Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 19

Tautinio jaunimo eitynių be leidimo atgarsiai: policija sprendžia, ar bus tyrimas

Vasario 16-ąją nuo Aušros vartų iki Katedros aikštės ir K.Škirpos alėjos žygiavo eisena, kurios dalyviai nešė liepsnojančius deglus ir skandavo „Lietuva Lietuva“, o kartais – ir „Lietuva lietuviams“. Leidimo tokiai eisenai šiuo maršrutu Vilniaus savivaldybė nedavė, tačiau eitynės įvyko organizuotai, dalyvius lydėjo policija. Pareigūnai sprendžia, ar bus imtasi tyrimo dėl nesankcionuoto renginio.
Tautininkų eitynės Vilniuje
Tautininkų eitynės Vilniuje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Eitynės prasidėjo penktadienį 18 val. prie Aušros vartų ir tęsėsi Didžiąja, Pilies gatvėmis iki Katedros aikštės kampo, kur eisenos dalyviai pasuko K.Škirpos alėjos link. Čia tartas paskutinis žodis ir buvo išsiskirstyta.

Incidentų eitynių metu Vilniaus policija nefiksavo. Vis dėlto šiuo metu dar nėra žinoma, ar tikrai organizatoriams neteks atsakyti už tai, kad neturėdami leidimo eitynes surengė.

„Kaip mus informavo Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Dainius Daukantas, tik išanalizavus surinktą medžiagą, bus priimtas atitinkamas sprendimas“, – tokį atsakymą į klausimą apie tai 15min atsiuntė Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos skyriaus specialistė Loreta Kairienė.

Vilniaus savivaldybė savo ruožtu jokių priemonių dėl eitynių bent kol kas imtis neketina.

BNS praėjusią savaitę pranešė, kad Vilniaus savivaldybės Renginių komisija trečiadienį pakartotinai nesuderino su organizatoriais eitynių, argumentuodama kitais tuo metu eitynių maršrute vyksiančiais renginiais. Tai patvirtino savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Jo teigimu, priežastys buvo šios: iš anksto suplanuoti net penki renginiai maršrute, kurį organizatoriai siūlo, pačio maršruto nepraeinamumas bei didelio kiekio gyventojų, kurie bus renginiuose, saugumas.

Vienas iš organizatorių, Tautininkų sąjungos vadovas Sakalas Gorodeckis tuomet BNS sakė, kad šį savivaldybės sprendimą skųs teismui. Penktadienio dieną eitynių „Facebook“ paskyroje buvo paskelbta, kad „nepriklausomai nuo viešojoje erdvėje sklindančios informacijos, renginys įvyks“.

Savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ S.Gorodeckis jau po eitynių rašė: „Ar šis kelias veda į Gedimino pilį? Po įžanginės įtampėlės šv. Teresės šventoriuje, kur kaip visada reikia tokiais atvejais viską paaiškinti kiekvienam pareigūnui nuo Adomo ir Ievos iki šv. Marijos, toliau su puikiai pažįstamais vyrais buvo dirbama bendrai ir atvirai (tik mes jų eterio negalėjom klausyti, matomai skirtingai nuo jų). Žiniasklaidoje pateikti teiginiai, kad nebuvo vykdomi policijos reikalavimai yra melagingi. Buvo visur tariamasi ir bendrai vertinama situacija.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tautininkų eitynės Vilniuje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tautininkų eitynės Vilniuje

(…) Kaip ir buvo logiškai iš pradžių siūlyta, eitynes baigėm saugiai ir tvarkingai pirmojo savanorio K.Škirpos alėjoje gražiai ir lėtai praėję visu maršrutu. Pabaigoje policininkams išsakytos moteriškių nuoširdžios padėkos sutirpdė bet kokį abipusį kartėlį, kad galėjom šauniau ir geriau kartu atšvęsti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius