Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
04 03

Tarp JAV įsilaužimais kaltinamų kinų programišių taikinių – bent du Lietuvos parlamentarai

Jungtinėms Valstijos ir Jungtinei Karalystei apkaltinus Pekiną plataus masto kibernetinio šnipinėjimo kampanija, įsilaužėlių taikiniais tapo ir mažiausi du Lietuvos parlamentarai.
Dovilė Šakalienė
Dovilė Šakalienė / Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr.

Septyniems su Pekinu siejamiems programišiams praėjusią savaitę kaltinimus pateikęs JAV Teisingumo departamentas nurodė, kad daugiau nei dešimtmetį vykdyti įsilaužimai „paveikė ar galėjo paveikti milijonų amerikiečių darbinių ir asmeninių elektroninio pašto, debesijos saugyklų paskyras“.

Nuo įsilaužėlių taip pat nukentėjo JAV ir kitų šalių politikai, bendrovės, įskaitant Amerikos plieno, energetikos ir drabužių įmones. Tarp taikinių buvo ir pagrindiniai 5G mobiliojo ryšio telefonų įrangos, belaidžio ryšio technologijų tiekėjai, net aukštų JAV pareigūnų ir įstatymų leidėjų sutuoktiniai.

Programišiai, anot JAV Teisingumo departamento, bandė paveikti ir visus Europos Sąjungos šalių Tarpparlamentinio aljanso dėl Kinijos (IPAC) atstovus, nors konkretūs politikai neįvardijami. Aljansui priklauso Seimo narė socialdemokratė Dovilė Šakalienė ir konservatorius, diplomatas Žygimantas Pavilionis, vadovaujantis Seimo Užsienio reikalų komitetui.

Atakos prieš IPAC politikus rengtos 2021-ųjų pradžioje per užkrėstus elektroninius laiškus. Juos atsidarius, programišiai gaudavo prieigą prie aukų duomenų, įskaitant IP adresus, naudojamas naršykles, operacines sistemas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius