Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 02 /09:17

Taurinas ir jaučio sėkla: feisbuke meluojama apie energinio gėrimo sudėtį

Kasdienio vartojimo prekių kokybę aptariančios naujienos internete plinta žaibiškai. Ypač kuomet informacija apipinama nuostabą keliančiais, tačiau netikrais teiginiais.
Karvės liežuvis
Buliaus liežuvis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Laisvalaikio turinio tinklalapis vmarkus.lt publikavo tekstą, kuriame nurodyta, kad energiniuose gėrimuose sutinkama medžiaga, taurinas, gaminama iš jaučio sėklos. Šiuo tekstu pasidalino per 500 feisbuko vartotojų.

Pasirodžius 15min publikacijai, tekstas buvo pašalintas iš tinklalapio.

15min nuotr./Klaidinančio straipsnio antraštė
15min nuotr./Klaidinančio straipsnio antraštė

„Žinote, kodėl taurinas taip vadinasi? Šis pavadinimas kilęs nuo lotyniško „Taurus“, t. y. jautis. Pačią medžiagą australų mokslininkai išgavo iš jaučių spermos dar 1827 metais, – rašoma vmarkus.lt. – Šiandien ją taip pat išgauna iš jaučių sėklos, šlapimo ir plaučių.“

Publikuotame tekste teigiama, kad tokią išvadą padarė tyrimų laboratorija „Longhorn Cattle Company“. Nors taurino pavadinimas išties kilęs iš lotyniško žodžio, reiškiančio „jautis“, medžiagai gaminti gyvulio sėkla nėra naudojama, o minima tyrimų laboratorija neegzistuoja.

Naujai atgimęs melas

Analogiška informacija anglų kalba internete buvo pradėta platinti prieš 4 metus. Dėl to taurino kilmės energiniuose gėrimuose mitą ne kartą tyrė tarptautiniu mastu pripažinti faktų tikrintojai. Pavyzdžiui, snopes.com 2016 m. jau tikrino teiginius apie tyrimą „Longhorn Cattle Company“ laboratorijoje. Analogišką tyrimą atliko ir Australijos faktų tikrintojai hoax-slayer.net. Visais atvejais organinės taurino kilmės nustatyta nebuvo.

15min nuotr./Ištrauka iš klaidinančio straipsnio
15min nuotr./Ištrauka iš klaidinančio straipsnio

Rasti nors kiek informacijos apie tyrimą atlikusią laboratoriją nepavyko. Tiesa, pasinaudojus „Google“ paieška galima aptikti, kad Jungtinėse Valstijose yra tokio paties pavadinimo, „Longhorn Cattle Company“, restoranas bei gyvulininkystės ūkis.

Kovoti su internetiniu mitu ėmėsi ir energinio gėrimo „Red bull“ gamintojai. Įmonės internetinio puslapio skiltyje „dažnai užduodami klausimai“ galima rasti gamintojo poziciją dėl informacijos apie gėrimo gamyboje naudojamas medžiagas iš jaučių sėklidžių.

„Gėrimo sudėtyje naudojamas taurinas sintetiniu būdu gaminamas farmacijos įmonėse. Tokiu būdu užtikrinama gėrimuose naudojamo taurino kokybė. Taurino gamyboje gyvūnai nėra naudojami“, – rašoma „Red bull“ svetainėje.

Gėrimo sudėtyje naudojamas taurinas sintetiniu būdu gaminamas farmacijos įmonėse.

Mitų apie energinių gėrimų sudėtyje esantį jaučių testosteroną, išgaunamą iš gyvulio sėklidžių, būta ir anksčiau. Britų naujienų portalas bbc.com šį mitą neigė dar 2001 m.

Bandėme susisiekti su straipsnį paskelbusio tinklalapio vmarkus.lt administratoriais, tačiau atsakymo nesulaukėme.

Susidaro natūraliai

Taurinas – natūraliai žmogaus organizme aptinkama amino rūgštis, atliekanti svarbų vaidmenį baltymų sintezėje. Jis dedamas į energinius gėrimus tam, kad kūnas efektyviau pasisavintų kofeiną.

Vis dėlto pagrindinė stimuliuojanti energinio gėrimo medžiaga – kofeinas. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nustato, kad bet kuris nealkoholinis gėrimas, kuriame kofeino kiekis viršija 150 mg/l ir kuris turi bent vieną nervų sistemą stimuliuojančią medžiagą, yra laikomas energiniu gėrimu.

„Energinių gėrimų vartojimas dėl centrinę nervų sistemą stimuliuojančių medžiagų gali sukelti neigiamų pasekmių vaikų ir paauglių sveikatai, nes jie jautresni kofeinui nei suaugusieji“, – pastebi VMVT.


Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius