-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taupumas ar beprotybė – Šiauliuose trims mėnesiams išasfaltuotas iškasinėtas bulvaras

Šiaulių miesto savivaldybės „Facebook“ puslapyje skelbiama nuotrauka su asfaltu, klojamu tiesiai ant senų plytelių. Rašoma, kad pavasarį startuos Šiaulių bulvaro rekonstrukcijos darbai, todėl visas asfaltas bus nugrandytas: „Įvertinus sąnaudas, o taip pat atsižvelgiant į patogumą gyventojams, priimtas sprendimas remonto metu išardytas vietas atstatyti laikino asfalto sluoksniu“.
Asfaltuotas Šiaulių bulvaras
Šiaulių m. savivaldybės Facebook nuotr./Šiaulių bulvaro asfaltavimas / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Šiuo metu visos vietos, kur buvo kasinėta, užasfaltuotos. Prie pat Tilžės gatvės danga atkuriama senomis trinkelėmis. Po to, kai žinia apie asfaltuojamą pėsčiųjų bulvarą pasklido plačiai, daugelis savo amatą išmanančių specialistų suskubo reikšti kritiką.

Tik priminsime, kas bulvaras jau kuris laikas yra smarkiai iškasinėtas. Duobės buvo tiesiog mechaniškai užlygintos. Vyko vamzdynų keitimo darbai. Anksčiau jau buvo kilusi nepasitenkinimo banga – žmonės reiškė nuomonę, kad vamzdynai galėtų būti keičiami kartu su danga. Nepatogumai truktų trumpiau.

Architektė Giedrė Mendoza Herrera kreipėsi į kolegas su klausimu – gal tai inovacija, kuri yra verta patento? Ji akcentavo, jog daug abejonių kelia pats dangos tvarkymo, o taip pat ir šio proceso teisinis įforminimas.

„Pakeitus vamzdynus – laikinai užasfaltuoti bulvarą. Viskas tam, kad pavasarį, po trijų mėnesių, vėl viską hidrauliniais grąžtais nugrandyti. Tiesiog genialu! Rangovas be papildomų pinigų to tikrai nedarys. Turėjo būti pasirašytas papildomas susitarimas dėl darbų. Klausimas – kas ir kiek už tai moka“, – klausė komentaruose architektė ir atsakymo nesulaukė.

Tiesa, po jos pasisakymų Šiaulių miesto savivaldybės „Facebook“ žinutė buvo kiek pakoreguota – kad frazės tiesiogiai nesikirstų su pėsčiųjų bulvaro projekto esminėmis frazėmis.

Šiaulių miesto savivaldybės Facebook nuotr./Šiaulių bulvaro asfaltavimas
Šiaulių miesto savivaldybės Facebook nuotr./Šiaulių bulvaro asfaltavimas

Rašoma, kad, atlikus vamzdynų keitimo darbus bei įvertinus sąnaudas, o taip pat atsižvelgiant į patogumą gyventojams, priimtas sprendimas remonto metu išardytas vietas atstatyti laikino asfalto sluoksniu.

Savivaldybės socialinio tinklo puslapyje rašoma: „Pavasarį darbai bus tęsiami toliau, tad brangiai kainuojantis visiškas dangos atstatymas, kuris ir vėl turėtų būti išardytas, yra netikslingas.“

Gali būti, kad bus trumpiausiai tarnavęs asfaltas istorijoje. Vertinimų yra įvairių. Kai kurie čia įžvelgia mero ir jo komandos savireklamą prieš rinkimus. Kiti mato didžiulę antireklamą.

G.Mendoza Herrera primena, kad techniniame projekte po vamzdynų pakeitimo paprastai nurodoma dangos atstatymo detalė iš esamos dangos. Šiuo atveju – senų betoninių trinkelių, kurios ten sukrautos jau antri metai.

„Tai, kas dabar vyksta, yra pinigų išmetimas į balą tiesiogiai. Ar bus koks specialisto su kompetencija, atsakingo už sprendimus, komentaras?“ – teiravosi architektė, pati pabrėždama, kad klausimas greičiausiai liks retoriniu – atsakyta nebus.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Asfaltuotas Šiaulių bulvaras
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Asfaltuotas Šiaulių bulvaras

Europarlamentaras ir architektas Valentinas Mazuronis taip pat buvo kandus: „Kvailesnio ir ekonomiškai nuostolingesnio sprendimo nei šis sprendimas sugalvoti sunku. Beje, kiek kainavo tokių plotų absurdiškas padengimas asfalto danga?

Iki šiol Vilniaus gatvės tvarkymo projektas yra įslaptintas ir nerodomas net miesto Tarybos nariams. Konkursas gatvės sutvarkymo darbams net nepaskelbtas. Ši Vilniaus gatvės atkarpa yra esamos situacijos Šiaulių miesto savivaldybėje šiandien atspindys.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius