Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 09 /13:03

Taivano ministras Vilniuje aptaria ryšius, iš anksto neskelbus susitiko su Seimo vadove

Lietuvoje viešintis Taivano užsienio reikalų ministras Josephas Wu (Džozefas U) ketvirtadienį Seime aptarė Vilniaus ir Taipėjaus santykius su keliolika politikų, tarp jų – Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen iš anksto neskelbtame susitikime.
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.
Susitikimo akimirkos
Temos: 2 Seimas Taivanas

Atvykęs į Vilnių, Josephas Wu tęsia vizitą Baltijos šalyse, su kuriomis tikisi sustiprinti ryšius.

Šalies vadovai bei užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis vizito išvakarėse sakė su Taivano ministru nesusitiksiantys, nes laikosi „vienos Kinijos“ principo ir vengia užuominų į Taivano pripažinimą, tačiau Seimo pirmininkė priėmė Josephą Wu keliolikai minučių savo kabinete.

„Esame du geri draugai, susitikome pasikalbėti apie įvairius dvišalių santykių klausimus. Buvo puiku“, – žurnalistams sakė J.Wu.

Taivane neseniai pati apsilankiusi V.Čmilytė-Nielsen BNS perduotame komentare teigė padėkojusi ministrui už šiltą priėmimą Taipėjuje.

„Aptarėme, kaip dar būtų galima suaktyvinti ekonominį bendradarbiavimą ir paramą Ukrainai“, – sakė Seimo pirmininkė.

Josephas Wu sakė nesureikšminantis, kad oficialūs susitikimai su vykdomosios valdžios atstovais nevyksta.

„Lietuva yra labai gera Taivano drauge ir mes norime kalbėtis su visais žmonėmis, kurie suinteresuoti dirbti kartu su mumis tam, kad Lietuvos ir Taivano ryšiai dvišaliai santykiai būtų dar geresni“, – sakė Taivano ministras.

Jis Vilniuje taip pat susitiko su parlamentine ryšių su Taivanu grupe, o vėliau dalyvaus demokratijos forume.

„Priešakinių linijų demokratijos“

Kalbėdamas žurnalistams, Josephas Wu savo vizitą pavadino istoriniu, akcentavo panašumus ir vadino Baltijos šalis ir Taivaną „priešakinių linijų demokratijomis“, susiduriančiomis su „autoritarizmo ekspansija“.

„Šioje pasaulio dalyje yra Rusija, pradėjusi prieš Ukrainą karą ir kalbanti apie Baltijos šalis kaip apie Rusijos dalį. (...) Indijos ir Ramiojo vandenyno regione Kinija plečiasi ir sako, kad Taivanas yra Kinijos dalis. Tai prieštarauja Taivano žmonių valiai“, – sakė ministras.

Kinija laiko demokratiškai valdomą Taivaną nuosava teritorija ir yra pažadėjusi ją susigrąžinti, prireikus – jėga.

Taivano diplomatijos vadovas teigė jaučiantis Lietuvos ir kitų Baltijos šalių palaikymą.

„Mus vienija tos pačios vertybės – laisvė, demokratija, žmogaus teisių apsauga ir teisės viršenybė“, – teigė politikas.

„Tai yra neribota erdvė mums bendradarbiauti vieniems su kitais ir tai buvo mano tikslas atvykti į šią pasaulio dalį“, – pridūrė jis.

Ketvirtadienį vakare Josephas Wu dalyvaus uždarame Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų (VU TSPMI) bei Užsienio reikalų ministerijos (URM) organizuojamame Demokratijos ateities forume.

Tai yra pirmas kartas, kai Baltijos šalyse lankosi Taivano užsienio reikalų ministras.

Tikisi, kad Lietuva bus Taivano vartais į ES

Santykiuose su Taivanu Lietuva yra pažengusi toliausiai iš visų Baltijos šalių – 2021 metais Vilnius leido Taibėjui atidaryti Taivaniečių atstovybę Lietuvos sostinėje.

Šis žingsnis sukėlė Kinijos nepasitenkinimą – Pekinas apribojo santykius su Vilniumi ir blokavo Lietuvos eksportą bei importą. Dėl to ES praėjusių metų pradžioje kreipėsi į Pasaulio prekybos organizaciją.

Lietuva tikisi iš Taivano aukštųjų technologijų verslo investicijų. Kol kas ryškiausias suintensyvėjusių ryšių pavyzdys yra „Teltonikos“ bendradarbiavimo sutartis su Taivano Pramonės technologijų tyrimų institutu (ITRI) dėl puslaidininkių technologijų pasidalijimo.

Josephas Wu sakė, kad Lietuvos verslas, įskaitant lazerių vystytojus, gali tapti Taivano puslaidininkių gamybos ir tiekimo grandinių dalimi.

„(Taivano lustų gamintoja – BNS) TMSC investuoja Vokietijoje. Žinoma, tai nėra tik investicija Vokietijoje. Tikimės, kad galime sutelkti daugybę šalių, daugybę verslų ir sukurti ekosistemą“, – kalbėjo Taivano ministras.

„Žinoma, Lietuva turės pranašumų šioje srityje“, – pridūrė jis.

Parlamentinių ryšių su Taivanu grupės pirmininkas konservatorius Matas Maldeikis sakė, kad Lietuva nori būti lustų ekosistemoje, nes „tai yra mūsų ekonominio augimo dalis“.

„Mes norime būti vieta, per kuria Taivanas gali atrasti ES rinką“, – žurnalistams po grupės susitikimo su Josephu Wu sakė parlamentaras.

Susitikime dalyvavavęs Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygiamtnas Pavilionis sakė, kad aptarė paramą Rusijos invazijai besipriešinančiam Kyjivui: „Prašėme jų pagalbos dėl tolesnės paramos Ukrainoje“.

Talinas paskelbė, kad leis Taivanui šalyje atidaryti nediplomatinę Taibėjaus atstovybę, siekdama paskatinti ekonominius ir kultūrinius ryšius su savavalde sala, tačiau žada politiniuose santykiuose toliau laikytis „vienos Kinijos“ principo.

Josephas Wu sakė, kad derybos dėl atstovybės užtruks, tačiau tikisi galop ją atidaryti, o santykiai, anot jo, bus naudingi abiem pusėms.

Paklaustas, ar sieks, kad atstovybės pavadinime būtų minimas Taivanas, ministras atsakė: „Tai klausimas, dėl kurio reikia susiderėti, o dabar derybos yra tik prasidėjusios. Negaliu leistis į detales“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius