Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 02

Taupymas Kauno Vytauto Didžiojo universitete sėja nesantaiką

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) dėstytojų ir studentų poreikiai atėjus sunkmečiui tapo neesminiai – siekiama taupyti, užsidirbti ir reklamuotis, rašo„Kauno diena“.
Vytauto Didžiojo universitetas
Vytauto Didžiojo universitetas / Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

VDU rektoriaus Zigmo Lydekos siūlymu, senatas pritarė priemonių planui, esą padėsiančiam optimizuoti 2009 metų įstaigos biudžetą. Z.Lydekos žodžiais, iš valstybės biudžeto universitetui šiemet bus skirta beveik 7 mln. litų mažiau nei pernai. Be to, dėl Vyriausybės priimto nutarimo neimti 520 litų įmokų iš dalinai mokančių studentų už rudens semestrą universitetas negavo daugiau nei 1 mln. litų įplaukų.

Z.Lydekos teigimu, jis „ant popieriaus“ gauna 10 tūkst. litų, o profesorių algos didesnės nei jo. VDU prorektorių, dekanų atlyginimai, neskaitant priedų, siekia 5120 litų.

Praėjusią savaitę vykusiame senato posėdyje užsiminta, kad VDU finansinė situacija nėra gera.

Pakvietęs universiteto bendruomenę solidarizuotis, rektorius pasiūlė nuo kovo 1 dienos rektoriaus, prorektorių, dekanų ir prodekanų gaunamus priedus sumažinti 30 proc., o studijas aptarnaujančiojo personalo – 20 proc. Taip pat dėstytojams ir mokslo darbuotojams, gaunantiems 15 ir 30 proc. priedus, nuspręsta juos sumažinti 20 proc. O nuo rudens semestro 25 valandomis per semestrą didinamos dėstymo krūvio normos.

Anot rektoriaus Z.Lydekos, nuo kovo 1 d. jo atlyginimas sumažės apie 1,5 tūkst. litų, profesoriams atlygis esą sumažės apie 150-200 litų. Z.Lydekos teigimu, jis „ant popieriaus“ gauna 10 tūkst. litų, o profesorių algos didesnės nei jo. VDU prorektorių, dekanų atlyginimai, neskaitant priedų, siekia 5120 litų.

Ketinama visai atsisakyti neprivalomų kursų, į kuriuos susirinks nedaug studentų. Viešiesiems universiteto renginiams bus galima naudoti tik iš rėmėjų gautas lėšas. Universiteto bendruomenė paraginta aktyviau ieškoti privačių rėmėjų. Z.Lydekos teigimu, jei priemonių planas būtų realizuotas, susidariusį 1,5 mln. litų kreditorinį įsiskolinimą įstaiga galėtų įveikti, būtų sutaupyta apie 3 mln. litų.

VDU senatas vienbalsiai pritarė šiems siūlymams.

Tuo metu profesinės sąjungos atstovas, laikinai einantis vadovo pareigas Gailius Raškinis pasiūlė pirma išnaudoti kitus taupymo budus, tik po to mažinti atlyginimus akademiniam personalui. Lėšų, pasak G.Raškinio, būtų sutaupoma, jei būtų deramasi su Vyriausybe ir grįžtama prie senosios sistemos, kad pedagoginis personalas vėl galėtų eiti ir padalinių vadovų pareigas.

Raštiškame pareiškime profesinė sąjunga teigė, kad 2009 metais numatomas VDU finansavimo lygis atitinka 2007-ųjų finansavimo lygį. „2005-2007 metais akademinis personalas išaugo 70 etatų, o neakademinis personalas – beveik 100 etatų. Tuo tarpu studentų skaičius nebedidėja nuo 2003 metų“, – rašoma pareiškime. Profesinei sąjungai taip pat neaišku, kokiais kriterijais remiantis, vertinami padalinių, tarnybų ir administracinių pareigybių veiklos rezultatai.

Su sąlyga, kad pavardės nebus viešinamos, universiteto dėstytojai kritikuoja savo alma mater valdžios veiksmus. Vienos dėstytojos teigimu, esmė ne pinigai, nes katastrofiškai prastėja studijų kokybė. Pasak jos, bijoma, kad rudenį nebus surinktas norimas skaičius studentų. Tačiau, jos nuomone studentų daugiau nereikėtų priimti, nes ir taip nebėra kur jų sodinti. Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad tiesioginis darbas su studentu yra mažiausiai įvertinamas – dėstytojai apkrauti kitais darbais.

2008 metų veiklos ataskaitoje Z.Lydeka pripažino, kad VDU prasčiausiai iš visų aukštųjų mokyklų aprūpina studentus bendrabučiais, tačiau artimiausiu laiku jokių naujų statybų nenumatoma. Iliustruodamas prastą įstaigos situaciją Z.Lydeka prasitarė, kad nėra iš ko 600 studentų mokėti paskatinamąsias stipendijas.

Vertinant valstybės biudžeto situaciją, pasak universiteto vadovo, kyla minčių, ar tikrai reikia dešimties fakultetų. Galbūt kai kuriuos jų galima būtų integruoti ir taip taupyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius