Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 18

Taupyti šilumą ėmęsi klaipėdiečiai jau pajuto naudą

Klaipėdos daugiabučiai, prisijungę prie „5 žingsnių šilumos taupymo programos“, per antrą šildymo sezono mėnesį suvartojo 16,3 proc. mažiau šilumos, lyginant su atitinkamu praėjusio šildymo sezono laikotarpiu. Tai rodo Nacionalinės pastatų administratorių asociacijos (NPAA), inicijavusios šią programą, duomenys.
Šildymas
Šildymas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Duomenys rodo, kad namuose įgyvendintos taupymo priemonės davė realių rezultatų. Kai kuriuose prie programos prisijungusiuose daugiabučiuose šilumos vartojimo rodikliai sumažėjo net trečdaliu“, – teigia Vytautas Turonis, Nacionalinės pastatų administratorių asociacijos pirmininkas.

Klaipėda išsiskiria ypatingomis oro sąlygomis – drėgnesniu klimatu ir stipresniais vėjais, todėl daugiabučiams šildyti reikia daugiau šilumos energijos. NPAA duomenimis, permainingomis oro sąlygomis taupiau šilumą vartojo tie daugiabučiai, kuriuose įrengti modernūs šilumos punktai. Tai patvirtina ir konkrečių namų pavyzdžiai.

Klaipėdoje, Alksnynės g. 15 B, esančio daugiabučio svertinis šilumos suvartojimo koeficientas lapkritį, lyginant su atitinkamu 2010 m. mėnesiu, sumažėjo 34 proc. Šiame name šilumos punktas 2011 m. buvo atnaujintas praėjusio šildymo sezono metu. Specialistai nustatė, kad jis veikia netinkamai ir praleidžia termofikacinį vandenį, todėl namui kurį laiką buvo nutrauktas karšto vandens tiekimas.

„Po šio įvykio skubiai sušauktas gyventojų susirinkimas ir nuspręsta imtis atnaujinamo darbų. Buvo išrinkti penki namo gyventojų atstovai, kurie stebėjo visą procesą bei įgyvendinamus pakeitimus“, – teigia Birutė Jevdokimenko, minėtą daugiabutį administruojančios įmonės „Buitis be rūpesčių“ direktorė.

Ligoninės g. 5 stovinčiame name svertinis šilumos suvartojimo koeficientas 2011 m. lapkritį buvo 27 proc. mažesnis. Daugiabutyje šilumos punktas taip pat buvo pasenęs, neretai pasitaikydavo gedimų, todėl gyventojai nusprendė jį automatizuoti ir pakeisti karšto vandens ruošimo įrenginį.
„Priėmėme tokį sprendimą, norėdami, kad šiluma name būtų paskirstoma atsižvelgiant į lauko temperatūrą. Ateityje reiktų įdiegti ir kitus pakeitimus, padedančius taupyti šilumą.

Tai balansavimo įrangos montavimas, kuris padėtų šilumą po butus paskirstyti tolygiai, taip pat – tikslesnės šilumos apskaitos sistemos diegimas“, – sako minėto namo gyventojas Algirdas. 

„5 žingsnių šilumos taupymo programa“ apima priemones, mažinančias šilumos nuostolius butų viduje ir bendrose daugiabučių patalpose – laiptinėse, rūsiuose ir kt., taip pat – šilumos punktų automatizavimas, šilumos sistemų balansavimo įrangos montavimas ir realiu laiku valdomos šilumos sistemos įdiegimas.

Kokių žingsnių rekomenduojama imtis, siekiant taupyti šilumą, kaip prisijungti prie iniciatyvos, galima sužinoti  interneto svetainėje www.taupykimesiluma.lt. Apie programos įgyvendinimą savo name NPAA priklausančių įmonių gyventojai gali sužinoti, paskambinę į informacijos centrą telefonu 8 700 55966 arba kreipęsi tiesiogiai į administruojančią bendrovę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius