Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 03

Tarptautiniame seminaro dalyviai pabrėžė ES Rytų partnerystės svarbą Europos ir tarptautiniam saugumui

Liepos 2–3 dienomis Vilniuje vykusio tarptautinio seminaro, skirto ES Rytų partnerystės temai, dalyviai pabrėžė didėjantį poreikį Europos Sąjungai imtis aktyvesnio vaidmens užtikrinant tarptautinį saugumą ir aptarė ES bendradarbiavimo su Rytų partneriais svarbą šiam vaidmeniui įgyvendinti.
ES Rytų partnerystės seminaras. Antroji diena.
ES Rytų partnerystės seminaras. Antroji diena. / Alfredo Pliadžio nuotr.

Seminaro rezultatus apibendrinęs Europos išorinių veiksmų tarnybos generalinio sekretoriaus pavaduotojas Maciejus Popowskis pabrėžė, kad saugumas nėra garantija savaime, bet reikalauja visų – ES ir partnerių – suderintų pastangų, taip pat ir bendro saugumo iššūkių suvokimo, teigiama Krašto apsaugos ministerijos pranešime.

Kalbėdami apie Rytų partnerystės šalių dalyvavimo ES bendroje saugumo ir gynybos politikoje (BSGP) reikšmę ir perspektyvas, ES atstovai pabrėžė politinę tokio dalyvavimo svarbą tiek ES, tiek ir partneriams. Taip pat pažymėtas praktinis Rytų partnerių indėlis skiriant pajėgumus ES operacijoms ir galimas dalyvavimo BSGP veikloje indėlis, pavyzdžiui, dalijantis specifinėmis žiniomis ir dalyvavimo tarptautinėse operacijose patirtimi.

Savo ruožtu Ukrainos – vienos iš Rytų partnerystės šalių – atstovai semiare pabrėžė šalies dalyvavimo BSGP kaip solidarumo su vakarietiškomis vertybėmis reikšmę, ir tai, kad toks dalyvavimas padeda įgyti naudingos patirties ir prisideda prie pajėgų modernizavimo.

M. Popowski taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad tarpusavio solidarumu pagrįstas ES ir šalių partnerių bendradarbiavimas saugumo ir gynybos srityje neprieštarauja savarankiškiems šios srities šalių nacionaliniams interesams.

Aukšto lygio tarptautinis seminaras ES Rytų partnerysčių tema Vilniuje organizuotas siekiant aptarti ES šalių ir Rytų partnerių bendrus saugumo interesus ir partnerių pasirengimą praktiškai dalyvauti ES BSGP iniciatyvose.

Renginyje dalyvavo aukšto rango politikos formuotojai iš 27 ES ir šešių Rytų partnerystės šalių (Armėnijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Gruzijos, Moldovos ir Ukrainos), atstovai iš Europos išorinių veiksmų tarnybos ir ES karinio komiteto ir nevyriausybinių organizacijų ekspertai.

Pirmininkaudama ES Tarybai, Lietuva sieks, kad bendradarbiavimas su Rytų partnerėmis ES Bendrosios saugumo ir gynybos politikos srityje būtų aktyvesnis ir kad šis bendradarbiavimas kartu su kitais Bendrosios saugumo ir gynybos politikos klausimais būtų svarstomas per šių metų pabaigoje vyksiantį ES valstybių vadovų susitikimą.

Kaip pirmininkaujanti šalis Lietuva taip pat siekia įvertinti priemones, kurios sudarytų sąlygas šalims partnerėms glaudžiau bendradarbiauti su ES saugumo ir gynybos srityje. Taip siekiama skatinti gynybos sektoriaus reformas šiose šalyse ir padėti kurti saugesnę aplinką rytinėje ES kaimynystėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius