Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 28

Taip trūkstamų kopėčių ugniagesiai laukia bergždžiai – jas pirkusi PAGD prekių negauna jau tris mėnesius, bet sutarties nenutraukia

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) ir vėl užsitraukė viešųjų pirkimų prievaizdų nemalonę. Dar pernai lapkritį sutartį dėl ugniagesiams itin reikalingų gaisrinių kopėčių pasirašęs departamentas jų negavo iki šiol. Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT) pasirodė įtartina, kad net ne vieną mėnesį negavusi prekės PAGD sutarties su jas turėjusia pateikti įmone nenutraukė, o kopėčias turėjęs pristatyti verslininkas tikina, kad taip nutiko dėl popierizmo – prekės yra, bet dėl karantino nepavyksta gauti lietuviško sertifikato.
Gaisro vietoje
Gaisro vietoje / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Ugniagesių aprūpinimas įranga jau nebe pirmus metus mūsų šalyje yra opi problema.

Kovo mėnesį Valstybės kontrolės atliktas auditas parodė, kad ugniagesių aprūpinimas technika neatitinka net minimalių reikalavimų, o dalis naudojamos technikos yra beviltiškai pasenusi.

Be kitų dalykų, ugniagesiams trūksta ir gaisrinių kopėčių.

Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos (UGPS) pirmininkas Saulius Džiautas 15min sakė, kad jei gaisrines kopėčias turėtų visų rajonų ugniagesiai, ugnį būtų galima suvaldyti greičiau ir gaisrų pasekmės nebūtų tokios skaudžios.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Džiautas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Džiautas

„Kai važiuojama į kitą rajoną, tai laiką užima ir gaisras išsiplečia – nuostoliai daug didesni, negu kad būtų tada, jei kiekvienas rajono centras turėtų kopėčias. O dabar to nėra. Kopėčios yra labai reikalingos, kaip ir daugelis kitų dalykų“, – sakė pašnekovas.

Bandydamas išspręsti kopėčių trūkumo problemą PAGD praėjusiųjų metų lapkritį su įmone „Iskada“ pasirašė sutartį dėl 10 ištraukiamų gaisrinių kopėčių įsigijimo už 27,3 tūkst. eurų.

Įmonė gaisrines kopėčias privalėjo pristatyti vėliausiai sausio 16 dieną, tačiau taip neatsitiko.

Pagal sutartį įmonė gaisrines kopėčias privalėjo pristatyti vėliausiai sausio 16 dieną, tačiau taip neatsitiko.

Vietoje to bendrovė paprašė PAGD pratęsti prekių pristatymo terminą, į ką departamentas atsakė neigiamai ir nurodė, kad ėmė skaičiuoti delspinigius.

VPT: galbūt dirbtinai sumažinta konkurencija

Šį pirkimą tyrinėjusi VPT atkreipė dėmesį, kad jau pirkimo pradžioje tiekėjas prašė kopėčių pristatymo terminą pratęsti iki 140 dienų, tačiau departamentas to padaryti nesutiko, aiškindamas, kad kopėčių reikia skubiai.

Iš VPT išvadoje pateiktų duomenų, kitas potencialus kopėčių tiekėjas, pasiūlęs mažesnę kainą, dėl šios priežasties buvo eliminuotas iš pirkimo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba

VPT išvadoje pabrėžė, kad prekių pristatymo terminas yra esminė sutarties sąlyga, turinti įtakos tiekėjų dalyvavime pirkime bei pasiūlymo kainos nustatyme, o PAGD pirkimo dokumentuose nustatė per trumpus prekių pristatymo terminus ir tuo galbūt dirbtinai sumažino tiekėjų konkurenciją.

„Nustatytos aplinkybės sąlygoja, kad pirkimo vykdytojas nesilaiko savo paties nustatytų esminių pirkimo bei sutarties sąlygų. (...) Nurodyta, kad, pirkimo vykdytojas turi teisę vienašališkai nutraukti sutartį, jei tiekėjas nesilaiko Sutarties įvykdymo termino ar grafiko, jei tiekėjas 30 kalendorinių dienų po nustatyto termino nepristato įsigyjamų prekių“, – išvadoje teigia tarnyba.

VPT departamentui pasiūlė spręsti klausimą dėl tolesnio sutarties vykdymo arba nutraukimo.

PAGD sutarties kol kas nenutraukia

PAGD Komunikacijos skyrius atsakyme 15min pabrėžė, kad teisėje sutarties nutraukimas laikomas paskutine priemone, kuri taikoma išsėmus visas galimybes įvykdyti sutartį, o tai patvirtina ir teismų praktika.

„Kad būtų užtikrintas sutarties šalių įsipareigojimų vykdymas, joje yra numatomi delspinigiai ir baudos, kurias privalu mokėti tais atvejais, jeigu vėluojama įvykdyti įsipareigojimus arba visai atsisakoma jų“, – tvirtina departamentas, pabrėžęs, kad delspinigiai ir bauda numatyti ir šioje sutartyje.

PAGD teigia už negautas prekes nemokėjęs, o prekių pristatymas vėluoja dėl to, kad, kaip nurodė įmonė „Iksada“, vėluojama prekes sertifikuoti dėl COVID-19 karantino paskelbimo kopėčių gamintojo gamykloje Austrijoje.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Gaisro vietoje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Gaisro vietoje

„Dėl šios priežasties sertifikavimą atliekantys specialistai negali joje lankytis ir atlikti sertifikavimo užbaigimui reikalingo audito procedūros. Departamentas atkreipia dėmesį, kad šis tiekėjo prašymas dėl sutarties pratęsimo nebuvo tenkintas, o tiekėjui buvo nurodyta, kad vėluojant įvykdyti sutartį bus skaičiuojami joje numatyti delspinigiai“, – teigiama departamento atsakyme 15min.

Komentuodamas VPT informaciją, kad iš pirkimo buvo eliminuotas pigesnes kopėčias siūlęs, bet jų greitai pristatyti nežadėjęs dalyvis, PAGD atstovai aiškino, jog mažiausios kainos pasiūlymas šiame pirkime buvo atmestas todėl, kad jame tiekėjas atsisakė nustatytais terminais pateikti kopėčių atitikties sertifikatą, kuris privalomas pagal galiojančių teisės aktų reikalavimus.

„Priėmus tokį pasiūlymą, pirma, reikštų, kad būtų pažeistos paskelbto konkurso sąlygos, o tai jau akivaizdžiai pažeistų viešųjų pirkimų principus, antra, ugniagesiai turėtų naudotis nesertifikuotomis ir galimai reikalavimų neatitinkančiomis kopėčiomis. Būtent dėl šios priežasties pasiūlymas ir buvo atmestas. VPT tokių pasiūlymo atmetimo argumentų nepripažino neteisėtais“, – atsakymuose teigė departamento atstovai.

Jie pridūrė, kad konkursui taip pat buvo pateiktas ir kitas pasiūlymas, kuriame tiekėjas neatsisakė pateikti kopėčių ir jų atitikties sertifikatų konkurso sąlygose numatytais terminais, tačiau jame nurodytos kopėčios neatitiko techninių reikalavimų – nesilankstė, ir būtent dėl šios priežasties šis pasiūlymas buvo atmestas.

„Tai leidžia pagrįstai teigti, kad numatyti kopėčių pristatymo terminai nebuvo diskriminuojantys, o buvo padiktuoti realių valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos poreikių“, – teigiama atsakyme.

Trūksta 48 kopėčių

PAGD pripažino, kad tiek ištraukiamųjų kopėčių konkurso metu, tiek dabar valstybinė priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba nėra jomis pakankamai aprūpinta – trūksta 48 ištraukiamųjų kopėčių, „todėl ir siekiama šias kopėčias įsigyti kaip įmanoma skubiau, nes tai kelia grėsmę gyventojų ir gelbėjimo darbų operatyvumui bei efektyvumui“.

PAGD, anot Komunikacijos skyriaus, svarstė visus galimus sutarties su „Iskada“ baigties variantus, o tiekėjas šiuo metu yra perspėtas apie galimą sutarties nutraukimą ir turi pateikti savo poziciją.

„Jeigu dėl sutarties nutraukimo kiltų teisinis ginčas, tokia tikimybė yra, ir teismas įvertinęs visas aplinkybes nuspręstų, kad nutraukti sutartį nebuvo pagrindo, departamentui tektų atlyginti tiekėjo patirtą žalą bei bylinėjimosi išlaidas, todėl sprendimas turi būti priimtas atidžiai ir atsakingai išnagrinėjus visas aplinkybes ir įsigilinus į visus oponentų argumentus“, – pabrėžiama atsakyme.

Jeigu sutartis su įmone būtų nutraukta dėl esminio pažeidimo, šis tiekėjas būtų paskelbtas kaip nepatikimas.

Anot PAGD, jeigu sutartis su įmone būtų nutraukta dėl esminio pažeidimo, šis tiekėjas būtų paskelbtas kaip nepatikimas.

VPT: pagrindas nutraukti sutartį yra pakankamas

VPT komunikacijos specialistė Irma Pimpičkaitė 15min teigė, kad prekių pristatymo terminas yra esminė PAGD ir „Iskada“ sutarties sąlyga.

„Nepristačius prekių per nurodytą terminą, sutartis gali būti nutraukiama. Taigi, pagrindas nutraukti sutartį yra pakankamas, o pirkimo vykdytojas turi atsakingai laikytis visų numatytų sutartinių įsipareigojimų įvykdymo sąlygų“, – teigė ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba

Anot tarnybos atstovės, nustačius esminį sutarties pažeidimą ir dėl to vienašališkai nutraukus sutartį, tiekėjo įtraukimo į nepatikimų tiekėjų sąrašą procedūrą turi inicijuoti pats pirkimo vykdytojas, bendradarbiaudamas su VPT.

I.Pimpičkaitės teigimu, šiuo atveju, motyvuojant skubiu poreikiu, sutartyje buvo nustatytas santykinai griežtas maksimalus prekės pristatymo terminas.

„Kiekvienas tiekėjas, būdamas atsakingas, prieš teikdamas pasiūlymą, visuomet turi tinkamai įvertinti savo pajėgumus įvykdyti sutartį ir pasverti riziką, kad nesėkmės atveju sutartis gali būti nutraukta.

Tačiau po VPT atlikto vertinimo darytina išvada, jog pats pirkimo vykdytojas dokumentuose nustatė per trumpus prekių pristatymo terminus ir tokiu būdu pažeidė Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintus skaidrumo ir lygiateisiškumo principus“, – atsakyme 15min rašo tarnybos atstovė.

„Iskada“ vadovas: kopėčios yra, bet nėra sertifikato

Pirkimą laimėjusios, bet kopėčių nepristačiusios įmonės vadovas Andrejus Baniukevičius 15min sakė, kad kopėčios yra, bet užstrigo dokumentų tvarkymas.

„Kopėčios yra pas mus dar nuo gruodžio vidurio. Bet kartu su kopėčiomis mes turime priduoti lietuvišką sertifikatą. Daug klausimų kam jo reikia – įsivaizduokite, austriškos kopėčios, kurios pagamintos Europoje, guli pas mus sandėlyje, o mes sakome: paimkite jas, bet mums sako, kad negali priimti, nes kartu su jomis reikalingas lietuviškas sertifikatas“, – pasakojo įmonės vadovas.

Jo teigimu, lietuviškus sertifikatus išduoda Gaisrinių tyrimų centras, tačiau tam jo specialistai turi vykti į Austrijoje esančią gamyklą, kuri pagamino kopėčias.

Į šį centrą verslininkas sakė kreipęsis iškart po sutarties su PAGD pasirašymo, tačiau centro atstovai negali vykti į Austriją dėl karantino.

Jo teigimu, įmonė prašė pratęsti kopėčių pristatymo laiką, tačiau departamentas su tuo nesutiko.

Pašnekovas tikino neseniai gavęs kopėčių gamintojo pranešimą, kad į gamyklą bus galima patekti nuo gegužės 10 dienos.

Užsakėme bilietus ir laukiame.

„Užsakėme bilietus ir laukiame“, – sakė verslininkas.

Anot A.Baniukevičiaus, grįžę iš Austrijos specialistai sertifikatą turės parengti per dvidešimt dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius