Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 31

Teisėjai nežino, koks teismas turi nagrinėti Dembavos tragedijos aukos artimųjų ir valstybės ginčą

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) sausio 31 d. nutartimi atnaujino administracinės bylos pagal Dembavoje (Panevėžio r.), nužudytos merginos artimųjų skundą Lietuvos valstybei dėl neturtinės žalos atlyginimo ir nutarė kreiptis į Specialiąją teisėjų kolegiją prašant nuspręsti, ar ši byla teisminga Vilniaus apygardos administraciniam teismui.
Dembavoje nužudytos merginos artimieji teisme reikalauja atlyginti žalą
Dembavoje nužudytos merginos artimieji teisme reikalauja atlyginti žalą / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

2013-09-21 Dembavoje automobilio bagažinėje sudegintos merginos artimieji kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą prašydami priteisti jiems iš Lietuvos valstybės 4 milijonus eurų neturtinei žalai atlyginti.

Uždaryta bagažinėje mergina 10 kartų skambino numeriu 112, prašydama pagalbos.

Pagrobta ir uždaryta automobilio bagažinėje mergina 10 kartų iš savo mobiliojo ryšio telefono skambino Bendrosios pagalbos centro telefonu prašydama pagalbos, tačiau jos nesulaukė.

BPC įranga nerodė nukentėjusiosios mobiliojo ryšio telefono numerio, be kurio šios įstaigos darbuotojai negalėjo nustatyti skambinančiosios buvimo vietos. Pareiškėjai prašo teismo pripažinti, kad Lietuvos valstybė, neužtikrinusi faktinės galimybės nustatyti bendruoju pagalbos telefonu skambinančiojo buvimo vietos, nevykdė įstatyme nustatytos pareigos, t. y. pažeidė Europos Sąjungos direktyvą.

Vilniaus apygardos administraciniam teismui išnagrinėjus šią didelės apimties bylą, kilo klausimų dėl bylos teismingumo, trečiadienį praneša VAAT atstovė.

Teismo vertinimu, nukentėjusiosios patirtos žalos, padarytos galimai neteisėtais Lietuvos valstybės veiksmais, klausimas negali būti nagrinėjamas atskirai nuo klausimo dėl nukentėjusiajai padarytos neturtinės žalos nusikaltimą padariusių asmenų veiksmais. Teismas, atsižvelgęs į pareiškėjų skundo pagrindą, baudžiamosios bylos duomenis, teisinį reguliavimą ir teismų praktiką, priėjo išvadą, kad nagrinėjamu atveju ginčas dėl neturtinės žalos atlyginimo turėtų būti nagrinėjamas bendrosios kompetencijos teisme ir nusprendė atnaujinti bylos nagrinėjimą bei kreiptis į Specialiąją teisėjų kolegiją su prašymu spręsti pareiškėjų keliamo ginčo rūšinio teismingumo klausimą.

Ši teismo nutartis neskundžiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius