-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 05 27

Išvada: Betingis nusižengė tarnybinei etikai

Tirdamas vadinamąją pedofilijos bylą, Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis nusižengė tarnybinei etikai. Tokia išvada padaryta atlikus Generalinės prokuratūros tarnybinį patikrinimą. Visgi laikinasis generalinis prokuroras Raimondas Petrauskas įsitikinęs, kad K.Betingio nusižengimai įvertinti nepakankamai.
R.Petrauskas
R.Petrauskas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Buvo įvertinta ir K.Betingio veikla. Siūloma, kad jis padarė tik etikos pažeidimą – pažeidė Prokurorų etikos kodeksą. Aš manau truputį kitaip. <...> Ten labai daug išvardyta. Ir ten panašu daugiau į drausminę atsakomybę, tačiau įvardyta, kad tai yra etikos pažeidimas. Tai vienas iš punktų, keliančių man abejonių“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją teigė laikinasis generalinis prokuroras Raimondas Petrauskas.

Pasak jo, policijos pristatytą vidinio tyrimo medžiagą jau patvirtino policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas, tačiau pats R.Petrauskas tikino dar nežinąs, ar taip pat joms pritarsiąs. „Vidinio tyrimo medžiaga yra pas mane, bet ar aš ją patvirtinsiu, abejoju, nes turiu 15 dienų priimti sprendimą. Galbūt paliksiu ją naujam generaliniam prokurorui. Man asmeniškai ne viskas patinka, kas surašyta šioje išvadoje“, – žurnalistams sakė prokuroras.

Jis pabrėžė, kad dėl laiko stokos perskaitė ne pačią tarnybinio patikrinimo išvadą, o rezoliucinę jos dalį. „Man kilo klausimų, ar teisingai viskas įvertinta, ar teisingai įvertinta pareigūnų veikla“, – akcentavo R.Petrauskas.

Prokuroro teigimu, atliekant vidinį tyrimą patikrintos baudžiamosios bylos dėl dviejų asmenų nužudymo ir vienintelio jos įtariamojo Drąsiaus Kedžio lavono radimo. Taip pat tikrinta, ar tinkamai atliktas pirmasis tarnybinis patikrinimas pedofilijos byloje.

„Patikrinimo metu nustatyti ir tam tikri policijos pareigūnų neatlikti veiksmai, kurie turėjo būti atliekant baudžiamųjų bylų tyrimą. <...> Manau, buvo galima kitaip pasižiūrėti į tą klausimą. Turėjo atsakyti daugiau pareigūnų už tai, kas padaryta. <...> Manau, kai kuriuos pareigūnus buvo galima įvertinti principingiau“, – sakė R.Petrauskas.

Išdavė pažymą nepatikrinę faktų

Kaip sakė R.Petrauskas, išvadoje siūloma pradėti ikiteisminį tyrimą Panemunės nuovados pareigūnams, neteisėtai išdavusiems pažymą D.Kedžiui. „Neatlikę visų privalomųjų proceso veiksmų išdavė pažymą, kad Kedytė buvo tvirkinama tam tikrame bute, nors tas butas nebuvo net apžiūrėtas, nebuvo patikrinti tie faktai, faktiškai nebuvo atlikti visi reikalingi procesiniai veiksmai. Tos pažymos pagrindu po kelių dienų buvo išspręstas mergaitės globos klausimas“, – sakė laikinasis generalinis prokuroras.

Išvadoje minima ir penkių prokurorų veikla. Pasak R.Petrausko, tai ne tie patys prokurorai, kurių pavardės figūravo ankstesniame patikrinime.

Pasak jo, išvadose kalbama apie tai, kad prokurorai pažeidimų nepadarė. „Nesakau, kad tai yra netiesa. Tačiau pirmiausiai reikia (įvertinti – 15min.lt) viso to pagrindimą. Mačiau tik galutinį rezultatą, o kuo tai remiantis (padarytos tokios išvados – 15min.lt), dar negaliu atsakyti“, – sakė R.Petrauskas.

Jis taip pat teigė, kad tyrimą atlikusi komisija nustatė, kad įvertinti reikia ne tik kai kurių policininkų, bet ir prokurorų veiksmus. „Komisija nustatė, kad pirminio tarnybinio patikrinimo metu turėjo būti atitinkamai įvertintas ir Kauno miesto apylinkės vyriausiasis prokuroras Čiurlys. Jo veiksmai, anot patikrinimo, nebuvo įvertinti. Tačiau komisija konstatuoja, kad šiandien patraukti jį drausminėn atsakomybėn yra praėjęs terminas“, – sakė R.Petrauskas.

Minėtas tarnybinis patikrinimas pradėtas dar balandį, radus D.Kedžio kūną. Dėl galimų klaidų tiriant Kauno pedofilijos bylą R.Petrauskas jau seniau ragino K.Betingį atsistatydinti. Jam pasiūlytos žemesnės eilinio prokuroro Vilniaus apygardos prokuratūroje pareigos, tačiau šis trauktis nesutiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius