-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 05 06

Taupyti verčiami kaliniai skelbė bado akciją

Kai kurios įkalinimo įstaigos, sulaukusios grasinimų dėl skolų bus nutrauktas elektros tiekimas, ėmėsi taupymo priemonių – nuteistiesiems apribojo galimybę naudotis televizoriais, kompiuteriais, grotuvais.
Kaliniai
Kaliniai / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.
Temos: 2 Taupymas Kaliniai

Vieni pirmųjų tokius apribojimus pritaikę Kybartų pataisos namų vadovai netrukus sulaukė nuteistųjų atsako. Apie 100 iš 400 įkalintųjų paskelbė bado akciją. Ji buvo nutraukta po beveik dvi dienas trukusių derybų su įstaigos administracija. Susitarta, kad elektra į kambarius darbo dienomis nebus tiekiama ne nuo 8, o nuo 9 val. ryto iki pat vidudienio.

Vieno įkalintojo maistui per dieną skiriama 5-6 litai, o jo išlaikymas mokesčių mokėtojams vidutiniškai per metus kainuoja 22,5 tūkst. litų.

„Tuo metu yra pats elektros naudojimo pikas – viena elektros kilovatvalandė mūsų įstaigai kainuoja net 61 centą. Todėl tas tris valandas netiekdami elektros per mėnesį sutaupysime apie 2 tūkst. litų. Tai nemaži pinigai. Iki šiol už sunaudotą elektros energiją per mėnesį mokėjome apie 30 tūkst. litų“, – LŽ kalbėjo Kybartų pataisos namų direktorius Edmundas Žalys. Anot jo, tas tris valandas elektros nėra tik gyvenamuosiuose kambariuose bei virtuvėlėse. Tačiau jos tiekimas nenutraukiamas bendrose patalpose – koridoriuose, sanitariniuose mazguose. Tiesa, praustis tuo metu nuteistieji negalės – nebus karšto vandens. E.Žalio teigimu, nuo 8 iki 12 val. jų įstaigoje yra socialinės reabilitacijos laikas, kai apie 60 įkalintųjų išeina dirbti, 80 vyksta paskaitos pataisos namuose įkurtoje bendrojo lavinimo mokykloje. Kiti tuo metu gali sportuoti, skaityti.

„Taupyti labiausiai nepatinka tiems, kurie nieko nenori veikti, tik žiūrėti televizorių ar žaisti kompiuteriu, – sakė Kybartų pataisos namų direktorius ir pabrėžė, kad nuosavą televizorių, DVD grotuvą ar kompiuterį turi vos ne kas antras jų įstaigos gyventojas. – Tokių prietaisų naudojimą įkalinimo įstaigose ketinama apmokestinti, bet kol kas mažinti išlaidas bandome kitokiais būdais.“

Pasak direktoriaus, iki šiol Kybartų pataisos namuose buvo taupoma tik darbuotojų sąskaita. Jie negauna priedų prie atlyginimų už darbą pavojingomis sąlygomis, neskiriama pinigų komandiruotėms, pokalbiams telefonu, kvalifikacijai kelti. Nejudintos liko tik išlaidos darbuotojų atlyginimams bei nuteistųjų maitinimui.

Vieno įkalintojo maistui per dieną skiriama 5-6 litai, o jo išlaikymas mokesčių mokėtojams vidutiniškai per metus kainuoja 22,5 tūkst. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius