-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 01 25

TATENA nevertino Lietuvai susirūpinimą dėl Astravo AE keliančių klausimų

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ekspertai praėjusią savaitę nevertino Lietuvai susirūpinimą dėl Astravo atominės elektrinės keliančių klausimų, teigia Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI).
Pirmasis Astravo AE reaktorius pasipuošė apsaugine „kepure“
Pirmasis Astravo AE reaktorius pasipuošė apsaugine „kepure“ / BelAEC paskyros feisbuke nuotr.

Anot jos vadovo Michailo Demčenko, praėjusią savaitę vykdydami „Seed“ misiją TATENA ekspertai nevertino atominės elektrinės aikštelės, poveikio aplinkai. Pasak jo, misijos metu buvo vertinamas elektrinės architektūrinio projekto atsparumas išorės pavojams.

Pilnos apimties „Seed“ misija apima šešis modulius. M.Demčenko teigimu, TATENA ekspertai vertino Baltarusijoje statomą elektrinę pagal vieną arba du modulius, todėl atlikta misija yra nepilnos apimties.

„Remiantis TATENA išplatinta informacija, Baltarusijoje atlikta TATENA „Seed“ misija buvo nepilnos apimties: iš šešių galimų tokios misijos modulių buvo atlikti tik vienas ar du moduliai, susiję su branduolinės elektrinės projekto atsparumu išorės pavojams. Šios misijos ekspertai nevertino, kaip Baltarusija pasirinko ir įvertino statybos vietą branduolinei elektrinei, kaip pati branduolinės elektrinės veikla paveiks aplinką – tai yra tie pagrindiniai klausimai, kurie Lietuvai kelia didžiausią susirūpinimą“, – sakė VATESI viršininkas.

Jo komentarą BNS antradienį perdavė inspekcijos atstovė spaudai Asta Mensonė.

„Viena iš dviejų TATENA „Seed“ misijos ekspertų pažymėtų „gerųjų praktikų“ – kol kas tik Baltarusijos pusės pažadas atlikti išsamų vidinių ir išorinių įvykių poveikio saugai tikimybinį įvertinimą. Taip pat misijos ekspertai pasiūlė pagerinti licencijavimo dokumentus, susijusius su elektromagnetiniais ir žaibavimo pavojais, taip pat dėl aikštelei būdingo seisminio grunto pagreičio“, – teigė M.Demčenko.

„Pasiūlyta tiktai ateityje svarstyti galimybę dėl saugos gerinimo veiksmų, nurodytų TATENA ataskaitoje apie Fukušima Daiči avariją, kas liudija apie tai, kad šie veiksmai dar deramai neatlikti ir nesuplanuoti. Kyla abejonės, ar pavyks Baltarusijai tai atlikti iki planuojamo pirmojo energijos bloko paleidimo 2019 metais“, – pridūrė jis.

Pasak jo, detalesnėms išvadoms dėl „Seed“ misijos rezultatų bei Astravo atominės elektrinės saugos lygio šioje srityje priimtinumo, reikia gauti misijos galutinę ataskaitą. Ją TATENA Baltarusijai žada pateikti per 90 dienų, o Minskas žada ją paviešinti.

TATENA branduolinio saugumo departamento direktorius Grzegorzas Rzentowskis praėjusią savaitę Minske teigė, kad atsižvelgdama į misijos apimtį, „TATENA grupė padarė išvadą, kad Baltarusijos institucijos tinkamai atsižvelgė į aikštelei kylančias išorines grėsmes, rengdamos būtinąsias statybų sąlygas naujai šalyje statomai jėgainei“.

G.Rzentowskis nepatikslino, kokia apimtimi buvo atlikta „Seed“ misija. Į šį klausimą BNS neatsakė ir TATENA atstovai Vienoje.

Lietuvos diplomatai sako gavę TATENA atstovų patvirtinimų, kad Baltarusijos prašymu jos ekspertai atliko nepilną misiją.

Lietuva taip pat reikalauja Baltarusijos pagal Europos Sąjungos (ES) metodologiją atlikti elektrinės patikimumo dirbant nepalankiausiomis sąlygomis bandymus, kitaip vadinamus „stress – testais“. Baltarusija sako „stress – testus“ jau atlikusi ir reikalingus dokumentus Europos Komisijai pateiksianti pavasarį.

Minskas teigia, kad atominė elektrinė Astrave statoma saugiai.

50 kilometrų nuo Vilniaus statomoje Astravo atominės elektrinės jėgainėje bus įrengti du reaktoriai, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų. Pirmąjį reaktorių planuojama įjungti 2019-aisiais, o antrąjį – 2020 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius