TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 06 27 /15:52

Teisėją Neringą Venckienę palaikantys politikai į Seimą leido patekti ir asmenims su kriminaline praeitimi

Seimo nariai savo darbo vietoje nėra saugūs, nes į Seimą su pačių parlamentarų išrašytais leidimais patenka teisti, prastos reputacijos asmenys ir užsipuola parlamentarus. Be to, Seimo salės naudojamos ne pagal paskirtį, jose rengiami su žmogaus teisėmis prasilenkiantys renginiai.
Neringos Venckienės šalininkai
Neringos Venckienės šalininkai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Taisyklės yra puikios, bet iš jų yra tyčiojamasi. Turiu pripažinti, kad būdami labai liberalūs ir atviri įsivarėme save į kampą“, – kreipdamasis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją sakė Seimo kancleris Jonas Milerius.

Pasak jo, visą birželį į Seimą miniomis Seimo nariai būriais vedėsi neaiškios reputacijos asmenis, rengė neaiškias konferencijas ir eikvodami mokesčių mokėtojų pinigus darėsi savireklamą, nesusijusią su Seimo narių veikla.

Seimo kancleris aiškino, kad anksčiau Seimo narių elgesys nekeldavo nesklandumų, nors Lietuvos Seime, skirtingai nei kitose šalyse, įėjimas į Seimą ir marširavimas jo koridoriais Seimo narių įleistiems asmenims yra beveik neribojamas.

„Lietuvoje Seimas liberaliausias, bet atleiskit, mes žaidžiame su jūsų pačių saugumu“, – pabrėžė kancleris.

Prisikviečia bet ko

Seimo kancleris Jonas Milerius teigė, kad situacija smarkiai pasikeitė birželį, kai Seime parlamentarų grupės „Už teisingumą Lietuvoje“ vardu pradėti rengti visuomeninės komisijos Garliavos įvykiams ištirti posėdžiai, spaudos konferencijos, o galiausiai Neringos Venckienės šalininkai pradėjo būriais rinktis į Seimą svarstant teisėjos neliečiamybės panaikinimo klausimą.

„Ypač daug mums nerimo buvo vakar. Gerai, kad viskas baigėsi labai gražiai“, – Seimo Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje sakė kancleris.

Pasak jo, antradienį žmonėms leidimus į Seimą po 30–40 kiekvienas išrašė grupei „Už Teisingumą Lietuvoje“ priklausantys Seimo nariai.

Šiai grupei vadovauja Seimo narys Gintaras Songaila, priklauso Aurelija Stancikienė, Ligitas Kernagis, Rytas Kupčinskas, Naglis Puteikis, Saulius Stoma ir Kazimieras Uoka.

„Turime pastebėjimų, kad, jei prie Seimo būriuojasi būrelis žmonių, prieina Seimo narys ir garbingai pasiūlo savo paslaugą juos įleisti į rūmus“, – pasakojo J.Milerius.

Pasak jo, Vadovybės apsaugos departamento (VAD) vadovas Raimundas Kairys įspėjo kanceliariją, kad tarp į Seimą įleistų žmonių antradienį ne vieno reputacija „spindi“ keliais teistumais. 

„Jo sąraše vakar buvo ne vienas iš tikrųjų teistas žmogus ir su kriminaline biografija, ne kartą teistas. Aš vakar prie Dariaus Kuolio priėjau ir pats prašiau, dėjome dideles pastangas, kad nebūtų triukšmo, bet jie rodė pirštais, kad už save garantuoja, bet už tą kolegą, kuris stovi kampe ir turi kompiuterį rankose, ne. Vakar tikrai patyrėme didelį iššūkį ir bijojome, kad iš balkono kas nors neatsitiktų“, – pasakojo apie sustiprėjusį pavojų J.Milerius.

Pasak kanclerio, nurodymai, kiek apsaugos dirba Seime, į kurį Seimo narį kreiptis leidimo antradienį buvo internetu platinama iš Seimo rūmų vidaus.
 
Seimo nariai įduoda plakatų, įneša kameras

Be to, anot kanclerio, kai kurie Seimo nariai leidžia sau tiek, kad užkerta kelią VAD pareigūnams tinkamai patikrinti į Seimą su laikinais leidimais įeinančių žmonių daiktus.

„Pastaruoju metu bandoma įnešti kamerų, kurios gal kameros, o gal ne – tai visada tikrinama ir nepraleidžiama. O čia prieina Seimo narys, kaip pasakojime apie Kindziulį, ir sako: „Reikia padėti? Prašau. Čia mano kamera“. Pernešęs pro apsaugą iškart atiduoda. Demonstratyviai. Iš VAD tarnautojų pusės čia yra spjūvis į veidą“, – apgailestavo dėl Seimo narių elgesio kancleris.

15min.lt žiniomis, netikrintą televizijos kamerą į Seimo rūmus įnešė parlamentaras Gediminas Navaitis.

J.Mileriaus teigimu, pastaruoju metu fiksuoti ir keli atvejai, kai pašaliniai asmenys įsiveržė į Seimo narių ir komitetų  kabinetus ir užsipuolė parlamentarą bei biuro darbuotojus.

„Praeitą savaitę vienas iš Seimo narių įleidžia irgi vieną pilietį. Jis nueina pas Seimo narį ir pradeda  triukšmauti. Vadovybės apsaugą iškvietus, jis dingsta iš kabineto. Tiek suvokia, kad jis užsiima negerais dalykais. Iki vakaro mes jo nerandame“, – pasakojo J.Milerius.

Kanclerio teigimu, kitus parlamentarus piktina ir tai, kad Seimo salės pradėtos naudotis bet kam ir bet kaip. Taip eikvojami mokesčių mokėtojų pinigai, o pareikalaujant tiesioginės transliacijos bei stenogramų daroma ir priešrinkiminė savireklama Seimo kanalais.

Negana to, tokiuose renginiuose kartais nepavyksta išvengti Lietuvos įstatymus pažeidžiančių pasisakymų, todėl Seimo kanceliarija priversta vaizdo įrašus iš su Seimo veikla nesusijusių renginių karpyti.

Pagal dabar galiojančias taisykles, Seimo kancleris negali uždrausti tokius renginius organizuoti Seime, nes prašymus jiems pateikdavo parlamentinė Seimo narių grupė. Tiesa, kartą jai buvo atsakyta, kad organizuojamas renginys nesusijęs su parlamento veikla, tačiau parlamentarai vis tiek pakvietė žmones į Seimą ir šie posėdžiavo be kanclerio leidimo. Nesilaikant tvarkos naudojamasi ir Seimo spaudos konferencijų sale.

Seimo narių iniciatyva buvo sulaužyta ir kita parlamento rūmuose galiojanti tvarkos taisyklė. Į Seimo posėdžių salės balkoną asmenims draudžiama įsinešti plakatus, bet svarstant su Visagino atominės elektrinės statybomis susijusius įstatymus ten plakatas buvo ištiestas.

„Tą plakatą, jūsų žiniai, įnešė dviejų Seimo narių padėjėjai sekretoriai. Jie yra valstybės tarnautojai, prie durų jų netikrina ir jie tai žinojo“, – pasipiktinimo neslėpė J.Milerius.

Jaučiasi geležinkelio stotyje

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos nariai pripažino, kad informacija, kurią pateikė kancleris, yra rimta. Jie ir patys pažymėjo parlamento rūmuose nebesijaučiantys saugiai.

„Vakar buvo toks jausmas, kad mes esame apgultyje. Tas kelias valandas ne vieną kartą prisiminiau buvusi Bundestage, Amerikos Senate ir kitur, tai apskritai pas mus jausmas, kad esame geležinkelio stotyje, o ne parlamente, bet vakar dieną aš jaučiausi tarsi būtų kažkas rengiama. Po jūsų informacijos suprantu, kad buvo pavojus“, – J.Mileriui pritarė konservatorė Rūta Rutkelytė.

Kita konservatorė Vida Marija Čigriejienė pažymėjo, kad Seimo narys saugiai jaustis jau negali ir gatvėje.

„Vakar jaučiausi labai nesaugi ir visą laiką dirsčiojau į balkoną, nes šalia manęs esantys du labai palaikantys N.Venckienę kolegos buvo labai aktyvūs. Jau tarp jų jaučiausi nejaukiai. (...) Ateity tikrai reikia griežtinti tvarką, kažką daryti. Tiems Seimo nariams, kurie balsavo už imuniteto panaikinimą, ar nebus grėsmės Seime, buityje, išvykose? Labai abejoju tuo“, – kalbėjo parlamentarė.

Etikos ir procedūrų komisijos narys „tvarkietis“ Egidijus Klumbys teigė, kad nustatyti tvarką Seimo rūmuose yra ne etikos sargų, o Seimo Valdybos kompetencija.

Todėl Seimo Etikos ir procedūrų komisija turėtų kreiptis į Seimo valdybą su siūlymais, ką reikėtų keisti ir kaip.

E.Klumbio siūlymu pakeitimai galėtų būti tokie, kad konferencijas Seime nemokamai galėtų rengti tik Seimas ir jo padaliniai (komitetai, komisijos); Seimo nariams be išankstinio sąrašo, pateikiamo prieš kelias dienas, per dieną nebūtų leidžiama įsivesti į rūmus daugiau nei 3 asmenis.

Taip pat E.Klumbys siūlytų grįžti prie idėjos į Seimo koridorius, kuriuose yra komitetų ir Seimo narių kabinetai, įleisti tik su specialiais elektroniniais leidimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius