Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 04

Tarp kandidatų į VTEK narius – buvęs saugumietis A.Sereika

Opozicinė Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcija į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) narius siūlo buvusio Seimo nario, Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūno Alberto Sereikos kandidatūrą.
Albertas Sereika
Albertas Sereika / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

A.Sereika turi istoriko išsilavinimą. 1992-2004 m. jis dirbo VSD Alytaus apygardos skyriaus viršininku. Šių pareigų neteko, kai tuometiniam prezidentui Rolandui Paksui perdavė operatyvinę bylą apie alkoholio bendrovės „Alita“ privatizavimą.

2004 m. kovo-balandžio mėnesiais A.Sereika dirbo Prezidento kanceliarijos Nacionalinio saugumo grupėje ekspertu.

2004 m. jis išrinktas į Seimą pagal R.Pakso vadovaujamos partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąrašą, tačiau netrukus perėjo į LSDP.

Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas kitą savaitę parlamentui gali pateikti savo kandidatą į VTEK narius. Šią savaitę jis pradėjo susitikimus su Seimo frakcijų siūlomais kandidatais.

VTEK nario vieta atsilaisvino kovo 25 d. iš šių pareigų atsistatydinus komisijos vadovei Jolantai Petkevičienei. Seimas ją atleido balandžio 7 d.

Pirmadienį A.Valinskas susitiko su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatais advokatu Deivydu Rimkevičiumi bei buvusiu Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnu Audriumi Skaisčiu ir Liberalų sąjūdžio teikiamu kandidatu mediku Eduardu Pabarčiumi.

Antradienį suplanuotas pokalbis su liberalcentristų kandidatu teisininku Kęstučiu Žiemiu, trečiadienį - su partijos "Tvarka ir teisingumas" kandidatu teisininku Antanu Bukausku ir A.Sereika.

Kol kas į susitikimų tvarkaraštį neįtrauktas Tautos prisikėlimo partijos kandidatas į VTEK narius Naujosios sąjungos narys Virginijus Keras.

A.Valinskas kol kas nekomentuoja savo pokalbių su kandidatais į tarnybinės etikos sargus. „Tik po susitikimų su visais kandidatais bus aišku, ar iš pateiktų kandidatūrų yra realus kandidatas į VTEK“, – Seimo pirmininko poziciją perdavė jo atstovė spaudai Indrė Viržintė.

Naujajam VTEK nariui parlamento pirmininkas, anot atstovės spaudai, kelia du pagrindinius reikalavimus – moralumas ir patikimumas.

Pagal galiojančią tvarką dėl VTEK nario kandidatūros Seimo pirmininkas turi kreiptis į parlamento frakcijas, kad šios siūlytų savo kandidatus. Iš jų pasirinkęs vieną kandidatą Seimo vadovas teiks jį tvirtinti parlamentui.

VTEK nario vieta atsilaisvino kovo 25 d. iš šių pareigų atsistatydinus komisijos vadovei Jolantai Petkevičienei. Seimas ją atleido balandžio 7 d.

VTEK pirmininką iš šios komisijos narių Seimo pirmininko teikimu skiria Seimas. VTEK nario kadencija - 5 metai.

Ji nutarė grįžti dirbti į Valstybės saugumo departamentą (VSD), kuriame yra dirbusi prieš tapdama VTEK nare ir vėliau pirmininke. VSD J.Petkevičienė dirbo nuo 1994 iki 2000 metų.

VTEK pirmininke J.Petkevičienė paskirta 2006 kovo 28 dieną tuometinio Seimo pirmininko Artūro Paulausko teikimu, prieš tai ėjo žemesnes pareigas VTEK.

VTEK – Seimo įsteigta ir jam atskaitinga kolegiali priežiūros institucija, kuri turi vykdyti tarnybinės etikos normų pažeidimų valstybinėje tarnyboje prevenciją, tarnybinės etikos normų pažeidimų tyrimą, viešųjų ir privačių interesų konfliktų prevenciją ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius