Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 27

Tarptautinė komanda aiškinasi situaciją Kėdainių „Nordic Sugar“ fabrike: sklendė užrakinta

Pasirodžius informacijai apie „Nordic Sugar Kėdainiai“ fabriko teritorijoje užfiksuotą įvykį, sudaryta tarptautinė komanda, tiesiogiai atskaitinga aukščiausiai įmonių grupės vadovybei. Į Lietuvą atvykę grupės atstovai iš Danijos ir Vokietijos dalyvauja vidiniame tyrime ir savo iniciatyva susitiko su Aplinkos apsaugos departamento atstovais, – skelbiama „Nordic Sugar“ pranešime spaudai.
„Nordic Sugar Kėdainiai“ fabrikas
„Nordic Sugar Kėdainiai“ fabrikas / „Nordic Sugar“ nuotr.

„Pirmiausiai, visos grupės vardu reiškiu apgailestavimą dėl Lietuvoje susidariusios situacijos. Į Lietuvą atvykome aktyviam dialogui su fabriko darbuotojais, tyrimą atliekančiomis atsakingomis institucijomis ir vietos bendruomene. Mūsų aukščiausi vadovai aiškinasi susidariusią situaciją ir imsis prevencinių priemonių, kad tokie dalykai ateityje nepasikartotų“, – pranešime teigia Arendas Wittenbergas, grupės gamybos vadovas.

Susitikime su Aplinkos apsaugos departamento (AAD) vadovais – direktoriumi Vaidu Laukiu ir direktoriaus pavaduotoju Vaidu Griciumi – buvo apžvelgta šiai dienai žinoma situacija bei planuojami prevenciniai veiksmai. Abi šalys išreiškė norą ir toliau tęsti aktyvų bendradarbiavimą, organizuoti bendrus susitikimus, juose pakviečiant prisijungti ir Aplinkos ministerijos bei Aplinkos apsaugos agentūros atstovus.

„Padedant fabriko darbuotojams buvo atliktas visos fabriko teritorijos patikrinimas. Sklendė, iš kurios į greta tekantį upelį buvo išleistas kondensatas – tai yra vanduo, susidaręs garinant cukraus tirpalą – yra užrakinta. Tebėra aiškinamasi, koks yra bendras poveikio mastas ir kaip dažnai tai galėjo vykti. Jei atlikus išsamų vidinį tyrimą bus rasta neatitikimų, tai nebus toleruojama ir imsimės reikiamų veiksmų“, – žadėjo A.Wittenbergas.

Kaip teigiama pranešime spaudai, „Nordic Sugar Kėdainiai“ nuosekliai investuoja į vandens tvarkymo sistemų modernizavimą. Šios srities investicijos ir toliau išlieka įmonės prioritetu atsižvelgiant į iškylančius poreikius.

„Artimiausiomis dienomis, vedini etikos kodekso standartų, susitiksime su Kėdainių miesto bendruomenės atstovais, kad pasidalytume turima informacija. Taip pat siekiame užtikrinti efektyvesnę vidinę komunikaciją su įmonės darbuotojais bei jiems priminti apie galimybę pasinaudoti anoniminiu „SpeakUp“ mechanizmu, kuriuo galima pranešti apie galimus etikos kodekso pažeidimus nepriklausomam grupės etikos komitetui. Nors šis mechanizmas įmonėje veikia nuo 2017 metų kovo mėnesio, šiuo metu ieškome būdų, kaip jį padaryti efektyvesnį“, – teigė Eglė Adomavičienė, „Nordic Sugar Kėdainiai“ generalinė direktorė.

15min primena, kad sausio 21 dieną atsakingos institucijos išsiaiškino, kad kondensatas, sumaišytas su lietaus vandeniu iš talpyklos, priklausančių „Nordic Sugar Kėdainiai“ fabrikui, buvo išleistas į šalia esantį nedidelį upelį. Bevardis upelis įteką į upelį Šerkšnys, o šis – į Nevėžį. Tą pačią dieną AAD atstovai pradėjo oficialų upelio vandens mėginių tyrimą.

AAD teigimu, nuotekos iš bendrovės teritorijoje esančių tvenkinių, kuriuose laikomos gamybinės nuotekos, į bevardį upelį tekėjo per atidarytą sklendę, prie kurios buvo prijungta šakomis bei gruntu uždengta lanksti 100 milimetrų diametro žarna.

„Pagal pirminius skaičiavimus, į aplinką per valandą neteisėtai buvo išleidžiama apie 60 kubinių metrų nevalytų nuotekų“, – rašyta AAD išplatintame pranešime.

Pasak AAD, į įvykio vietą iškart buvo iškviestas įmonės vadovas ar jį pavaduojantis asmuo, tačiau jie atvykti atsisakė.

Įmonės atstovai teigė, kad sklendė buvo atsukta pirmą kartą nuo sovietinių laikų, dėl to kaltas neatsakingai pasielgęs darbuotojas. Dėl sugedusio siurblio susidaręs perteklinis kondensato kiekis nebegalėjo būti perduotas į savivaldybės vandens valymo įrenginius. Spėjama, kad darbuotojas, nesilaikydamas įmonės instrukcijų, atsuko sklendę ir kondensatas ištekėjo į upelį.

Tuo metu Kėdainių portalas rinkosaikste.lt pakalbino anoniminį AAD informatorių. Šis teigia, kad teršalai į vandenį leidžiami bent 10 metų. AAD vadovas Vaidas Laukys tikina, kad artimiausiu metu planuojama kreiptis į prokuratūrą.

„Kėdainių vandenų“ technikos direktorius Romualdas Gailiūnas teigia, kad 2019-aisias cukraus fabrikas pridavė maždaug 20 proc. mažiau nuotekų nei 2018-aisiais. Pasak jo, savivaldybės įmonei nuo to pajamų sumažėjo bemaž 100 tūkst. eurų. Kalbėdamas apie galimą taršą gamtai jis teigė, kad cukrinių runkelių augintojai naudoja daug cheminių trąšų ir kitų cheminių priemonių.

Anot Kėdainių cukraus fabriko atstovo S.Mozerio, 2019-aisiais nuotekų sumažėjo todėl, kad buvo pradėta naudota modernesnė, mažiau vandens sąnaudų reikalaujanti technika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius