Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2021 03 31

Tarandėje vaikų yra, o mokyklos – ne: Vilniaus savivaldybė žada 2025-aisiais, bendruomenė sako siūliusi greitesnę išeitį

Prieš beveik 30 metų pradėjęs kurtis Tarandės kvartalas išaugo į didelį Vilniaus rajoną – skaičiuojama, kad čia gyvena apie 7 tūkst. žmonių, o per dešimtmetį gali atsikraustyti dar trigubai tiek gyventojų. Tačiau problemų irgi netrūksta. Tarkim, dėl mokyklų ir darželių, kurių tiesiog nėra. Bendruomenė sako siūliusi planą, kaip juos įrengti jau esančiame pastate, tačiau Vilniaus savivaldybė turi kitokį planą.
Tarandė
Tarandė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Dėl mokyklos Tarandėje“

Šią savaitė kantrybės netekusi, sprendimų nesulaukianti Tarandės bendruomenė išplatino prašymą Vilniaus savivaldybės vadovams, Vilniaus tarybos, Seimo nariams, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai ir prezidentūrai dėl mokyklos Tarandėje.

Prašyme teigiama, kad rengiamame Vilniaus miesto bendrajame plane yra numatytos kelios vietos ugdymo ir mokymo įstaigoms – mokyklai ir vaikų darželiui.

Tačiau bendruomenė turi pastabų tiek dėl vietos – Avižienių gatvėje, kur iki sklypo neveda joks kelias, nėra komunikacijų, tad greitai ir ne itin brangiai įstaigos būtų naivu tikėtis, tiek dėl kitos – Benykštaičių gatvėje, nors šio sklypo savininkai nesutinka perleisti jo valstybei.

„Abi vietos yra geros ir bendruomenei priimtinos, tačiau turime kelias pastabas. Pirmiausia, žinodami visą Tarandės vystymosi raidą, priimamų sprendimų terminus ir jų realizacijas, NETIKIME, kad nors vienoje vietoje – Benykštaičių g. ar Avižienių g. – mokymo įstaiga atsiras greičiau kaip per 7–10 metų, ypač naujoje patvirtintoje vietoje (Avižienių g. – red.past.), kurioje nėra nei kelių, nei komunikacijų, nei realių gyventojų – šiuo metu ten tuščios, neužstatytos pievos.

Jau trečią kartą Tarandėje mokyklos ir darželio vieta yra keičiama į tokias vietas, kurių infrastruktūra vis blogesnė“, – teigiama rašte.

Anot bendruomenės atstovų, jų netenkina ir tai, kad Tarandės vaikams kasmet priskiriamos vis kitos mokyklos, kurias pasiekti ne visada labai lengva.

Tarkim, nuvažiuoti į „Taikos“ progimnaziją Justiniškėse reikia su keliais persėdimais, Fabijoniškių mokyklą pasiekti vienam vaikui nesaugu nuo autobusų stotelės.

Juolab, kad Tarandė yra Pašilaičių seniūnijos dalis, tačiau nė viena šios miesto dalies mokykla tarandiškiams pagal teritoriją nepriklauso.

Jau trečią kartą Tarandėje mokyklos ir darželio vieta yra keičiama į tokias vietas, kurių infrastruktūra vis blogesnė.

Pernai balandį Vilniaus savivaldybei buvo pateiktas alternatyvus sprendimas – sutarus su privačiu investuotoju ketinta jau stovintį pastatą paversti mokykla ir įstaiga čia galėtų veikti nuo 2022 metų.

Tačiau esą savivaldybės pozicija buvusi tokia, kad nei bendruomenė, nei privatūs partneriai nesutiko rizikuoti ir investuoti, kadangi nesulaukė garantijos, jog įrengtą mokyklą savivaldybė perims savo žinion bei kompensuos išleistus pinigus, kurių prireiktų ne vieno milijono.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tarandė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tarandė

Rašte Tarandės bendruomenė išdėstė savo reikalavimus, kad būtų dar kartą skubos tvarka įvertintos galimybės ir skirta finansinių išteklių mokyklos ir darželio Tarandėje atsiradimui artimiausioje ateityje, nes dabar atrodo, jog dėl tokių priežasčių, kaip infrastruktūros sklype stoka arba savininkų nenoras perleisti sklypą, ugdymo įstaigų atidarymas labai nutolsta.

Taip pat bendruomenė norėtų pamatyti išsamią Tarandės rajono analizę ir ugdymo poreikio išaiškinimą artimiausiems penkeriems ar dešimčiai metų.

Pasiūlė variantą

Kaip 15min pasakojo Tarandės bendruomenės vadovė Renata Gelažauskienė, diskusijos dėl mokyklos ir darželio jų rajone vyksta jau ne vienerius metus.

Pirmoji vieta, kaip minima ir rašte, buvo Benykštaičių gatvėje, vėliau sutarta, kad ir savininkai nesutinka, ir pati sklypo vieta nėra patogi.

Sėdėjome su bendruomenės atstovais, laužėme galvas, kaip tą mokyklą čia greičiau turėti, galbūt galima tą pastatą rekonstruoti, surasti galimybių finansuoti.

„Tada kalbėjome apie pastatą Tarandės g. 34 – šiokį tokį komercinės paskirties pastatą. Sėdėjome su bendruomenės atstovais, laužėme galvas, kaip tą mokyklą čia greičiau turėti, galbūt galima tą pastatą rekonstruoti, surasti galimybių finansuoti. Pernai mes nuo balandžio iki rugpjūčio su savivaldybe derėjomės, teikėme projektus, kaip iš angaro padaryti mokyklą, kur įrengti stadioną. Dirbome su architektais, savininkais, ieškojome finansų.

Rugsėjį savivaldybė mums pasakė – pasirašykime tokį ketinimų protokolą, pagal kurį viską pastatysime mes, o savivaldybė tada pagalvos, ar tai atitinka reikalavimus mokykloms ir darželiui. Vadinasi, turėtų būti investuojami kokie 9 mln. eurų be jokios garantijos“, – pasakojo R.Gelažauskienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tarandės g. 34
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tarandės g. 34

Tarandės bendruomenės vadovė atvira – po tokio atsakymo ji pati paragino pastato savininkus nerizikuoti, jeigu savivaldybė neprisideda ir net neužtikrina garantijos, kad vėliau įstaigą perims.

„Mūsų pusės metų darbas nuėjo šuniui ant uodegos. Tuomet ir sužinojome, kad kažkur Avižienių gatvėje numatytas sklypas mokyklai.

Bet jeigu Benykštaičių gatvėje turėjome žvyrkelį iki sklypo ir savininko nesutikimą, tai Avižienių gatvės sklypas kažkur vidury lauko, ten nei kelio, nei elektros, nei vandens nėra. O mūsų pateiktas pusiau privatus projektas sulaukė tokio antausio“, – piktinosi vadovė.

Mūsų pusės metų darbas nuėjo šuniui ant uodegos. Tuomet ir sužinojome, kad kažkur Avižienių gatvėje numatytas sklypas mokyklai.

R.Gelažauskienė teigia, kad jau šiuo metu į darželį galėtų eiti mažiausiai 150 vaikų, į mokyklą – apie 300.

Ir tai yra tie vaikai, kurių tėvai Tarandėje deklaravę gyvenamąją vietą, nors taip daro ne visi. Priežastis – kaip ir gyvenančiųjų Vilniaus rajone: jeigu čia deklaruosi gyvenamąją vietą, bus sunku surasti tinkamą vietą vaikui darželyje ar mokykloje.

Tarp tarandiškių jau kaip anekdotas sklando posakis „Ieškau draugų Pašilaičiuose“.

Visi supranta, kad tokios „paieškos“ susijusios būtent su noru vaikus leisti į mokyklas arčiau namų.

Tačiau net ir pastačius naująją Gabijos progimnaziją Tarandės vaikams joje vietos neatsirado.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Renata Gelažauskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Renata Gelažauskienė

Vietą jau numatė

Vilniaus miesto savivaldybė savo ruožtu tvirtina, kad procesai jau pajudėję ir vieta mokyklai numatyta. Tiksliau, svarstomos net kelios.

„Tarandėje iki 2025 metų planuojama įsteigti pradinę mokyklą, kurioje galėtų mokytis 300 pradinukų bei 200 vaikų talpinantis darželis. Šiuo metu numatyti trys sklypai – Cimbariškių g., Benykštaičių g. arba Kasmiškių g., visi variantai analizuojami, vysta pokalbiai su savininkais ir ieškoma optimaliausio varianto. Tikimasi, kad galutinė mokyklos vieta paaiškės vasaros pradžioje. Stengiamės, kad mokykla Tarandėje būtų atidaryta kaip įmanoma greičiau ir būtų patogiai pasiekiama visiems Tarandės gyventojams.

Be abejo, Vilniaus miesto savivaldybė bendrauja su Tarandės bendruomene ir atsižvelgia į iškeltus pastebėjimus ir stengiasi rasti visapusiškai tinkamiausią sprendimą“, – teigiama 15min atsiųstame Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojos Marijos Vyšniauskaitės komentare.

Šiuo metu numatyti trys sklypai – Cimbariškių g., Benykštaičių g. arba Kasmiškių g., visi variantai analizuojami, vysta pokalbiai su savininkais ir ieškoma optimaliausio varianto.

Vilniaus miesto savivaldybės žiniomis, Tarandėje gyvena 334 2–8 metų amžiaus vaikai.

Per 4 metus žada 8 mokyklas

Vilniaus miesto savivaldybė prieš kelias dienas išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad tarybos nariai kovo 31-osios posėdyje spręs, ar per artimiausius keletą metų sostinėje atidaryti dar 8 naujas mokyklas.

„DO architects“ nuotr./Tolminkiemio gimnazija
„DO architects“ nuotr./Tolminkiemio gimnazija

„Vilniaus gyventojų skaičius auga, o vaikų skaičius net labai sparčiai auga – trimečių yra beveik dvigubai daugiau nei septyniolikmečių, tad mums kyla nemenkas iššūkis – sudaryti vaikams sąlygas eiti į mokyklą šalia savo namų.

Matydami visas šias tendencijas, planuojame iki 2025 mieste atidaryti net 8 naujas mokyklas: 2 darželius-mokyklas, 1 pradinę, 3 progimnazijas bei 2 gimnazijas. Tikimės, kad miesto tarybos nariai pritars šiam ambicingam ir kruopščiai parengtam planui“, – pranešime buvo cituojamas miesto mero pavaduotojas bei mokyklų tinklo pertvarkos darbo grupės vadovas Tomas Gulbinas.

Iki 2025 mieste atidaryti net 8 naujas mokyklas: 2 darželius-mokyklas, 1 pradinę, 3 progimnazijas bei 2 gimnazijas.

Anot savivaldybės, planuojama, kad naujos ugdymo įstaigos bus pastatytos tuose rajonuose, kurie itin sparčiai plečiasi.

Tad po darželį-mokyklą turėtų gauti Perkūnkiemis ir Tarandė, pradinę mokyklą – Pilaitė, kurioje taip pat jau netrukus bus pradėta statyti Tolminkiemio gimnazija, sutartis su rangovu pasirašyta.

Siekiama įkurti ir 3 progimnazijas – Antakalnyje, Bajoruose bei Pavilnyje (Signatarų kvartale). Artimiausiu metu dar vieną gimnaziją planuojama atidaryti ir Verkių seniūnijoje.

Ar vieno darželio-mokyklos užteks Tarandei? Vargu, kadangi rajonas dar turi kur plėstis.

Bendruomenės vadovė R.Gelažauskienė tikra, kad poreikis darželiui ir mokyklai čia išliks ilgai.

Tuščių sklypų rajone ne vienas, tačiau projektų, kad juose išdygs individualūs namai ar daugiabučių kvartalai, irgi netrūksta.

Kaip sako vadovė, yra net skaičiuota, kad per 10 metų čia atsikraustys dar apie 20 tūkst. gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje