Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 27 /17:44

Tarptautinę turizmo parodą Vilniuje apkartino komunistiniai simboliai iš Druskininkų

Į Vilniuje savaitgalį vykstančią tarptautinę turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodą „Adventur 2018“ Druskininkų kurortas nusprendė atsivežti sovietine simbolika išmargintų suvenyrų. Jais reklamuotas Grūto parkas, tačiau faktas toks, kad įstatymai, draudžiantys demonstruoti tokius komunistinius simbolius, buvo pažeisti.
„Grūto parko“ suvenyrai
„Grūto parko“ suvenyrai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šeštadienį popiet socialiniuose tinkluose ėmė plisti nuotraukos, kuriose matyti, kaip „Litexpo“ parodų rūmuose buvo „papuoštas“ Druskininkų kurorto stendas.

Greta informacinių skrajučių apie Grūto parką po stiklu buvo išdėliota krūva komunistiniais simboliais papuoštų suvenyrų.

Čia – ir stiklinė su Vladimiro Lenino bei Josifo Stalino atvaizdais, ir puodelis su Sovietų Sąjungos herbu, komunistinės žvaigždės.

Viešojoje erdvėje kilus pasipiktinimui, suvenyrų su sovietine simbolika Druskininkų stende nebeliko, o „Litexpo“ atstovė 15min teigė, kad iš Druskininkų savivaldybės atstovų sulaukė atsiprašymo.

V.Leninas, J.Stalinas, penkiakampės žvaigždės

Galbūt Grūto parkas, kur įrengta socialistinio realizmo dvasia sukurtų komunistinės okupacijos veikėjų skulptūrų ekspozicija, tokiai simbolikai yra tinkama vieta.

Bet Lietuvoje jau nuo 2008 metų už nacistinių ar komunistinių simbolių platinimą ar demonstravimą yra numatyta administracinė atsakomybė.

Tarp tokių simbolių – ir SSRS vėliava, Lietuvos SSR vėliava, herbas. Draudžiama demonstruoti sovietinį kūjo ir pjautuvo ženklą, sovietinę raudoną penkiakampę žvaigždę, taip pat – platinti SSRS komunistų partijos vadovų atvaizdus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Grūto parko“ suvenyrai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Grūto parko“ suvenyrai

Tokia simbolika, kitaip tariant, negali būti naudojama masinio susirinkimo vietose ir masinių renginių metu. Ją naudoti galima tik muziejuose, taip pat mokslo, meno ir švietimo tikslais bei antikvarinės prekybos srityje.

Kaip 15min teigė Druskininkų kurorto stendo parodoje „Adventur 2018“ atstovai, po stiklu išdėlioti sovietiniai suvenyrai nebuvo parduodami. Tad apie antikvarinę prekybą kalbėti negalima.

Vien lankstinukai – per nyku?

15min žurnalistė, esanti parodoje, pakalbino Druskininkų stendo atstovus, tačiau šie nenorėjo komentuoti, kodėl pasirinkta tokia atributika.

Jie teigė be vadovo – Druskininkų turizmo ir verslo informacijos centro viršininko Rimanto Palionio – leidimo nenorintys bendrauti su žurnalistais ir paaiškino, kad taip reklamuojamas netoli Druskininkų esantis Grūto parkas.

B.Malinauskienė: „Gal anksčiau kažkiek piktindavosi, bet jau septyniolika metų tokį stendą turiu, ir šiemet niekas nieko. Juk aš niekur neinu – nei ant gatvės, niekur. Kai uždraus, tai uždraus – nebevažiuosiu.“

Grūto parko įkūrėjo žmona Birutė Malinauskienė parodoje 15min sakė, kad žmonės jos demonstruojama atributika esą visai nesipiktina.

„Gal anksčiau kažkiek piktindavosi, bet jau septyniolika metų tokį stendą turiu, ir šiemet niekas nieko, – tikino ji. – Juk aš niekur neinu – nei ant gatvės, niekur. Kai uždraus, tai uždraus – nebevažiuosiu.“

B.Malinauskienė argumentavo, kad „kam slėpti istoriją – juk ką turim, tą turim“. Ji taip pat sakė, kad su tokiu pačiu stendu kasmet važiuoja ir į Latviją, Estiją, Lenkiją, Kaliningradą, Sankt Peterburgą.

„Jeigu būtų visai tik lankstinukai, būtų nyku. Norisi kažkuo labiau pareklamuoti“, – aiškino B.Malinauskienė.

Grūto parkas
Grūto parkas

Už stendą atsakingas R.Palionis, kurioje parodoje Vilniuje nebuvo, iki šiol neįžvelgė didesnės problemos dėl tokio stendo turinio ir net padėkojo 15min – „už pastabas“.

„Matot, čia nėra gatvėj demonstruojama, čia parodyta Grūto parko ekspozicijos dalis. Aš net nežinau: tie leninai ir stalinai ar taip ar taip stovi mūsų savivaldybės teritorijoj.

Aš padariau Druskininkų kurorto stendo platformą, o ten reklamuojasi visi turizmo objektai“, – portalui teigė R.Palionis.

Išgirdęs, kad Grūto parkas yra muziejus, o paroda „Litexpo“ rūmuose – toli gražu ne, ir kad būtent dėl to pažeidžiami įstatymai, druskininkietis pažadėjo „rytoj“ aiškintis situaciją.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Grūto parko“ suvenyrai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Grūto parko“ suvenyrai

Tiesa, situaciją išsiaiškinti vis dėlto pavyko ne kitą dieną, o jau po kelių valandų. „Litexpo“ vykstančios parodos „Adventur“ projekto vadovė Dovilė Vertelytė 15min sakė vos kilus triukšmui pasikalbėjusi su Druskininkų kurorto stendo atstovais.

Buvo priimtas sprendimas suvenyrus su sovietine simbolika pašalinti iš stendo. Likusią šeštadienio dalį ir sekmadienį, paskutinę parodos dieną, šių daikčiukų stende nebebus.

„Druskininkų stendo atstovams patarėme verčiau atiduoti pagarbą Lietuvos valstybės šimtmečio minėjimo renginiams“, – portalui teigė D.Vertelytė.

„Ar dera su sveiku protu?“

Seimo narys, konservatorius Laurynas Kasčiūnas faktą, kad sovietinė simbolika atsidūrė didelėje turizmo parodoje, kuri tikrai vadintina masiniu renginiu, pavadino tragedija.

L.Kasčiūnas: „Didelis klausimas, ar tai dera su įstatymais, ką jau kalbėti apie sveiką protą ir istorinės atminties suvokimą.“

„Čia tikrai ne antikvarinė prekyba, čia yra tokios simbolikos populiarinimas. Pačiame Grūto parke tokia ekspozicija įmanoma, bet „Litexpo“ yra viešoji erdvė, todėl administracinę atsakomybę galima taikyti“, – 15min tvirtino politikas.

Anot L.Kasčiūno, klausimą dėl incidento „Adventur“ jis iškels Seime – bus reikalaujama ištirti, ar nepažeidžiami teisės aktai.

„Didelis klausimas, ar tai dera su įstatymais, ką jau kalbėti apie sveiką protą ir istorinės atminties suvokimą. Stebuklų Druskininkų savivaldybėje, tiesą sakant, būna nemažai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

O ponia Birutė Malinauskienė nesupranta, kad okupacinė istorija nėra mūsų istorija. Tai simboliai, kurie daugeliui tautiečių reiškia trėmimus, nelaisvę, politines represijas ir terorą“, – sakė L.Kasčiūnas.

Savo ruožtu Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Nerijus Maliukevičius kalbėdamas su 15min gėdingu pavadino faktą, kad būtent tokiais suvenyrais reprezentuojami Druskininkai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nerijus Maliukevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nerijus Maliukevičius

„Juk kokia čia antikvarinė prekyba? Čia padaryti šiuolaikiniai produktai su sovietine simbolika. Man labai keista, kad rodomas toks Druskininkų veidas.

Ir net nesvarbu, kad suvenyrai neparduodami. Jeigu mes pasienyje stabdome baltarusius ar rusus, kurie važiuoja tokia simbolika papuoštais automobiliais, man kyla klausimas, kodėl taip laisvai interpretuojama ši ekspozicija parodoje“, – tvirtino analitikas.

N.Maliukevičius dar kartą pakartojo, kad jam tiesiog gėda, juolab kad „Adventur“ yra tarptautinė turizmo paroda.

„Įsivaizduokite kokį nors pramoginį turizmą nacių pramogų parke su atitinkamais simboliais. Visada reikia pasverti ir įsivertinti kontekstą“, – portalui sakė ekspertas, nagrinėjantis informacinius karus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius