Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 27

Tarp įkeičiamų objektų – net ginklai ir orlaiviai

Įkeisti turtą norint gauti paskolą iš banko – tokiai procedūrai praėjusiais metais pasiryžo daugiau kaip 30 tūkst. Lietuvos gyventojų. Hipotekos sandorius sudariusių asmenų skaičius šalyje jau ne pirmi metai stabilus – lyginant su praėjusiais metais ir šių metų prognozėmis, svyruoja nežymiai. Įdomu tai, kad dažniausiai šiai procedūrai pasiryžta 30–40 metų asmenys, dažniau – vyrai.
„Colt“ ginklas
Tarp įkeičiamų objektų – net ginklai / „Scanpix“/AP nuotr.

Dažniau turtą įkeičia vyrai

Dažniausiai turtas įkeičiamas norint gauti paskolą iš banko. Lietuvos hipotekos registre nuo 1998 m. balandžio užregistruota beveik pusė milijono turto įkeitimo sandorių. Pusė jų, įvykdžius įsipareigojimus, jau išregistruoti. Šiuo metu Hipotekos registre įrašyta daugiau kaip 250 tūkst. fizinių ir juridinių asmenų, kurie savo įsipareigojimus yra užtikrinę turto įkeitimu. Turtą dažniau įkeičia fiziniai asmenys – juridinių vos dešimtadalis.

Nors įkeisti turtą pasiryžta ir moterys, ir vyrai, ant pastarųjų pečių ši procedūra nugula dažniau.

Daugelis jaunų šeimų taip sprendžia būsto įsigijimo dilemą. Veikiausiai būtent dėl to didžiausia hipotekos sandorius sudarančių asmenų grupė – 30–40 metų žmonės, jie sudaro trečdalį registruotų įkeitimo sandorių, šiek tiek rečiau šia paslauga naudojasi į trečią gyvenimo dešimtmetį įkopę asmenys.

Tuo tarpu vyresnių nei 70 metų – vos vienas kitas. Įdomu tai, kad nors įkeisti turtą pasiryžta ir moterys, ir vyrai, ant pastarųjų pečių ši procedūra nugula dažniau.

Nuo įmonių iki orlaivių

Lietuvos hipotekos registras – kone vienintelis pasaulyje, kuriame galime registruoti ne tik nekilnojamųjų, bet ir kitų daiktų, turtinių teisių, piniginių lėšų ar net įmonių – įkeitimus.

Traktoriai, kita įvairi žemės ūkio technika, automobiliai – dažnai sutinkami įkeitimo objektai. Tačiau greta lietuviams įprastos įkeistos technikos galima aptikti net orlaivių ir ginklų. Tiesa, bendras šių objektų skaičius nėra didelis – apie 100 vienetų.

Lietuviai labiausiai linkę sudaryti „tradicinius“ hipotekos sandorius – įkeisti nekilnojamą turtą. Tai lemia ir tai, kad nekilnojamojo turto vertė per ilgesnį laiką išlieka stabili, mažesnė turto praradimo rizika. Centrinės hipotekos įstaigos duomenimis, pirmąjį šių metų pusmetį buvo įkeista net 32 216 nekilnojamojo turto objektų, tai sudaro 87 proc. viso įkeisto turto.

Hipotekos registro duomenimis, šiuo metu Lietuvoje įkeista daugiau nei 150000 sklypų (apie 6,7 proc. visų Lietuvoje suformuotų ir įregistruotų žemės sklypų), o įkeistų butų (patalpų) Lietuvoje yra kiek daugiau nei 49 tūkst. Tai sudaro beveik 5 proc. visų Lietuvoje įregistruotų gyvenamųjų ir negyvenamųjų patalpų.

Daugiau informacijos apie hipotekos registrą galite rasite čia.

Visuomenės teisinis švietimas
Visuomenės teisinis švietimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius