Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 10 18

Tauragės mokyklose sustojo laikas – sienas puošia senos plytelės ir atsilupę dažai

Pasibaigus pirmam mokslo metų mėnesiui, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Tauragės departamento specialistai jau teikia pirmąsias išvadas apie tikrintų mokyklų sporto salių ir persirengimo patalpų būklę. Rugsėjį specialistai lankėsi Skaudvilės gimnazijoje, „Šaltinio“ progimnazijoje, Jovarų pagrindinėje mokykloje. Senos plytelės, atsilaupę sienų dažai kai kuriose mokyklose – vis dar kasdienybė.
Jovarų pagrindinės mokyklos berniukų persirengimo kambarys, tualetas ir patalpa su kriaukle prie sporto salės dar dvelkia senais laikais
Jovarų pagrindinės mokyklos berniukų persirengimo kambarys, tualetas ir patalpa su kriaukle prie sporto salės dar dvelkia senais laikais / Daivos Žebelienės nuotr.

Į dvi įstaigas grįžo dėl rastų trūkumų

Rugsėjo mėnesį periodinės kontrolės metu patikrinta Skaudvilės gimnazija, Jovarų pagrindinė mokykla, jos priešmokyklinio ugdymo skyriai Dacijonų ir Dauglaukio kaimuose, taip pat „Šaltinio“ progimnazija. Dacijonų ir Dauglaukio kaimuose sporto salių nėra.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Tauragės departamentas informavo, kad Tauragės rajone yra 15 ugdymo įstaigų, kuriose įrengtos sporto salės. Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Vitalija Juzėnienė sakė, kad periodinės kontrolės metu tikrindami sporto sales inspektoriai vertina ne tik mokyklų turimą įrangą ir inventorių, bet ir tai, ar moksleiviams saugu sportuoti, ar yra galimybės nusiprausti. Ugdymo įstaigų kontrolės dažnumas, anot jos, priklauso nuo to, kuriai rizikos grupei įstaigos priskirtos. Jei per vieną patikrinimą trūkumų, pažeidimų neužfiksuojama, kitas periodinis patikrinimas rengiamas po trejų metų. Jovarų pagrindinė mokykla ir Skaudvilės gimnazija tikrintos pernai, dėl rastų trūkumų tikrintojai į šias mokyklas grįžo šiemet. „Šaltinio“ progimnazijoje periodinis patikrinimas buvo atliktas 2015 metais, pernai – operatyvinis, priekaištų šiai mokyklai nepareikšta.

„Periodinių patikrinimų metu vertiname, ar yra tik kūno kultūros pratyboms reikalinga įranga ir inventorius, ar nėra pašalinių daiktų, sugadintos įrangos. Taip pat žiūrime, ar įrengtos radiatorių saugos priemonės, kurios apsaugo mokinius nuo galimo susižeidimo, ar įrengtos langų ir šviestuvų apsaugos nuo dužimo“, – sakė V.Juzėnienė.

Anot Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjos, persirengimo kambariuose kiekvienam pamokoje dalyvaujančiam mokiniui turi būti įrengtos kabyklos arba spintelės drabužiams. Inventorius turi būti švarus, kaip ir visos patalpos. Visi sanitariniai įrenginiai turi būti veikiantys ir techniškai tvarkingi. Nuolat turi būti tiekiamas karštas ir šaltas vanduo, sienos ir grindys – padengtos drėgmei ir dezinfekcinėms medžiagoms atsparia danga.

Geriausia situacija – „Šaltinio“ progimnazijoje

Šį rugsėjį tikrinant „Šaltinio“ progimnazijos sporto salę, persirengimo, dušo patalpas, tualetus, pažeidimų nenustatyta. Prasčiausia situacija Skaudvilės gimnazijoje. Šios gimnazijos sporto salėje tikrintojams akį rėžė nusidėvėjusios grindys, nėra ištraukiamosios ventiliacijos, persirengimo kambariuose aptrupėjusios sienos, nusilupę sienų dažai. Jovarų pagrindinėje mokykloje tikrintojams užkliuvo tualetuose prie sporto salės nusidėvėjusios grindų plytelės ir tai, kad sporto salėje nėra ištraukiamosios ventiliacijos.

V.Juzėnienė atskleidė, kad šį mėnesį Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Tauragės departamento specialistai numatę apsilankyti dar vienoje – Batakių pagrindinėje mokykloje.

Visai klasei keturios dušo kabinos

„Tauragės kurjeris“ praėjusią savaitę užsuko į jau specialistų patikrintą Jovarų pagrindinę mokyklą. Žurnalistes pasitikęs direktorius Algimantas Kaminskis pakvietė ir savo pavaduotoją ūkio reikalams Vitaliją Jančauskienę. Anot jų, mokyklos bendruomenė džiaugiasi prieš kelerius metus suremontuota sporto sale, tačiau kondicionavimo sistemoms joje ir valgykloje įrengti mokykla neturi pinigų. Esą preliminariai apskaičiuota, kad vien valgykloje šiai sistemai reikėtų per 50 tūkstančių eurų.

Mokyklos vadovai aprodė ir pernai suremontuotus persirengimo kambarius prie sporto salės bei dušo patalpą. Persirengimo kabinose suskaičiavome, kad spintelių visiems mokiniams gali ir neužtekti. Mokyklos atstovai pripažino – dviem moksleiviams drabužius tenka kabintis vienoje spintelėje. Atkreipėme dėmesį, kad mergaičių persirengimo kambaryje grindys naujos, o štai berniukų patalpoje likusios senos plytelės, kaip ir jų tualetuose. Beje, dušo patalpa tėra viena. Norėdami nusiprausti, moksleiviai turi eiti per koridorių. Viena dušo patalpa skirta ir mergaitėms, ir berniukams, joje – tik keturios kabinos, atskirtos užuolaidomis.

Anot V.Jančauskienės, mergaitės ir berniukai dušu naudojasi pakaitomis. Direktoriaus pavaduotoja atviravo, kad po kūno kultūros pamokų ne visi moksleiviai veržiasi praustis duše. Visi ir nesuspėtų, mat kai kurios pertraukos trunka tik dešimt minučių.

Viskam sutvarkyti neturi pinigų

Jovarų pagrindinės mokyklos direktorius A.Kaminskis sakė, kad mokykla negauna tiek lėšų, kad viską galėtų sutvarkyti vienu metu. Anot direktoriaus, mokykla iš savivaldybės kasmet gauna pinigų, todėl po truputį ką nors vis atsinaujina. Tai koridorius, tai laiptus. Jis neslėpė, kad suremontuota aktų salė jau baigia nusidėvėti. Mokykla yra parengusi valgyklos remonto ir teritorijos aptvėrimo sąmatas, kai tik turės lėšų, tai ir būsią padaryta.

Prasčiausia situacija Skaudvilės gimnazijoje. Šios gimnazijos sporto salėje tikrintojams akį rėžė nusidėvėjusios grindys, nėra ištraukiamosios ventiliacijos, persirengimo kambariuose aptrupėjusios sienos, nusilupę sienų dažai.

Jovarų pagrindinėje mokykloje mokosi apie 380 moksleivių.

Blogiausiai Nacionalinio visuomenės sveikatos centro įvertintoje Skaudvilės gimnazijoje, įskaitant darželinukus, kurie taip pat sportuoja mokyklos sporto salėje, – 440 vaikų. Šioje gimnazijoje nėra ne tik sporto salės ventiliacijos, bet ir pačią salę būtina remontuoti. Persirengimo kambariuose aptrupėjusios sienos, nusilupę dažai. Skaudvilės gimnazijos direktorius Nerijus Jocys patvirtino, kad situacija tikrai prasta, mokyklą kamuoja ir dar viena sena problema – įtrūkusi sporto salės siena. Anot direktoriaus, persirengimo kambariuose ventiliacija įrengta, tačiau salė vėdinama tik atidarius langą.

N.Jocys sakė, kad gimnazija kreipėsi į savivaldybę dėl lėšų, ir viliasi, kad jų gaus. Tik kada, neaišku. Anot direktoriaus, remontuoti dalimis neekonomiška, verčiau palaukti, kol bus gautas finansavimas visai sporto salės renovacijai.

„Miesto mokyklų sporto salės jau sutvarkytos, pagal eilę dabar turėtume būti mes“, – viliasi Skaudvilės gimnazijos direktorius N.Jocys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius