-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 02

Tauragės rajone dėl mokinių stygiaus uždaroma ką tik už 2 mln. Lt po gaisro atstatyta Šakviečio mokykla

Tauragės rajono politikai priėmė liūdną sprendimą – imtasi kaimų mokyklų pertvarkos. Preliminarūs ateinančio rugsėjo duomenys kritiniai: į rajono mokyklas ateis dar 250 moksleivių mažiau. Maždaug tiek vaikų mokosi trijose ar keturiose kaimų mokyklose. Bene apmaudžiausia, kad nuo rugsėjo durų nebeatvers Šakviečio mokykla, prieš šešerius metus po 2005 metų gaisro atstatyta už biudžeto lėšas.
Prieš 6metus atstatyta už 2mln.Lt Šakviečio mokykla uždaroma.Daivos Sitnikienės nuotr.
Prieš 6metus atstatyta už 2mln.Lt Šakviečio mokykla uždaroma.Daivos Sitnikienės nuotr. ("Tauragės žinios")

Nuo šių metų rugsėjo pasikeitimai laukia penkių kaimų mokymo įstaigų, jos nebeteks savarankiškumo, trys bus panaikintos. Durų nebeatvers Baltrušaičių pagrindinė mokykla, Sartininkų mokykla virs Žygaičių gimnazijos skyriumi, Adakavo pagrindinė mokykla bus pertvarkyta į Adakavo mokyklą-daugiafunkcinį centrą, uždaryti bus Jovarų pagrindinės mokyklos Dacijonų ir Lomių pagrindinės mokyklos Šakviečio skyriai. Planuojama, kad pastarojoje mokyklėlėje kitais mokslo metais liks tik priešmokyklinukų klasė su keliolika vaikų.

Priimti tokį drastišką sprendimą verčia lėšų trūkumas. Pinigų trūksta, nes mažėja vaikų, tuo pačiu mažėja ir mokinio krepšelio lėšos, skiriamos mokykloms išlaikyti.

Naikinamoje Šakviečio mokykloje šiais mokslo metais mokosi vos šeši mokiniai. Šakviečio mokyklai sudegus, prieš šešerius metus kaime išdygo per milijoną litų kainavęs naujutėlis pastatas, tačiau naujajai mokyklai kaime gyvuoti buvo lemta neilgai.

Pasak savivaldybės Finansų skyriaus vedėjos Irmos Jurkšienės, Sartininkų mokyklą pavertus Žygaičių gimnazijos skyriumi, bus sumažinta etatų – nebeliks mokyklos vadovo, mažės pavaduotojų. Visai neuždaryti dviejų mokyklų nuspręsta todėl, kad jos kaimuose liktų kaip švietimo ir kultūros židiniai, kad mokytojai turėtų darbą ir kad vaikams nereikėtų važinėti į kitas mokyklas. Rajono Švietimo skyriaus skaičiavimu, per penkerius ateinančius metus uždarymas kitoms rajono mokykloms negresia.

Naikinamoje Šakviečio mokykloje šiais mokslo metais mokosi vos šeši mokiniai. Šakviečio mokyklai sudegus, prieš šešerius metus kaime išdygo per milijoną litų kainavęs naujutėlis pastatas, tačiau naujajai mokyklai kaime gyvuoti buvo lemta neilgai. Džiugina tik tiek, kad nuo kitų mokslo metų ten pirmuosius mokslus krims 13 ikimokyklinukų. Tiesa, pirmąją klasę jie jau lankys kitoje rajono mokykloje.

Naikinamoje Dacijonų mokyklėlėje mokosi šeši mokinukai, kitais mokslo metais jie bus vežiojami į Jovarų pagrindinę mokyklą.

Rajono švietimo naujovė – norint išsaugoti mokyklą Adakave, ji bus pertvarkyta į daugiafunkcinį centrą. Pasak savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausiosios specialistės Vitalijos Okienės, ši mokykla moko ir suaugusiuosius. Planuojama, kad kitais mokslo metais šiame centre mokslus krims 54 vaikai ir 14 suaugusiųjų. Mokyklai bus leidžiama užsidirbti ir kitais būdais – rengiant projektus, bendradarbiaujant su kaimo bendruomene. Pasak V. Okienės, tokia praktika šalyje taikoma, o mokyklą išsaugoti siekiama, nes ji stipriai nutolusi nuo kitų rajono gyvenviečių.

Sartininkų mokykloje kitąmet liks mokytis 53 moksleiviai.    

Mokinių mažėjimas kiša koją ir miesto mokykloms. Bene skaudžiausiai jį jaučia didžiausios miesto mokyklos – planuojama, kad „Šaltinio“ pagrindinėje mokykloje 2015 metais mokysis apie 900 moksleivių (2007 m. buvo beveik 1300), Žalgirių gimnazijoje po dvejų metų bus kiek daugiau nei 500 mokinių (2007 m. buvo beveik 1000), Jovarų pagrindinėje mokykloje 2015-aisiais mokysis arti 400 moksleivių (2007 m. buvo per 700), Martyno Mažvydo pagrindinėje 2015 m. mokslus krims netoli 600 moksleivių (buvo per 900). Kiek mažiau ši problema aktuali „Versmės“ gimnazijai ir Tarailių pagrindinei mokyklai, tačiau mokinių mažės ir ten.

Per šešerius pastaruosius metus Tauragės rajono švietimo sistema neteko apie 2500 moksleivių. Skaičiuojama, kad iki 2017 metų Tauragės rajone mokysis dar beveik 500 moksleivių mažiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius