Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 18

Tarp mokinukų – ir tėvai

Kaimo mokyklose neišvengiamai mažėjant mokinių, pedagogai vis dažniau imasi gudrybių, kaip padidinti jų skaičių.
Mokiniai
Mokiniai / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Nors įprasta, kad Lietuvoje pagrindinėse mokyklose mokytųsi tik 18 metų dar neturintys paaugliai, Šakių rajono Gerdžiūnų Petro Dumčiaus pagrindinė mokykla – išimtis. Čia 9–10 klasių mokinių sąrašuose yra net 10 asmenų, kurių paaugliais nepavadinsi. Keli jų jau turi ir savo vaikų. Nenuostabu, juk kai kuriems tokių „mokinukų“ – 33 metai. Kartu su nepilnamečiais jie per pamokas suoluose nesėdi ir mokyklos koridorių sienų netrina – mokosi savarankiškai. Į mokyklą ateina tik retkarčiais pasikonsultuoti su mokytojais ar atsiskaityti už išmoktą kursą.

Jos teigimu, pedagogai norintiems mokytis suaugusiesiems siūlė važinėti į Šakius, kur veikia suaugusiųjų mokykla, tačiau šie nesutiko.

„Vyriausybės nutarimuose parašyta, kad vyresni nei 16 metų žmonės gali tęsti mokslus bet kurioje mokykloje. Tad mes juos ir priėmėme“, – taip suaugusiųjų atsiradimą mokinių sąrašuose LŽ aiškino Gerdžiūnų mokyklos direktorė Aldona Sadlauskienė. Jos teigimu, pedagogai norintiems mokytis suaugusiesiems siūlė važinėti į Šakius, kur veikia suaugusiųjų mokykla, tačiau šie nesutiko. „Vienas dirba pas ūkininką ir neturi jokių galimybių važinėti į rajono centrą. Dvi moterys augina mažamečius vaikus“, – sakė direktorė.

Tačiau Marijampolės apskrities viršininko administracijos Valstybinės švietimo priežiūros skyriaus vyriausiojo specialisto Jono Vaščėgos nuomone, Gerdžiūnų pedagogus į savo mokinių sąrašus įtraukti suaugusius mokinius vertė ne tik noras padėti kaimo žmonėms, bet ir kur kas pragmatiškesnės priežastys. Jei ne brandaus amžiaus moksleiviai, mokykla nuo praėjusių metų rudens būtų tapusi aštuonmete, nes į 9 ir 10 klases nesusirinko reikiamas mokinių skaičius.

„Burti jungtinę klasę iš 9 ir 10 klasių moksleivių negalima – to neleidžia Švietimo įstatymas. Todėl, manyčiau, buvo pasirinktas netradicinis būdas išlaikyti dešimtmetę mokyklą“, – spėjo J.Vaščėga. Anot jo, tai kol kas antras toks atvejis Lietuvoje. Jis išaiškėjo visai atsitiktinai, kai Švietimo priežiūros skyriaus specialistai tikrino, kaip į mokyklas pavėžėjami mokiniai.

Nors Šakių rajono vadovai turėjo pasirūpinti, kad nebūtų pažeidžiama mokinių priėmimo į mokyklas tvarka, A.Sadlauskienė nusiteikusi leisti suaugusiems kaimų gyventojams baigti pradėtą devintos ar dešimtos klasės kursą. „Dabar būtų nepatogu juos išmesti iš mokyklos, tačiau kitiems mokslo metams sutarčių su jais nesudarinėsime“, – tikino mokyklos vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius