-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 03 23

Tarkuotų bulvių tyrėje cepelinams ruošti – per didelis konservantų kiekis

Šilutės ūkininko gaminamoje tarkuotų bulvių tyrėje cepelinams ruošti nustačius per didelį koncervantų – sulfitų kiekį, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai uždraudė ūkininkui gaminti valytas, sulfitais apdorotas daržoves ir tarkuotų bulvių tyres.
Cepelinai
Cepelinai / Martyno Vizbelio/„Scanpix“ nuotr.

Sprendimas priimtas, patikrinus Šilutės rajone Sakūtėlių kaime veikiantį ūkininko A. Žilio daržovių perdirbimo cechą ir Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus tarkuotos bulvių tyrės cepelinams ruošti mėginius.

Laboratoriniai tyrimai parodė, kad cepelinų masėje nustatytas sulfitų kiekis (321 mg/kg) tris kartus viršijo Lietuvos higienos normoje nurodytus leistinus konservantų kiekius. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, tai jau ne pirmas atvejis, kai minėtas ūkininkas, gamindamas daržoves ir bulvių tyres, nekontroliuoja naudojamų sulfitų kiekio.

„Šis daržovių perdirbimo cechas jau prieš du metus buvo įtrauktas į padidintos rizikos įmonių grupę ir todėl kontroliuojamas ypač griežtai. Dar 2010 m. ūkininkui buvo uždrausta gamyboje naudoti konservantus, nes tuokart sulfitų kiekis bulvių tyrėje net 10 kartų viršijo leistiną normą. Pašalinus pažeidimus, praėjusiais metais leidome atnaujinti gamybą. Šiais metais nustatyti analogiški pažeidimai parodė, jog technologinis procesas šioje įmonėje kontroliuojamas nepakankamai. Bulvių tyrės gamybai buvo naudojami konservantai, tačiau ūkininkas netyrė produkcijos laboratoriškai, nors tai numatyta savikontrolės programoje”, – komentavo Šilutės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Edmundas Ciparis.

Atsižvelgusi į pasikartojančius pažeidimus, Šilutės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė ūkininkui A. Žiliui daržovių perdirbimo ceche gaminti sulfituotas daržoves bei sulfituotų bulvių tyres. Ūkininkui skirta piniginė bauda, o minėtas daržovių perdirbimo cechas įtrauktas į nesąžiningų maisto tvarkymo įmonių sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius