Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 01 25

T.Tomilino laiškas „valstiečiams“: vienas R.Karbauskis negali visko spręsti

Iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko pavaduotojo pareigų stumiamas Seimo narys Tomas Tomilinas trečiadienį vakare sureagavo į partijos lyderio Ramūno Karbauskio siūlymą beveik perpus sumažinti LVŽS pirmininko pavaduotojų skaičių. Pasak T.Tomilino, partijoje trūksta demokratijos – esą negali būti taip, kad vienas pirmininkas suformuos visą politinės jėgos valdybą, o dėl idėjų niekas nediskutuos.
Ramūnas Karbauskis, Tomas Tomilinas
Ramūnas Karbauskis ir Tomas Tomilinas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Trečiadienį parašytą laišką „valstiečiams“, kurį gavo 15min, T.Tomilinas, žinoma, pradeda ne nuo kritikos, o nuo padėkų, tačiau svarbiausia laiško mintis būtent ši – LVŽS trūksta demokratijos.

Todėl T.Tomilinas sako nepritariantis R.Karbauskio siūlymui smarkiai sumažinti partijos pirmininko pavaduotojų skaičių ir tik juos deleguoti į LVŽS tarybą.

„Siūlau patobulinti sąjungos įstatus. Pagal mūsų įstatus LVŽS valdyba yra sutapatinta su LVŽS pirmininko pavaduotojais, todėl susidaro tam tikra esminių demokratijos principų priešprieša. Viena vertus, pirmininkas turi turėti teisę pasirinkti savo komandą (pavaduotojus), kita vertus, partijos suvažiavimui iš vienasmenio organo pusės (pirmininko) negali būti primetama vienintelio renkamo kolegialaus organo (valdybos) sudėtis“, – rašo T.Tomilinas.

Pasak jo, valdyba yra tam tikra atsvara vienasmeniam valdymo organui – pirmininkui, kai jis daro klaidas arba kai būtina jo sprendimus labiau paruošti, išdiskutuoti.

Valdyba yra tam tikra atsvara vienasmeniam valdymo organui – pirmininkui, kai jis daro klaidas.

„Todėl siūlau naujame įstatų projekte nustatyti, kad pusę valdybos narių pasiūlo pirmininkas (ir tuo pačiu pavadina juos pavaduotojais), o kitą pusę – renka Suvažiavimas ar Taryba“, – rašo politikas.

LVŽS lygina su A.Paulausko „Naująja sąjunga“

Taip pat T.Tomilinas siūlo vasarą, po prezidento rinkimų, susirinkti ir išspręsti ideologinius skirtumus, kurie kyla tarp partijos narių ir jos prisišauktų „profesionalų“. Anot jo, LVŽS dabar kryžkelėje ir jai gali grėsti „Naujosios sąjungos“ mirtis, jei visą ateitį statys ant vienos populiarios asmenybės.

„Šiandien matau, kad esame kryžkelėje. Funkcine prasme kaip politinė partija esame pasiekę geriausius savo laikus. Bet absoliutus dominavimas Seime bei Vyriausybėje meta ir didelius iššūkius. Turėdami šansą įgyvendinti tai, apie ką svajojome daugybę metų, turime labai daug vidinių prieštaravimų, kaip tai padaryti.

Priėmę sprendimą suteikti lyderystę su partija anksčiau nesusijusiems profesionalams, sugebėjome juos įtikinti, kad partijoje dominuoja neegoistiški, visada vietą stipresniam pasirengę užleisti žmonės. Nes mus vienija kažkas didesnio, nei noras būti valdžioje ar asmeninė ambicija. Tačiau valdžios kontrolės pareiga priklauso partijai ir atsakomybė už rezultatus liks partijai“, – dėsto T.Tomilinas.

Pasak jo, partiečiai regionuose nepatenkinti priimamais sprendimais ir tyliai kritikuoja kolegas Seime, Vyriausybėje.

„Lygiai taip pat turime partijai nepriklausančių profesionalų, deleguotų į postus, teisėtą lūkestį, kad jų nuomonė, požiūris bus išgirstas partijoje, kad partijos senbuviai neprimetinės jiems to, ko jie daryti nenori. Šioje sudėtingoje priešpriešoje išeitis yra viena – demokratinės procedūros“, – įsitikinęs T.Tomilinas.

Jei nors kiek nustumsime į šoną programines diskusijas, vidaus demokratiją, vietą užims technologijos ir propaganda.

Todėl jis siūlo vasarą, po prezidento rinkimų, surengti visuotinį LVŽS bendruomenės idėjų Forumą ir pagaliau atvirai pakalbėti ne tik apie tai, kas junga, bet ir apie tai, kas skiria, kaip galima pasiekti, kad tų skirtumų sukeltos įtampos sumažėtų.

„Padarykime viską, kad nenudreifuotume ten, kur atsidūrė Naujoji sąjunga. Ką turiu omenyje? Man tai pavyzdys partijos, kuri turėjo tik išorę, bet neturėjo vidaus. Ir čia vėl turiu priminti vidaus demokratiją. Jei nors kiek nustumsime į šoną programines diskusijas, vidaus demokratiją, vietą užims technologijos ir propaganda. Kurį laiką tai veiks. Tokiu atveju viskas laikosi ant populiarios asmenybės (prisiminkime Paulauską), o kai tautai tas asmuo nusibosta, dingsta ir partija.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Artūras Paulauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Artūras Paulauskas

Idėjomis neparemtos politikos, deja, visame pasaulyje daugėja. Laimėję rinkimus mes jau parodėme, kad esame gan pažangūs reklamos srityje net be žiniasklaidos palaikymo. Tačiau mes meluojam sau, jei sakome, kad neturime ideologinių skirtumų viduje, jei manome, kad tie skirtumai savaime išnyks be gilios diskusijos“, – įsitikinęs Seimo narys.

R.Karbauskis nori mažiau ir kitų pavaduotojų

Taip T.Tomilinas reagavo į LVŽS nariams pirmininko R.Karbauskio pateiktą siūlymą šeštadienį vyksiančiame suvažiavime partijos pirmininko pavaduotojų sumažinti beveik perpus.

Iš dabartinių pavaduotojų R.Karbauskis toliau eiti pareigas siūlo tik europarlamentarui Broniui Ropei ir Seimo narei Aušrinei Norkienei.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis, Bronis Ropė, Rima Baškienė ir Tomas Tomilinas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis, Bronis Ropė, Rima Baškienė ir Tomas Tomilinas

R.Karbauskio pavaduotojais toliau vadintis nebebus siūloma Seimo vicepirmininkams Rimai Baškienei ir Arvydui Nekrošiui. Artimiausiame R.Karbauskio rate neliktų ir Seimo komitetų pirmininkų Kęstučio Mažeikos, Andriejaus Stančiko, Seimo narių Tomo Tomilino, Viktoro Rinkevičiaus.

Vietoj jų pavaduotojais R.Karbauskis norėtų matyti sveikatos ministrą Aurelijų Verygą, Seimo narius Joną Jarutį ir Valių Ąžuolą, taip pat – partijos atsakingąją sekretorę Kristiną Kirslienę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius