Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 21

„Tamsu lyg kišenėje“: elektrą taupančioje Neringoje pritemo ir dėl gedimo

Savaitgalį Kuršių nerijoje apsilankę poilsiautojai turi patarimą kitiems: nusipirkti ant galvos tvirtinamus žibintus. Elektrą taupančiame ir šviestuvus prigesinusioje Neringos gatvės temo ir dėl gedimo, kurio priežasties dar nepavyko rasti. Kurorto meras Darius Jasaitis teigė, kad nebuvo kitos išeities, kaip dalį šviestuvų visai išjungti, o kitus įjungti ne visai nakčiai.
Nidoje apsilankę vilniečiai juokėsi eidami prie jūros tamsiomis gatvėmis ir takeliais matę tik šviečiantį švyturį.
Nidoje savaitgalį apsilankę vilniečiai karčiai juokavo, kad pakeliui jūros link matėsi tik švyturio švieselės. / 15min.lt nuotr.

„Apie 18 val. ėjau su šunimi – nemalonu, kai į sieną atsitrenki“; „Iš parduotuvės eidama telefonu šviečiau sau po kojomis, kad nuo laiptų nenugarmėčiau“; „švyturys kartkartėmis prasisuka – tai tokia ta šviesa Neringoje“, – po savaitgalio viešnagės Kuršių nerijoje rašė 15min skaitytojai.

Jie tikino, kad temstant kurorte visai nejauku: tamsu ne tik pakrantėje prie marių, bet ir Nidos gatvėse. Esą degė vos keli žibintai prie prekybos centro.

Temstant vilniečių porelė ėjo prie jūros ir atviravo: vienintelis šviesos šaltinis buvo medžių viršūnėmis kartais prasisukanti švyturio šviesa.
Atvykėliams vietos gyventojai turėjo patarimą: nešiotis žibintuvėlį, o – dar geriau – prisitvirtinti jį ant galvos.

Raimundo Celencevičiaus/15min nuotr./Nida
Raimundo Celencevičiaus/15min nuotr./Nida

Pirmadienį dar remontavo

Neringos meras Darius Jasaitis teigė, kad savaitgalį būta gedimo. Šeštadienį staiga užgeso viena Nidos gatvės šviestuvų grandinė. Iki šiol nerasta gedimo priežastis, nepavyko ir sutvarkyti.

Tai paliudijo ir biudžetinės įstaigos „Paslaugos Neringai“ vadovė Danguolė Seselskytė. Tačiau, anot jos, nedegė tik maždaug 100 metrų ruožas link „Jūratės“.

Darius Jasaitis: „Mes neturėjome kitos išeities. Tiesiog mūsų resursai išseko“.

Vis dėlto svečiai tikina, kad tamsoje skendintis pasirodė visas kurortas.

Meras D.Jasaitis teigė, kad jau kiek seniau, neturėdami kito pasirinkimo, užgesino dalį šviestuvų.

„Mes neturėjome kitos išeities. Tiesiog mūsų resursai išseko. Kaip pavyzdį jums pateiksiu: praėjusiais metais Kuršių nerijoje už gatvių apšvietimą mes sumokėjome apie 120 tūkst. eurų. O vien šį rugpjūtį, mėnesį, kai dar šviesu ir naktys gana trumpos, gavome 50 tūkst. eurų sąskaitą“, – dėstė Neringos meras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nidos prieplauka žiemą
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nidos prieplauka žiemą

Anot jo, teko peržiūrėti apšvietimo sistemas ir dalį žibintų tiesiog išjungti. Štai buvo išjungti šviestuvai viename pėsčiųjų take, einančiame palei apšviestą gatvę. Užgeso žibintai palei marias, atokesnėse gatvėse.

„Supratome, kad gerai gyvenome“

Buvo nuspręsta išjungti visas likusias šviesas nuo vidurnakčio iki pirmojo autobuso, kuris išvyksta apie pusę šeštos ryto. Tačiau galop apsispręsta, kad žibintai vis tik šviestų ilgiau – ne iki vidurnakčio, o iki 2 val. nakties.

„Supratome, kad gerais laikais labai gerai gyvenome“, – ironizavo D.Jasaitis.

Visgi sutaupyti Neringai pavyksta ir ne vien tokiomis drastiškomis priemonėmis. Savivaldybė Lazdijų krašte įsigijusi nutolusią saulės jėgainę, rugsėjį ten pagaminta elektra imta tiekti visuomeniniams Neringos pastatams. Meras pateikia skaičius: rugpjūtį už suvartotą elektrą savivaldybės administracijos pastate patiekta 4000 eurų sąskaita, rugsėjį – 250 eurų.

Kiek anksčiau saulės baterijos buvo sumontuotos ant mokyklos Nidoje, „Neringos energijos“ stogų.

D.Jasaitis prasitarė ir pats namie gaminantis elektrą: ant garažo stogo sumontuota 3 kw galios saulės baterija. „Taip, šeimai nepakanka, bet tokia tik tilpo ant stogo. Vis šis tas“, – pasakojo meras.

Anot jo, galbūt anksčiau pradėti planai pirkti nutolusią jėgainę ar montuoti ten, kur įmanoma, ant stogų, buvo lemti labiau siekio tapti žaliuoju kurortu. Dabar tai tampa išsigelbėjimu nedidelei savivaldybei.

Smiltynėje – šviesu, Palangoje dega kas antras šviestuvas

Tuo metu Smiltynėje – Kuršių nerijos pusiasalio, priklausančio Klaipėdos miesto savivaldybei, dalyje dega visi šviestuvai.

Neseniai feisbuke klaipėdiečiai dalinosi įrašu, kaip krantinėje – nė vieno žmogaus, tačiau dega visi šviestuvai ir dar senieji – neekonomiški.
Klaipėdos miesto savivaldybė dar nėra pranešusi apie taupymo priemones išjungiant dalį šviestuvų.

Tuo metu taupymo ėmėsi Palanga.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Palanga
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Palanga

Didžiausiame Lietuvos kurorte apšviesta, kaip visada, bus Vytauto ir J.Basanavičiaus gatvės. Kitur dega kas antras šviestuvas. Tiesa, akcentuojama, kad kiemuose ir prie perėjų šviestuvai nebus išjungiami.
Dviračių takai užtemsta naktimis – nuo 1 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius