Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 15 /11:06

Tarp pramonės siūlymų naujai valdžiai – dėmesys švietimui, demografijai ir ekonomikos skatinimui

Šalies pramones įmones vienijanti Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK), antradienį pateikusi savo pasiūlymus naujajai valdžiai, ragina skirti daugiau dėmesio švietimui, demografijos problemoms bei ekonomikos augimo skatinimui.
Robertas Dargis
Robertas Dargis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Didžiausias dėmesys turi būti švietimui ir mokslo strateginėms gairėms ir jų programoms. Reikia suprasti, kad vystantis technologijoms, mes sunkiai keičiame mokymo turinį.

Daug dėmesio skiriama pastatų sutvarkymui, fizinei švietimo infrastruktūrai, bet esmė yra ne čia. (...) Reikia skirti dėmesį mokymo kokybei, būtinų įgūdžių ugdymui. Šiandien mokiniai neįsivaizduoja, kaip gali panaudoti įgytas žinias. Valstybei reikia ne pigių darbininkų, o išmanių žmonių, kurie gali naudotis išmaniosiomis technologijomis ir kurti pridėtinę vertę“, – antradienį spaudos konferencijoje kalbėjo LPK prezidentas Robertas Dargis.

Anot jo, sprendžiant demografines problemas, valstybė turi sukurti programas jaunoms šeimoms, kurios leistų joms lengviau auginti vaikus bei adaptuotis valstybėje.

„Turime kalbėti apie mokestines lengvatas ir paramas būstui. Taip pat reikia čia palikti užsienio studentus, juos integruoti, investicijos į regionus turi būti kryptingos“, – sakė R.Dargis.

Anot jo, pramonininkų pasiūlymai parengti atsižvelgiant į naujausią pramonės įmonių apklausą – ji parodė, kad būtina skirti daugiau dėmesio eksporto rinkų paieškai, inovacijoms, darbo santykių sureguliavimui.

„Labai svarbu yra ekonomikos augimo skatinimas per konkurencingumo didinimą. Kalbame apie mokesčius verslui, eksporto skatinimo sistemą, šalies ekonominių interesų atstovavimą užsienyje. Labai svarbi ir informacinių ir ryšių technologijų plėtra, turime kalbėti apie socialinės ir sveikatos apsaugos sistemų transformavimą į elektroninę erdvę, kas leistų efektyviau valdyti išlaidas šiose srityse“, – sakė R.Dargis.

Pasak jo, naujieji valdantieji jau sutaria, kad darbo jėgos apmokestinimas turi būti laipsniškai mažinamas, todėl šioje srityje pokyčių laukiama jau artimiausiu metu.

Naujieji valdantieji jau sutaria, kad darbo jėgos apmokestinimas turi būti laipsniškai mažinamas, todėl šioje srityje pokyčių laukiama jau artimiausiu metu.

„Turi būti skiriamas dėmesys atsakingai finansų politikai, biudžeto deficitui, skolos valdymui. Skolintis reikia tik būtiniausiems dalykams, jei esame parengę reformas. Reikia matyti, kokią naudą sukurs tos reformos, kad neužkrautume skolos naštos ateičiai. (...) Taip pat siūlome parengti atskirties tarp regionų mažinimo programą, galbūt sukurti regioninės plėtros komitetą“, – svarstė LPK prezidentas.

R.Dargio teigimu, pramonininkai iš naujos valdžios laukia dėmesio technologiniams pokyčiams, vadinamajai ketvirtajai pramonės revoliucijai. Taip pat, anot jo, svarbu, jog infrastruktūros plėtra ir valstybės turto valdymas būtų paremtas kaštų ir naudos analize.

„Per pastaruosius ketverius metus padarėme daug valstybės saugumui, bet žiūrint į ateitį energetinės infrastruktūros planavimas turi būti atliktas padarius kaštų ir naudos analizę. Reikia suprasti, kad beatodairiškas infrastruktūros plėtimas mus padarys nekonkurencingais“, – sakė R.Dargis.

Tarp svarbiausių būsimos valdžios darbų pramonininkų vadovas paminėjo ir naujos energetikos strategijos parengimą, kuri užtikrintų, jog energijos išteklių kainos pramonės įmonėms būtų konkurencingos, taip pat viešųjų pirkimų sistemos tobulinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius