Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 07 /12:34

Po prokuratūros sprendimo A.Anušauskas remiamas prie sienos: reikalaujama atsistatydinimo ir grūmojama apkalta

Generalinė prokuratūra pirmadienį paskelbė, kad pradėjo ikiteisminį tyrimą įvertinti, ar krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas atskleidė slaptą informaciją, kai pranešė apie ketinimus įsigyti vokiškus tankus „Leopard“. Opozicija reikalauja ministro atsistatydinimo ir svarsto jam rengti apkaltą.
Arvydas Anušauskas
Arvydas Anušauskas / BNS ir „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Prokuratūra priėmė sprendimą pradėti ikiteisminį tyrimą“, – rašoma pranešime spaudai.

Tyrimas pradėtas pagal opozicijos politikės Agnės Širinskienės skundą.

Prokuratūros tyrimas vykdomas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, kuris numato atsakomybę už tarnybos paslapties atskleidimą.

A.Anušauskas sulaukė tiek opozicijos, tiek kai kurių partijos bendražygių kritikos, kai pranešė apie ketinimų laiško išsiuntimą Vokietijai dėl „Leopard” tankų įsigijimo.

Prezidentas Gitanas Nausėda ir Seimo narys Laurynas Kasčiūnas teigė, kad paskelbta informacija buvo riboto naudojimo, o jos viešinimas gali pakenkti deryboms.

Skundo autorė A.Širinskienė teigė, kad A.Anušauskas kaip ministras turi trauktis, o kaip Seimo nariui jam gali būti pagrindas pradėti apkaltą – jos teigimu, tam precedentas jau yra.

„Šiuo atveju ne tik atsistatydinimo klausimas kyla, bet kyla klausimas, deja, ir dėl Seimo nario apkaltos (...) Yra tas konstitucinis aspektas – aš tik primenu, kad Mindaugas Bastys turėjo palikti Seimą dėl to, kad jis kėsinosi sužinoti valstybės paslaptį, nes Konstitucinis Teismas jau ne vienoje byloje yra pasakęs, kad valstybės paslaptis yra konstitucinė vertybė, kuri yra ypač saugoma. Tai Basčiui buvo kėsinimasis, o čia mes turime žmogų, kuris feisbuke galimai tą paslaptį atskleidė“, – 15min sakė A.Širinskienė.

Pats ministras tikina, kad nepaviešino jokios informacijos, kuri turi kokius nors slaptumo grifus. Jis sako tikintis, kad tyrimas įrodys, jog įstatymų jis nepažeidė.

VIDEO: A.Anušausko žodžiai, dėl kurių generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą

Opozicijos narys ekspremjeras Saulius Skvernelis sako, kad laikantis aukštų standartų A.Anušauskas turėtų netekti pareigų, tačiau jis teigė abejojantis, ar valdantieji jų laikysis.

„Esu nustebęs ir vertinu viltingai, kad galbūt bus pirmas kartas, kai valstybės paslaptį sudarančios informacijos atskleidimas bus tinkamai įvertintas“, – 15min sakė S.Skvernelis.

„Pagal žiauriai, žiauriai aukštus standartus, kurie mums buvo žadėti, tai (atstatydinimas) turėtų būti padaryta, bet pagal standartinę frazę, kurią ponia Šimonytė kartoja po kiekvieno kažkurio ministro liapsuso, kad ji pasitiki ministru, tai, matyt, kad ne – turbūt atsistatydinimo čia nebus“, – pridūrė politikas.

Prokuratūra teigia, kad ikiteisminis tyrimas yra būtinas siekiant „objektyviai ir išsamiai išnagrinėti situaciją, susidariusią A.Anušauskui paskelbus informaciją po Valstybės gynimo tarybos posėdžio”.

„Būtina surinkti daugiau duomenų, kurių gavimas yra susijęs su papildomomis procedūromis bei poreikiu atlikti veiksmus, kurie negalimi pareiškimo medžiagos nagrinėjamo metu ir per pareiškimo nagrinėjimo terminą”, – teigiama prokuratūros pranešime.

Šį ikiteisminį tyrimą pavesta atlikti Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentui.

Anot prokuratūros, siekiant nustatyti visas reikšmingas pareiškime nurodytos situacijos aplinkybes ir jas teisiškai įvertinti, bus atliktos procedūros, susijusios su tarnybos paslapties tvarkymu Valstybės gynybos tarybos veikloje, taip pat dėl papildomos medžiagos ir išvadų pateikimo bus kreipiamasi į kitas institucijas bei atlikti visi kiti būtini proceso veiksmai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Lietuva ruošiasi pirkti tankų: iš kur, už kiek ir kodėl

Visuomenės nuomonės apklausų duomenimis, krašto apsaugos ministras A.Anušauskas jau kurį laiką yra populiariausias ministras, nepaisant itin žemų Vyriausybės reitingų.

Premjerė Ingrida Šimonytė praeitą savaitę deklaravo pasitikinti ministru. Ji argumentavo, kad Valstybės gynimo tarybos sprendimas dėl divizijos kūrimo, kaip ir planai tame kontekste įsigyti tankus, yra žinomi viešai.

Pats A.Anušauskas teigia tikintis, kad tyrimas patvirtins, jog jis įstatymų nepažeidė. Ministro vertinimu, tyrimas vykdomas politinio spaudimo sąlygomis.

„Vertinu kaip normalų žingsnį, jei išties siekiama objektyviai ir išsamiai išnagrinėti situaciją. Žinoma, tai nelengva daryti esamo politinio spaudimo sąlygomis, kai dalis politikų jau sau surado neginčytinus atsakymus ir kaltuosius.

Prokuratūra gavo reikalaujamą medžiagą, bet turi ir apklausti, ir pasitikslinti, nes tyrimas pradedamas dėl galimos veikos, o ne konkretaus žmogaus. Aš manau ir po šio tyrimo bus nustatyta, kad įstatymai iš mano pusės nebuvo pažeisti“, – 15min sakė A.Anušauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius