R.Karbauskiu trečiadienį 15min susisiekti nepavyko, jo atstovė spaudai Dalia Vencevičienė teigė kreipusis į partijos sekretoriatą, kuriame buvo patikinta, jog nėra iš partijos besitraukiančių skyrių.

Kažkokių žinių ar signalų, kad traukiasi skyriai, nėra šiuo metu

„Sekretoriatas nėra gavęs informacijos, kad trauktųsi skyriai, kaip sako buvęs kolega. To patvirtinti tikrai negalime. Kaip tik vyksta pasirengimas suvažiavimui ir skyriai labai aktyviai registruojasi ir registruoja delegatus, kažkokių žinių ar signalų, kad traukiasi skyriai, nėra šiuo metu“, – pabrėžė LVŽS pirmininko atstovė.

Ji pabrėžė, kad nėra duomenų ir apie ketinimus formuoti frakcijas tarybose.

Jos teigimu, skyrių vadovai neslepia sulaukiantys skambučių tiek iš S.Skvernelio, tiek kitų partijos kolegų, ir bandymų juos persivilioti į naujai kuriamą partiją.

Skyriaus pirmininkas: žmonės – ne avių banda

LVŽS Anykščių rajono skyriaus pirmininko pareigas laikinai einantis Algirdas Ananka 15min trečiadienį nepatvirtino T.Tomilino žodžių, tačiau dalies skyriaus nuotaikų prisipažino nežinantis.

„Dar ne tiesa“, – paklaustas apie daugiau kaip 40 žmonių pasitraukimą iš skyriaus, sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Anot pašnekovo, iš skyriaus pasitraukė 10 žmonių, 2 žmonės sustabdė narystę, skyrius yra gavęs 2 prašymus priimti į savo gretas.

Ar nebus taip, kad dalis skyriaus pasitrauks artimiausiu metu?

„Ne, žinokit, aš palaikau ryšį su dauguma partijos narių, pasiklausinėju (...) Skyriuje yra virš 60 žmonių, apie 30 aktyviai dalyvavo veikloje, jie sako: mes nežadame, niekur nelakstysime, mes būsime. O tie, kurie aktyviai nedalyvavo, apie juos dar kol kas žinių neturiu“, – pasakojo A.Ananka.

Jis teigė negirdėjęs, kad ir iš kitų skyrių žmonės masiškai rengtųsi pereiti į S.Skvernelio su bendražygiais kuriamą partiją.

„Nėra tokių dalykų, kad dešimt metų buvo nariais, paskui atėjo S.Skvernelis, ir jie sakytų: dabar pereisime pas S.Skvernelį. Jei skyriaus pirmininkas turės didelį autoritetą, jis gali kviesti trauktis su savimi. Bet žmonės – ne avių banda, kad bėgtų paskui vedlį. Jie turi savo nuomonę“, – patikino LVŽS Anykščių skyriaus pirmininkas.

Didelės migracijos nežadėjo

Spalio mėnesį R.Karbauskis BNS sakė nemanantis, kad jo vadovaujama politinė jėga smarkiai nukraujuos.

R. Karbauskis tvirtino, kad į naująją partiją pereis daugiausiai kelios dešimtys „valstiečių“, tačiau masinės migracijos tikrai nebus.

„Mes neturime tokių indikacijų, nes mūsų žmonės yra vertybiniai. (...) Galbūt jų bus 30, bet ne daugiau. Trisdešimt žmonių iš keturių tūkstančių nesudaro nė procento. Jei pasitaikys tokių žmonių, tai tokiu atveju mes tik apsivalome“, – tuomet tikino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius