Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 10 13 /2020 10 27

Metas atsisveikinti: kurių 58 dabartinio Seimo narių tauta neperrinko?

2020 m. Seimo rinkimai vieniems praėjusios kadencijos Seimo nariams atnešė džiaugsmą, kitiems nusivylimą. Net 59 2016–2020 m. kadencijos Seimo nariai nepateko į naujos kadencijos Seimą.
Į Seimą nebeišrinkti politikai
Į Seimą nebeišrinkti politikai / 15min nuotr.

Tarp ryškiausių Seimo narių, kurie nebuvo perrinkti – ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius, buvęs premjeras Gediminas Kirkilas, dabartinis užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius, kandidatas į prezidentus ir Centro partijos lyderis Naglis Puteikis.

Kita vertus, net 81 2016–2020 m. Seimo kadencijos narys buvo perrinktas.

Kurie Seimo nariai tikrai nebegrįš į Seimą, o kurie grįš? Apie tai – šis 15min tekstas.

Suprasti akimirksniu

  • Į Seimą nebuvo perrinkti 27 iš 49 LVŽS frakcijos narių
  • Į Seimą nebuvo perrinkti 8 iš 11 LSDDP frakcijos narių
  • Į Seimą nebepateks 4 iš 36 TS-LKD frakcijos narių
  • Į Seimą nebepateks 4 iš 9 LSDP frakcijos narių
  • Į Seimą nebuvo perrinkti 6 iš 8 LLRA frakcijos narių
  • Į Seimą negrįš 2 iš 10 Liberalų sąjūdžio frakcijos narių
  • Į Seimą nebepateko 8 iš 16 Mišrios Seimo narių grupės narių
  • Į Seimą perrinktas Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis

Net 27 „valstiečiai“ nebegrįš

Daugiausia praradimų – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąraše. LVŽS frakcijai šiuo metu priklauso 49 nariai. Į Seimą nebuvo perrinkti net 27: Kęstutis Smirnovas, Valerijus Simulik, Andriejus Stančikas, Gediminas Vasiliauskas, Arūnas Gumuliauskas, Aurimas Gaidžiūnas, Audronė Jankuvienė, Darius Kaminskas, Asta Kubilienė, Aušra Papirtienė, Naglis Puteikis, Vida Ačienė, Kęstutis Bacvinka, Antanas Baura, Viktoras Rinkevičius, Juozas Imbrasas, Algimantas Kirkutis, Laimutė Matkevičienė, Alfredas Stasys Nausėda, Petras Nevulis, Vytautas Rastenis, Juozas Rimkus, Audrys Šimas, Lauras Stacevičius, Petras Valiūnas, Virginija Vingrienė ir Levutė Staniuvienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Naglis Puteikis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Naglis Puteikis

Tik 5 iš šių kandidatų šiemet rinkimuose su „valstiečiais“ nedalyvavo. 3 iš jų rinkimuose dalyvavo su kitais sąrašais.

N.Puteikis Seimo rinkimuose dalyvavo kaip Lietuvos centro partijos-Tautininkų sąrašo lyderis, bet ši partija neperžengė 5 proc. barjero, o savo apygardoje N.Puteikis liko ketvirtas.

A.Kirkutis Seimo rinkimuose dalyvavo su Krikščionių sąjungos sąrašu, o J.Imbrasas į Seimą kandidatavo su Kartų solidarumo sąjungos-Santalkos Lietuvai sąrašu, bet šios partijos 5 proc. barjero taip pat neperžengė.

A.Baura ir V.Rinkevičius šiemet Seimo rinkimuose nutarė nebedalyvauti išvis.

Likę aukščiau išvardinti kandidatai į Seimą nepateko, nes vienmandatėse apygardose arba išvis nesivaržė, arba pralaimėjo, o daugiamandatės apygardos sąraše liko per žemai.

Į Seimą grįš 22 dabartiniai „valstiečių“ frakcijos nariai: Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis, Aurelijus Veryga, Robertas Šarknickas, Arvydas Nekrošius, Jonas Jarutis, Guoda Burokienė, Algimantas Dumbrava, Dainius Kepenis, Gintautas Kindurys, Stasys Tumėnas, Juozas Varžgalys, Zenonas Streikus, Aušrinė Norkienė, Valius Ąžuolas, Dainius Gaižauskas, Eugenijus Jovaiša, Kęstutis Mažeika, Rūta Miliūtė, Agnė Širinskienė, Tomas Tomilinas ir Rima Baškienė.

A.Nekrošius, G.Burokienė, A.Dumbrava, G.Kindurys, S.Tumėnas, J.Varžgalys, Z.Streikus, V.Ąžuolas, K.Mažeika, T.Tomilinas ir R.Baškienė į Seimą pateko laimėję vienmandatėse apygardose. Likę dabartiniai „valstiečiai“ – per daugiamandatės apygardos sąrašą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Guoda Burokienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Guoda Burokienė

Seimas – be buvusio premjero ir užsienio reikalų ministro

Lietuvos socialdemokratų darbo partijai (LSDDP) neperžengus 5 proc. barjero, Seime nebeliko ir 8 iš 11 šios frakcijos narių. Seime nebebus R.Sinkevičiaus, G.Kirkilo, L.Linkevičiaus, buvusio teisingumo ministro Juozo Bernatonio. Į Seimą nepateko ir Ona Valiukevičiūtė, Rimas Andrikis, Irena Šiaulienė, Vytautas Kamblevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

Andrius Palionis ir Antanas Vinkus, nepaisant partijos nesėkmės, į Seimą grįš. A.Palionis buvo perrinktas Dainavos apygardoje, o A.Vinkus, šįkart kandidatavęs su „valstiečiais“ – Kuršo apygardose.

Su valstiečiais šiemet kandidatavo ir dar viena LSDDP frakcijos narė Rimantė Šalaševičiūtė Ji į Seimą grįš, nes buvo pakankamai aukštai reitinguota LVŽS daugiamandatės apygardos sąraše.

TS-LKD beveik nepatyrė praradimų

Dabartinė TS-LKD frakcija Seime po šių rinkimų prarado tik 4 Seimo narius iš turimų 36. Vienas jų – buvusi Seimo pirmininkė Irena Degutienė. Ji nutarė trauktis iš aktyvaus dalyvavimo politiniame gyvenime ir rinkimuose nedalyvavo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Irena Degutienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Irena Degutienė

Seime nebedirbs ir Mantas Adomėnas. Jis šiemet Seimo rinkimuose save Raudondvario apygardoje išsikėlė pats ir liko trečias, nepatekdamas į antrą ratą.

Vienmandatėse apygardose perrinkti nebuvo Rasa Petrauskienė, kuri ir daugiamandatės apygardos sąraše liko per žemai, bei Raimundas Martinėlis, kuris rinkimuose save išsikėlė pats bei su sąrašu nekandidatavo.

Seime liks net 32 dabartinės TS-LKD frakcijos nariai: Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis, Agnė Bilotaitė, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Jurgis Razma, Arvydas Anušauskas, Audronius Ažubalis, Laurynas Kasčiūnas, Vytautas Juozapaitis, Vytautas Kernagis, Dainius Kreivys, Paulė Kuzmickienė, Mykolas Majauskas, Kęstutis Masiulis, Monika Navickienė, Žygimantas Pavilionis, Paulius Saudargas, Gintarė Skaistė, Emanuelis Zingeris, Aistė Gedvilienė, Antanas Matulas, Justas Džiugelis, Kazys Starkevičius, Sergejus Jovaiša,Bronislovas Matelis, Irena Haase, Stasys Šedbaras, Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Andrius Navickas, Algis Strelčiūnas, Edmundas Pupinis ir Andrius Kupčinskas.

I.Šimonytė, G.Landsbergis, A.Bilotaitė, R.Morkūnaitė-Mikulėnienė, A.Anušauskas, V.Juozapaitis, V.Kernagis, D.Kreivys, P.Kuzmickienė, M.Navickienė, Ž.Pavilionis, P.Saudargas, G.Skaistė, A.Gedvilienė, A.Matulas, K.Starkevičius, B.Matelis, E.Pupinis ir A.Strelčiūnas buvo perrinkti vienmandatėse apygardose, likę dabartiniai konservatorių frakcijos nariai į Seimą pateks per partijos sąrašą.

Seime nebeliks Z.Jedinskio ir J.Narkevičiaus

Iš aštuonių Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos narių Seime neliko šešių.

LLRA-KŠS neperžengus 5 proc. barjero, į Seimą nepateko ir partijos sąrašo lyderis Zbignevas Jedinskis, susisiekimo ministras J.Narkevičius, taip pat dėl ryšių su Rusijos diplomatais apkaltos 2016–2020 m. Seimo kadencijoje vos išvengusi Irina Rozova. Be to, Seime nebebus Leonardo Talmonto, Vandos Kravčionok, Michalo Mackevičiaus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Zbignevas Jedinskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Zbignevas Jedinskis

Seime liko vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė, kuri antrajame rate laimėjo vienmandatėje Nemenčinės apygardoje.

Taip pat Seime liko Česlavas Olševskis, kuris jau pirmajame rate triumfavo Medininkų apygardoje, surinkęs 52,77 proc. balsų.

Socialdemokratai – be B.Bradausko

Iš 9 socialdemokratų frakcijos narių 2016–2020 m. kadencijos Seime po rinkimų neliks keturių.

Seime tikrai nebeliks Broniaus Bradausko – jis dar prieš rinkimus apsisprendė šiemet nebekandidatuoti į Seimą – ir Lino Balsio, kuris savo vienmandatėje apygardoje jau pirmajame rate liko šeštas, o per daugiamandatės apygardos sąrašą irgi nepateko. Nebebus Seime ir Ramintos Popovienės, kuri vienmandatės apygardos antrajame rate pralaimėjo Viktorui Pranckiečiui, o daugiamandatės apygardos sąraše taipogi liko per žemai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bronius Bradauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bronius Bradauskas

Į Seimą nebegrįš ir Algimantas Salamakinas. Jis socialdemokratų sąraše liko pirmasis „už brūkšnio“.

Rasa Budbergytė, Julius Sabatauskas, Dovilė Šakalienė ir Algirdas Sysas Seime bus ir vėl – jie pateko per daugiamandatės apygardos sąrašą. Grįš į Seimą ir Liudas Jonaitis, kuris antrajame rate laimėjo savo vienmandatėje apygardoje.

Daug liberalų buvo perrinkti

Iš 10 Liberalų sąjūdžio frakcijai priklausančių narių Seime tikrai nebematysime Jono Liesio ir Gintaro Vaičekausko. Abu jie po reitingavimo liko per žemai daugiamandatės apygardos sąraše, kad galėtų tikėtis patekti į Seimą per šį sąrašą. J.Liesys vienmandatėje apygardoje šiemet nesivaržė, o G.Vaičekauskui rinkimai buvo nesėkmingi – jis Baltijos apygardoje liko tik šeštas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Vaičekauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Vaičekauskas

Likę dabartiniai Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai Seime liks. Viktorija Čmilytė-Nielsen, Simonas Gentvilas, Ričardas Juška, Juozas Baublys ir Jonas Varkalys į Seimą pateko laimėję savo vienmandatėse apygardose, o Eugenijus Gentvilas, Virgilijus Alekna ir Kęstutis Glaveckas į Seimą pateko per daugiamandatės apygardos sąrašą.

Taip pat kandidatuodamas kaip Liberalų sąjūdžio kandidatas vienmandatėje apygardoje triumfavo ir dabartinis Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Seimas – be A.Skardžiaus

Mišriai Seimo narių grupei dabar priklauso 16 parlamentarų. Iš jų į Seimą nebegrįš lygiai pusė – 8.

Seime vėl neišvysime Kęstučio Bartkevičiaus, nesėkmingai į Seimą bandžiusio patekti su partija „Laisvė ir teisingumas“, taip pat Rimanto Jono Dagio ir Egidijaus Vareikio, kuriems nepavyko nei į Seimą atvesti Krikščionių sąjungos, nei patiems sėkmingai pasirodyti vienmandatėse apygardose.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimantas Jonas Dagys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimantas Jonas Dagys

Negrįš į Seimą ir Artūras Skardžius bei Petras Čimbaras, kurie Darbo partijos daugiamandatėse apygardos sąraše po reitingavimo liko per žemai, kad galėtų patekti į Seimą. Nebepateko į Seimą ir Povilas Urbšys, kuris Panevėžio Vakarinėje apygardoje, išsikėlęs save pats, liko trečias.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Skardžius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Skardžius

Du Mišrios Seimo narių grupės nariai – buvęs švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius ir Virgilijus Poderys rinkimuose išvis nedalyvavo.

Likę mišrios Seimo narių grupės nariai vėl dirbs Seime. „Darbietis“ Valentinas Bukauskas, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė, „Laisvės ir teisingumo“ partijos lyderis Remigijus Žemaitaitis, buvęs premjeras, dabar Lietuvos žaliųjų partijos kandidatas Algirdas Butkevičius, skandalais pagarsėjęs Petras Gražulis bei buvęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas grįš į Seimą, nes visi jie triumfavo antrajame vienmandačių apygardų rinkimų ture.

Na, o Andrius Mazuronis ir Mindaugas Puidokas į Seimą pateko su Darbo partijos sąrašu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius