-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 01

Gegužės 1-ąją „frontininkus“ užtildyti bandė Lady Gagos daina

„Visa valdžia žmonėms“, „Mes už krizę nemokėsim“, „Kubilizmui – ne“, „Laisvė, lygybė, brolybė“, „Darbo“ – tai kelios iš frazių, kuriomis skanduodama žmonių kolona šeštadienį nuo Seimo rūmų judėjo Vinco Kudirkos aikštės link. Taip Vilniuje buvo paminėta Tarptautinė darbo diena, kurios metu neišvengta ir incidentų.
Vilniuje pirmadienį paminėta Tarptautinė darbo diena
Vilniuje pirmadienį paminėta Tarptautinė darbo diena / Lina Balsytė | 15min.lt

Tarpusavyje tribūnos nepasidalino socialdemokratų partijos ir Socialistinio liaudies fronto (SLF) atstovai. Norėdami užkirsti kelią viešam „frontininkų“ pasisakymui, socialdemokratai, sumokėję už „Trimito“ ansamblio pasirodymą ir sceną, neleido pasisakyti SLF atstovams, garsiai paleisdami pop muziką.

Ne pėsti buvo ir „frontininkai“ –  jie profsąjungų ir socdemų atstovų pasisakymams trukdė garsiai šaukdami „gėda“. Nepasiduoti bandė ir oficialiai mitingo programai pasibaigus. Nors net ir per garsiakalbį garsiai grojančios Lady Gagos dainos „frontininkams“ perrėkti nepavyko, SLF lyderis Algirdas Paleckis tikino skirstytis kol kas neketinąs.

„Matote, mes norėjome pakalbėti, paleido muziką. Mes nieko negalime išsakyti. Mes vienintelio prašome – laisvės Lietuvai darbe. Darbo ir kad būtų demokratija įgyvendinta, ko šiandien nėra. Mes reikalaujame vieno – tautai, Lietuvai darbo“, – muzikai nutilus galimybe garsiai išsakyti savo mintis pasinaudojo vienas iš „frontininkų“ aktyvistų.

Žygiavo atskirai

Vilniaus miesto savivaldybės  leidimą gegužės 1-ąją surengti eitynes ir mitingą V.Kudirkos aikštėje profesinės sąjungos gavo kartu su SLF. Tačiau nuo Seimo rūmų pirmieji pajudėję „frontininkai“ žygiavo atskirai, per garsiakalbį garsiai šaukdami „už mūsų eina oligarchai socialdemokratai, galėję pasisdamdyti autobusą“.  Kiti mitingo dalyviai – profesinių sąjungų, socialdemokratų partijos, Naujosios sąjungos atstovai eitynes pradėjo vėliau. Profesinės sąjungos ir socdemai pažymėjo norį atsiriboti nuo SLF, taigi Gedmino prospekte skyrium žygiavo dvi kolonos gegužės 1-ąją šventusių žmonių.

Kartu su „frontininkais“ žygiavo ir keli šeštadienį į Vilnių atykę prorusiškos Estijos organizacijos „Nakties sargyba“ atstovai. Tuo tarpu tarp dviejų didžiųjų eisenos dalyvių kolonų vietos sau atrado ir kairieji anarchistai bei plakatais su svastika nešini jaunuoliai.

Tarptautinės darbo dienos eisenos dalyviai buvo apsiginklavę plakatais, kuriuose savo pasipiktinimą dabartinės valdžios vykdoma politika išreikšė tokias užrašais, kaip: „Paskutinis išvykęs iš Lietuvos – išjunk šviesą“, „Stop kainų didinimui“, „Stop Lietuvos žmonių skurdinimui“, „PSD šiandien – mokestis už orą rytoj“, „Darbuotojai – ne vergai“, „Mokslas – ne krepšelis“ ir pan.

Ragino valdžią negyventi paprastų žmonių sąskaita

„Kaip galima švęsti, kai mažėjo pajamos, didėjo kainos, kai žmonės gauna tiek, kad gali nusipirkti tik tuos produktus, kuriuos prekybos centrai nukainuoja pasibaigus jų galiojimo laikui. Žmonės negali ne tik gyventi, bet ir išgyventi. Kuo nusikalto Lietuvos dirbantieji? Tūkstančiai žmonių buvo išvyta iš darbo. Kuo nusikalto Lietuvos pensininkai, kad buvo sumažintos pensijos?“, – kreipdamasis į susirinkusius V.Kudirkos aikštėje sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas.

Jis taip pat paragino valdžią negyventi paprastų žmonių sąskaita ir baigti skurdinti Lietuvos žmones.

Tuo tarpu pasipiktinimą valdžia reikšdama Pagyvenusių žmonių asociacijos (PŽA) atstovė ragino paleisti Seimą. „Valstybė dar labiau skurdina nuskurdintus žmones, bet jokiu būdu nemažina savo apetito. Manau, kad šiandienos mūsų mitingas nepraeis pro ausis. Pagyvenusių žmonių asociacija reikalauja valdžios atsistatydinimo, reikalauja priešlaikinių rinkimų. Kai dirbome, kai atidavėme nepriklausomai Lietuvai nepraskolintą šalį, ką jie padarė dabar su mūsų šalim. Vienas blogiausias dalykas, kad mūsų valstybės vadovai rūpinasi tik savo gerove. Jiems nesvarbūs žmonės“, – kreipdamasi į susirinkusiuosius sakė PŽA atstovė.

Planuota, kad gegužės 1-osios eitynėse ir mitinge Vilniuje dalyvaus apie 2000 žmonių, tačiau susirinkusiųjų buvo kur kas mažiau. Tarptautinė darbo diena Lietuvoje yra paskelbta valstybine švente. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius