Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 03 /14:09

PVM lengvata atsipirko su kaupu? Tarp M.Majausko rėmėjų – maitinimo sektoriaus atstovai

Buvęs Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas, iš konservatorių partijos išprašytas Mykolas Majauskas, svarstant kitų metų biudžetą, mūru gynė ilgesnę PVM lengvatą maitinimo sektoriui nei siūlė Vyriausybė. Jo nesustabdė net ir grasinimai atimti komiteto vadovo postą bei partijos nario bilietą. Taip ir įvyko, o M.Majauskas paskelbė, kad kaip nepriklausomas kandidatas sieks Vilniaus mero posto. Dabar paaiškėjo, kad jo kampaniją parėmė ir maitinimo sektoriaus, kuriam ilgesnė lengvata buvo aktuali, atstovai. M.Majausko rinkiminėje komandoje yra ir žinomi lobistai.
Mykolas Majauskas
Mykolas Majauskas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Dėl užsispyrėliškos pozicijos, prieštaraujančios partijos ir premjerės Ingridos Šimonytės valiai, M.Majauskas buvo išmestas iš partijos, neteko pareigų ir Seime.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

Vėliau jis paskelbė kandidatuosiąs į sostinės mero pareigas kaip savarankiškas kandidatas.

Vyriausiosios rinkimų komisijos skelbiamame jo aukotojų sąraše matyti, kad M.Majausko kampaniją parėmė ir žmonės, susiję su maitinimo sektoriumi.

Tai – restoranų tinklą „iLunch“ valdančios įmonės „Inovatyvūs restoranai“ vadovas Aurelijus Jasevičius, restoranus „Charlie pizza“, „La Crepe“, „Manami“ ir kitus valdančios bendrovės „Amber food grupės“ atstovai Lina Nikonovaitė bei Stanislovas Andrijauskas, taip pat restoraną „Urbihop“ viešbutyje Vilniuje valdančios įmonės „MGVT“ vadovas Vilius Vaičekauskas.

Tai pirmadienį pranešė LRT, kuriam maitinimo sektoriaus atstovai teigė parėmę M.Majauską ne už palankius darbus Seime.

„Patiko arba labai priimtinas požiūris į viešojo maitinimo verslą. Toks drąsus ir užtikrintas požiūris (...) Tai yra kaip ir asmeninis sprendimas, bet nepasakysiu, kad nebuvo tos minties, kad turėtų būti parama ir bendrai, nes mes galim tik asmeniniu savo sprendimu tai daryti“, – LRT sakė A.Jasevičius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Jasevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Jasevičius

„Asmeninius pinigus aukojau ne kaip atsidėkojimą, o skatinama noro, kad sostinės mero vietą užimtų žmogus, kuris girdi mūsų industrijos bėdas“, – LRT tvirtino L.Nikonovaitė.

Premjerė I.Šimonytė, verdant ginčams dėl to, ar PVM lengvatą restoranams ir kavinėms pratęsti pusmečiui, kaip siūlė Vyriausybė, ar metams, sakė, kad, jei lengvata bus pratęsta metams, biudžetas neteks apie 100 mln. eurų, „iš kurių didžioji dalis atitenka ne tai kad ne smulkiajam verslui, bet tikrai pakankamai stambiems tinklams“.

Tūkstantinės sumos

Minėti maitinimo įmonių vadovai ir atstovai M.Majausko kampaniją parėmė ženkliomis sumomis.

A.Jasevičius skyrė 6 tūkst. eurų, L.Nikonovaitė – 3 tūkst., S.Andrijauskas – 2 tūkst., o V.Vaičekauskas skyrė kiek mažiau – 300 eurų.

Taip pat 1,8 tūkst. eurų M.Majausko rinkiminei kampanijai skyrė ir jo patarėja Seime Gintarė Martikonytė.

Be kita ko, parlamentaro kampaniją parėmę ir įvairių kitų verslų atstovai.

Iš viso M.Majauskas jau surinkęs per 45 tūkst. eurų.

Liberalų sąjūdžio kandidatė Eglė Radvilė jau turi daugiau nei 18 tūkst. eurų. 17 500 eurų pervedė jos atstovaujamas Liberalų sąjūdis.

Apie daugumos kitų kandidatų aukotojus informacijos kol kas nėra.

Vienu realiausių kandidatų į sostinės merus Artūro Zuoko aukotojai dar nepaskelbti. Tačiau jo atstovaujamos partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatų sąrašui jau suaukota daugiau nei 33 tūkst. eurų. Didžiausią paramą – 20 tūkst. eurų – skyrė pati partija „Laisvė ir teisingumas“. 6 tūkst. eurų pervedė A.Zuokas.

Parėmė ir A.Zuoko sąrašą, ir M.Majauską

M.Majauskas teigia esąs Vilniuje pagrindinis buvusio sostinės mero Artūro Zuoko varžovas, galintis jį nugalėti. Vienas daugiausiai parėmusių M.Majauską žmonių – buvęs sostinės tarybos narys, verslininkas Vidmantas Martikonis skyrė solidžią paramą ir A.Zuoko atstovaujamos partijos „Laisvė ir teisingumas“ sąrašui į Vilniaus miesto tarybą.

M.Majauskui jis skyrė 7 tūkst. eurų, o A.Zuoko partijos „Laisvė ir teisingumas“ sąrašą jis parėmė 5 tūkst. eurų.

„Manau, kad šie du asmenys, du politikai labiausiai verti patekti į antrą turą“, – 15min sakė V.Martikonis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vidmantas Martikonis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vidmantas Martikonis

Jis buvo vienas iš Liberalų sąjūdžio įkūrėjų, tačiau tvirtino jau bemaž 5 metus nepriklausantis jokiai partijai.

Be kita ko, M.Majausko patarėja G.Martikonytė, taip pat parėmusi M.Majauską, yra V.Martikonio dukra.

Bendrai judviejų M.Majauskui skirta suma siekia 8,8 tūkst. eurų.

Sumą sieks padvigubinti

15min paklausė M.Majausko, kaip jis vertina tai, jog jį remia iš PVM lengvatos naudos turinčių maitinimo įmonių atstovai. Politikas į šį klausimą neatsakė. Jis tikino besidžiaugiantis, kad vis daugiau žmonių remia jo rinkiminę kampaniją.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

Pasak kandidato, suma sąskaitoje jau viršijo 46 tūkst. eurų ir dar augs.„(...) Iki rinkimų šią sumą tikiuosi dar padvigubinti“, – teigė parlamentaras.

Verslo atstovai – ir komandoje

Politologams ir politiniams konkurentams anksčiau, kai M.Majauskas paskelbė sieksiantis Vilniaus mero posto, kilo klausimų ir abejonių dėl jo finansinių galimybių, taip pat – ir dėl galimybių suburti komandą.

Tačiau prieš savaitę feisbuke M.Majauskas pasidalino savo komandos nuotrauka.

Joje – ir jo gyvenimo draugė, prezidento Gitano Nausėdos patarėja Lina Svidinskaitė, taip pat – teisinės ir lobizmo bendrovės „Rex consultorum“ vadovas Gintaras Kalinauskas.

M.Majausko nuotr./M.Majausko komanda
M.Majausko nuotr./M.Majausko komanda

Jis taip pat Lietuvoje yra atstovavęs ir kinų technologijų milžinei „Huawei“, dirbęs tabako gamintojoje „Philip Morris“.

„Gintaras Kalinauskas mano buvęs kolega Andriaus Kubiliaus vadovaujamoje vyriausybėje, kur buvo atsakingas už teisėsaugos klausimus ir korupcijos prevenciją. Taip pat tuo metu buvo ir Tėvynės sąjungos deleguotas Vyriausios rinkimų komisijos narys“, – pasakojo M.Majauskas.

„Šiuo metu Gintaras yra nemokamose atostogose. Vilniaus mero rinkimų kampanijoje jis yra savanoris ir mano atstovas Vyriausioje rinkimų komisijoje“, – pridūrė jis.

G.Kalinausko įmonė įrašyta į Lobistų sąrašą kaip siekianti daryti įtaką teisėkūrai transporto ir susisiekimo, energetikos, nacionalinio saugumo ir gynybos bei ekonomikos ir inovacijų srityse.

Su pačiu G.Kalinausku 15min susisiekti nepavyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius