Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 04

Tapęs Vilniaus meru Antanas Mockus pirmiausia baustų ant dviračių tako automobilius statančius vairuotojus

Vilniaus „Neringos“ viešbutyje antradienį su žurnalistais susitikęs Antanas Mockus po viešnagės Lietuvoje atrodo pavargęs – kalba lėtai, po kiekvieno klausimo ilgai galvoja ir dažnai pameta mintis. Vis dėlto, nors ir sunkokai, tačiau kalba lietuviškai ir čia pabuvęs tris dienas jau turi idėjų, kaip pakeistų Vilnių. Jį valdytų vadovaudamasis kitais principais, nei Artūras Zuokas.
Antanas Mockus
Antanas Mockus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dvi kadencijas Bogotos miesto meru buvęs ir į Kolumbijos prezidentus kandidatavęs A.Mockus prisiminė, kad Bogotos meru tapo rinkimų agitacijoje atvirai deklaruodamas, jog pakels mokesčius. Kai tapo meru, mieste buvo sunkūs laikai: Bogota skendėjo gilioje ekonominėje krizėje, miesto valdžiai reikėjo daryti anticiklines investicijas. Gelbėjimosi ratu tapo anksčiau privatizuota energetikos bendrovė.

„Artūro Zuoko darbas su tanku dar nepabaigtas. Dar reikėtų ant popieriuko nupiešti tanką ir lipdyti ant mašinų, kurios automobilius stato ne vietoje“, - sakė A.Mockas.

„Privatizavome pusę valstybinės elektros bendrovės. Darant dalykus sąžiningai pavyko pasiekti puikių rezultatų – kompaniją vėliau pardavėme už 2,2 mlrd. dolerių ir mūsų miestas gavo tiek pinigų, kiek iš mokesčių surenkama per metus“, – pasakojo A.Mockus.

Kolumbijos gyventojai tuo metu buvo nepatiklūs. Kartą prie A.Mockaus su žmona diskotekoje priėjo girtas kolumbietis ir ragino pinigus pasilikti sau – esą juk vis tiek jei ne jis, tai įpėdiniai turtą išvogs.

„Tu išleisk tuos pinigus, tu taip sunkiai juos surinkai, o kiti ims ir pavogs“, – A.Mockų ragino vyras. Tačiau lietuvių kilmės meras nepakluso ir neapsiriko – esą vėliau šiuos pinigus miesto labui naudojo ir po jo buvę merai, kurie tęsė jo pradėtus darbus.

Paklaustas, ką darytų pirmiausia, jei taptų Vilniaus meru, jis kurį laiką pamąstęs atkreipia dėmesį į trikdžius dviračių transportui.

„Būdamas čia tris dienas  pastebėjau, kad vairuotojai dažnai stato automobilius ant dviračių takų. Tai reiškia, kad Artūro Zuoko darbas su tanku dar nepabaigtas. Dar reikėtų ant popieriuko nupiešti tanką ir tokius popieriukus lipdyti ant mašinų, kurių vairuotojai automobilius stato ne vietoje. Dar geriau būtų, kad tai darytų ne meras, o paprasti piliečiai“, – kalbėjo A.Mockus.

Pasakodamas apie A.Zuoko tanką A.Mockus primena apie akciją, kuomet dabartinis miesto meras Vilniaus gatvėmis važiavo tankete, kuri tris kartus viršijo čia leidžiamų transporto priemonių svorį ir vėliau išplatino montažą, kuriame jo tanketė vaizduojama traiškanti neleistinoje vietoje statomą prabangų automobilį.

Birželio trečiąją kalbėdamas Pasaulio lietuvių ekonomikos forume A.Mockus leido suprasti, kad greičiausiai miestą valdytų vadovaudamasis kitais principais nei dabartinis meras – nesiektų žmonių įbauginti, o ieškotų jiems priimtinesnių formų, kaip išspręsti problemas.

Vienas didžiausių A. Mockaus nuopelnų valdant Bogotą buvo tas, kad jis miestui vadovavo pasitelkdamas įvairiausius meninius aktus. Taip meras perpus sumažino grūstis mieste, daugiau nei trečdaliu – vandens suvartojimą ir žmogžudysčių skaičių.

Dabar A.Mockus dėsto Kolumbijos universitete.   

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius