Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 11 18

Tarptautinė tolerancijos diena Lietuvos Seime: gyvos muzikos koncertas skirtingų tautybių mokiniams

Lapkričio 16 buvo švenčiama Tarptautinė Tolerancijos diena. Šia proga trijų mokyklų, skirtingų tautybių mokiniai, visuomenės veikėjai ir artistai buvo pakviesti į gyvos muzikos koncertą Lietuvos Respublikos Seime.
Tolerancijos dienos renginys Seime
Tolerancijos dienos renginys Seime / Tolerancijos dienos organizatorių nuotr.

Šio renginio iniciatoriumi yra mokytojas, visuomenės veikėjas, vaikų neformalaus lavinimo vyresnysis mokytojas Žilvinas Radavičius, globėjas-Lietuvos Respublikos Seimo narys Paulius Saudargas.

Fleita grojo Vytautas Oškinis, Jungtinių tautų Lietuvos asociacijos direktorė Jūratė Landsbergytė, Lidija Koroliova elektroniniais vargonais skambino armėnų, ukrainiečių, lenkų, rusų ir kitų kompozitorių muzikos kūrinius, Jūratei akomponavo smuikininkė iš Kanados Audronė Sharp.

Skulptorius ir dramaturgas Aleksandras Gladkich pristatė keturių bronzinių skulptūrėlių „Šopeno mūzos“, parodą.

„Lietuvos tautas turi jungti meilė savo žemei ir brolybės ryšiai. Lietuvius ir lenkus sieja bendra valstybingumo istorija,“ – sakė Jūratė Landsbergytė.

„Negalime vadovautis stereotipais, skatinančiais tautinę nesantaiką. Mano Giminė yra daugiakultūrė, gražiai bendradarbiaujanti, drauge dalyvauja projektinėje veikloje. Tapo pavyzdžiu, kaip skirtingų tautų žmonės galėtų taikiai bendradarbiauti ir nejausti neapykantos vieni kitiems. Tapkime aplinkiniams gerų darbų darymo pavyzdžiu. Gal būt jūsų aplinkoje tai taps norma. Susimąstyti apie tautų įvairovės pripažinimo ir tarptautinės tolerancijos poreikio faktą daugeliui žmonių gali genealogijos medžio faktorius: pamatysite, kad tam tikra prasme žmonės yra skirtingi, bet lygūs,“-sakė Žilvinas Radavičius, į šį renginį atvykęs drauge su savo kolege, informatikos mokytoja Gražina Montrimiene.

„Visada su malonumu dalyvauju panašiuose renginiuose. Svarbiausia, kad jaunimas būtų atsakingai išauklėtas. Lietuva – daugiakultūrė šalis. Joje gyvena 130 tautinių mažumų, sudarančių 16,4 % visų gyventojų. Norėčiau jaunimui palinkėti būti aktyviais savo valstybės piliečiais, nepamiršti apie toleranciją, širdingai mylėti Lietuvą, suprasti, kad Lietuva yra visų jos tautų namai“-sakė Lietuvos totorių bendruomenių pirmininkas, dr. Adas Jakubauskas.

Koncertą praturtino saksofonu ir akordeonu groję muzikantai Rafal Jackevič bei Edmundas Stonkus. Prie šio dueto spontaniškai prisijungė Lidija Koroliova ir Audronė Sharp.

Per edukacinę pertrauką, svečiai dalyvavo ekskursijoje po Seimą. Daug vertingų žinių suteikė ne tik ekskursijos vadovė, bet ir Seimo narys Paulius Saudargas.

Antra renginio dalis buvo ne mažiau įdomi. Jos metu skambėjo nuostabi muzika, tarptautinės tolerancijos klausimais pasisakė Vilniaus Senamiesčio vidurinės mokyklos, moksleiviai ir direktorės Romualdos Jefremovos atstovaujamos Privačios Marinos Mižigurskajos gimnazijos auklėtiniai – Denisas Plistkovas ir Olegas Maksimenko. Kalbos buvo pagrįstos poezija, istoriniais bei politiniais faktais. Ypač gražų eilėraštuką padeklamavo VšĮ mokyklos “Menachemo namai„ moksleivis Modestas Trubila. Šį renginį jie vadino svarbiu žingsniu tolerantiškos visuomenės link.

„Esu labai įsižeidusi, kad dėl dvigubos pilietybės nevienodo taikymo fakto, netekau Lietuvos pilietybės nepaisant, kad visa širdimi myliu Lietuvą ir pagal asmenines galimybes garsinu savo Tėvynės vardą,“ - sakė Audronė Sharp.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius