-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 03 28

Taikyti Teritorijų planavimo įstatymą labiausiai vėlavo Vilnius ir Šiauliai

Aplinkos ministro Valentino Mazuronio nurodymu Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (toliau – Inspekcija) išsiaiškino, kaip veikia nuo 2014 metų sausio 1 dienos įsigaliojusio Teritorijų planavimo įstatymo nuostatos, turėjusios supaprastinti ir sutrumpinti kai kurias procedūras. Didžiausią susirūpinimą ministrui kelia iš Vilniaus miesto savivaldybės gauta informacija.
Kranas
Kranas / Alexandre‘o Duret-Lutz‘o nuotr.

Didžiųjų miestų Savivaldybių administracijos buvo tikrinamos, kaip laikymąsi terminų nagrinėjant prašymus pakeisti žemės naudojimo paskirtį ir išduoti specialiuosius architektūros reikalavimus.

Informaciją buvo surinkta Panevėžio miesto, Panevėžio rajono, Kauno miesto, Kauno rajono, Šiaulių rajono, Šiaulių miesto, Klaipėdos miesto, Klaipėdos rajono, Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono Savivaldybių administracijos.

Prašymų pakeisti pagrindinę žemės naudojimo paskirtį ir (ar) būdą (būdus) nagrinėjimas, kai pakeitimas gali būti atliekamas Savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimu.

Daugiausia prašymų pakeisti pagrindinę žemės naudojimo paskirtį ir (ar) būdą (būdus) užregistruota Vilniaus rajono (279 prašymai), Vilniaus miesto (82 prašymai) ir Klaipėdos rajono (73 prašymai) savivaldybių administracijose.

Per teisės aktų nustatytą terminą (10 darbo dienų) išnagrinėta prašymų (procentais nuo gautų prašymų): Vilniaus rajono savivaldybėje – 37, Vilniaus miesto savivaldybėje – 8, Klaipėdos rajono savivaldybėje – 93.

Labiausia vėluoja Vilnius

Didžiausią susirūpinimą kelia iš Vilniaus miesto savivaldybės gauta informacija. Vilniaus miesto ir rajono savivaldybių administracijos vėlavimą priimti sprendimus aiškina dideliu darbo krūviu dėl duomenų ir informacijos kiekio surinkimo motyvuotam atsakymui parengti.

"Tačiau tokia situacija, kai žmogus sprendimo dėl jo prašymo laukia mėnesį ar dar ilgiau, nei turėtų, nedelsiant taisytina. Tuo labiau, kad kitų didžiųjų miestų ir rajonų savivaldybėse dauguma prašymų pakeisti pagrindinę žemės naudojimo paskirtį ir (ar) būdą (būdus) išnagrinėjama laiku", - teigiama Aplinkos ministerijos išplatintame pranešime.

Tokia situacija, kai žmogus sprendimo dėl jo prašymo laukia mėnesį ar dar ilgiau, nei turėtų, nedelsiant taisytina, - sako ministerija.

Daugiausia prašymų išduoti specialiuosius architektūros reikalavimus užregistruota Vilniaus miesto savivaldybėje (404 prašymai), Vilniaus rajono savivaldybėje (203 prašymai), Klaipėdos rajono savivaldybėje (184 prašymai).

Vilniaus miesto ir Klaipėdos rajono Savivaldybių administracijos visus prašymus išnagrinėjo per teisės aktų nustatytą terminą (15 darbo dienų), Vilniaus rajono savivaldybėje apie 7 procentai gautų prašymų nagrinėti ilgiau kaip 15 darbo dienų.

Šiauliai prisitaikė

Daugiausia vėlavimų Šiaulių miesto savivaldybėje – iš 25 gautų prašymų tik 11 išnagrinėti laiku, tačiau Savivaldybės administracijos direktorius informavo, kad atitinkamai sureguliavus vidaus tvarką, sprendimai dėl kovo mėnesį gautų prašymų jau priimami laiku.

Šiaulių miesto Savivaldybės administracijos pavyzdys rodo, kad įstatymų nuostatos dėl prašymų nagrinėjimo terminų gali būti vykdomos, perskirsčius administracijos padalinių funkcijas ar įgyvendinus kitas panašias organizacines priemones.

Savivaldybių administracijų vadovams, nesilaikantiems minėtų teisės aktų reikalavimų, bus taikomos administracinio poveikio priemones. Jau parengtas ir Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimo projektas, kuriame numatyta atsakomybė už prašymų pakeisti pagrindinę žemės naudojimo paskirtį ir (ar) būdą (būdus) ir prašymų išduoti specialiuosius architektūrinius reikalavimus nagrinėjimą pažeidžiant teisės aktuose nustatytus terminus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius