Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 23

Teisėjai patikslino, už ką nuteistas A.Paleckis, tik jo rėmėjams argumentai nė motais

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas penktadienį paskelbė ir išsamiai motyvavo, kokius nusikaltimus padarė 5,5 laisvės atėmimo bausmę atliekantis šnipas Algirdas Paleckis. Tuo metu nuteistojo rėmėjai teisinių argumentų girdėti nenorėjo, laiką ir energiją teismo salėje jie skyrė provokacijoms bei įžeidinėjimams.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) penktadienį perkvalifikavo Algirdo Paleckio veiksmus į rengimąsi šnipinėti organizuotoje grupėje Rusijai ir pusmečiu sumažino jam skirtą laisvės atėmimo bausmę.

Pirmosios ir antrosios instancijos teismuose buvęs politikas buvo nuteistas už šnipinėjimą. Ankstesni teismai manė, kad veika jau buvo pradėta vykdyti.

Jam skirta bausmė nuo anksčiau paskirtos šešerių metų sutrumpinta iki pusšeštų metų.

„Kolegijos nubalsuota mažinti pusmečiu“, – sakė nutartį paskelbęs LAT teisėjas Tomas Šeškauskas.

„Mieli triukšmautojai, jeigu nenorit išklausyti...“, – įsiterpė į šūksnius teisėjas T.Šeškauskas.

A. Paleckio dviejų advokatų – Kęstučio Ragaišio ir Adomo Liutvinsko – kasaciniai skundai patenkinti iš dalies.

Šis kasacinio teismo išplėstinės septynių teisėjų kolegijos penktadienį paskelbtas verdiktas yra galutinis ir neskundžiamas.

„Rengtasi padaryti laibai sunkų nusikaltimą, apibūdinta A. Paleckio asmenybė, įvertintas nusikaltimo pobūdis“, – sakė teisėjas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Nuosprendžio paskelbimas A.Paleckio byloje: LAT teisėjas Tomas Šeškauskas.
Lukas Balandis / BNS nuotr./Nuosprendžio paskelbimas A.Paleckio byloje: LAT teisėjas Tomas Šeškauskas.

„Informacijos rinkimas – nustatyti A. Paleckio veiksmai tik tokie parengiamieji, organizaciniai. Jis ieškojo, kalbėjo su bendrininku, kas galėjo tai padaryti, bet realiai prie tos informacijos rinkimo (...) nebuvo prieita. Buvo tik rengiamasi, ieškoma kelių, kaip tą padaryti“, – žurnalistams sakė teisėja Sigita Jokimaitė.

Tačiau ji pabrėžė, kad A. Paleckis lieka nuteistas dėl labai sunkaus nusikaltimo valstybės santvarkai – juo buvo kėsintasi į teismų savarankiškumą, bandant daryti įtaką.

„Taip, tai yra vis tiek pavojinga veika, perkvalifikuota į rengimąsi. Rengimasis šnipinėti taip pat yra nusikaltimas“, – sakė teisėja.

Teismas taip pat paskelbė, kad per ikiteisminio tyrimo pradžią 2018 metais teisėsaugos vadovai nepažeidė nekaltumo prezumpcijos A. Paleckio atžvilgiu, nes vartojo žodžius „kaip įtariama“ ar „galimai“. Šį galimą pažeidimą skunduose kėlė nuteistojo advokatai.

LAT, kaip ir kiti teismai, taip pat atmetė A. Paleckio advokatų argumentus, kad jis prašymą rinkti informaciją gavo iš Rusijos piliečio, o ne žvalgybos organizacijos, taigi, vykdė asmeninį prašymą.

Kauno kalėjime jau daugiau nei metus bausmę atliekantis A. Paleckis prašė jį išteisinti ir tvirtino nepažeidęs įstatymų.

Pernai gegužę A. Paleckis buvo sulaikytas ir pristatytas į kalėjimą laisvės atėmimo bausmei vykdyti. Nuteistajam yra įskaitytas sulaikymo bei suėmimo laikas nuo 2018 metų spalio 26 dienos iki 2020 metų balandžio 6 dienos – apie 18 mėnesių.

Taigi, A. Paleckis yra atlikęs jau pusę skirtos bausmės – apie pustrečių metų.

Generalinė prokuratūra A. Paleckį su bendrininku Deimantu Bertausku kaltino rinkus Rusijos žvalgybą dominančią informaciją.

Kaltinamiesiems, kaip teigia prokuratūra, buvo suformuotos užduotys rinkti informaciją apie Sausio 13-osios bylą tyrusius pareigūnus ir teisėjus, apie kitas su Rusijos agresija prieš Lietuvą 1990–1991 metais susijusias bylas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Algirdas Paleckis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Algirdas Paleckis

Teismas D. Bertauską atleido nuo baudžiamosios atsakomybės, jo byla nutraukta. Teismas paskelbė, kad jo geranoriškas parodymų davimas turėjo esminę reikšmę atskleidžiant Rusijos žvalgybos subjektų neteisėtą veiklą Lietuvoje.

Praėjusiame dešimtmetyje A. Paleckis buvo nuteistas už sovietų agresijos neigimą per 1991 metų Sausio 13-osios įvykius, kai pareiškė, kad tądien „saviškiai šaudė į savus“.

A. Paleckis yra dirbęs Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje, Seimo pirmininko pavaduotojo patarėju, Vilniaus vicemeru, 2004–2007 metais ėjo Seimo nario pareigas.

LAT skelbiant nutartį, salėje buvo keliasdešimt kalinčio A. Paleckio bendražygių, tarp jų – Erika Švenčionienė, atvyko ir prorusiškas aktyvistas Laurynas Ragelskis. Kai kurie susirinkusieji filmavo ir transliavo posėdį.

Aš nematau jokių faktų, kurie liudytų, kad A.Paleckis šnipinėjo ar kūrė tinklą.

Išgirdę, kad A. Paleckis neišteisinamas, jam skirta laisvės atėmimo bausmė, susirinkusieji ėmė šūkauti „gėda“, „karas“, kažkas rusiškai replikavo „cirkas turi vykti“.

„Mieli triukšmautojai, jeigu nenorit išklausyti...“, – įsiterpė į šūksnius teisėjas T. Šeškauskas.

E.Švenčionienė čia pat, teismo salėje, pareiškė norinti visus pasiųsti „ta kryptimi“ ir netgi garsiai ištarė pastaruoju metu Lietuvoje necenzūriniu nebelaikomą keiksmažodį.

VIDEO: E.Švenčionienė teismo salėje: „Norėčiau visus pasiųsti ta kryptimi“

E.Švenčionienė ir po posėdžio piktinosi nuosprendžiu A.Paleckiui.

„Aš nematau jokių faktų, kurie liudytų, kad A. Paleckis šnipinėjo ar kūrė tinklą. (...) Šiandienos teismas yra liūdnas spektaklis tautai, kad neva mes kažką tai darom. Aš manau, kad teisėsauga neatlieka tos užduoties, kurią turėtų. Jis yra kaip kišeninė partija, teisėsauga yra kišeninė, aš taip manau“, – žurnalistams teisme sakė ji.

VIDEO: Erika Švenčionienė: „Iš anksto buvo sakoma – jie yra priešai“

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas pakeitė dėl Algirdo Paleckio priimtus teismų sprendimus – pranešimą apie tai 2023-06-23 viešina ir LAT spaudos tarnyba.

2023 m. birželio 23 d. baudžiamąją bylą išnagrinėjusi išplėstinė septynių teisėjų kolegija nutarė, kad, kitaip nei nustatė prieš tai bylą nagrinėję teismai, nuteistasis A. Paleckis, veikdamas organizuota grupe, tik rengėsi daryti labai pavojingą nusikaltimą, nurodytą Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso (BK) 119 straipsnio 2 dalyje, todėl dėl netinkamai pritaikyto baudžiamojo įstatymo bausmę sumažino.

Veikė organizuota grupe

Byloje A. Paleckis buvo nuteistas laisvės atėmimu šešeriems metams už šnipinėjimą pagal BK 25 straipsnio 3 dalį ir 119 straipsnio 2 dalį.

Teismai nustatė, kad A. Paleckis, veikdamas organizuota grupe su asmeniu, kuriam byla nutraukta, ir užsienio valstybės – Rusijos Federacijos žvalgybos atstovu – ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu Rusijos Federacijos federalinės saugumo tarnybos (RF FST) darbuotoju, Rusijos Federacijos piliečiais, dėl kurių ikiteisminis tyrimas atliekamas atskirai, vykdydami Rusijos Federacijos žvalgybos organizacijos – FST – užduotį ir šios žvalgybos organizacijos pavedimu laikotarpiu nuo 2017 m. vasario 16 d. iki 2018 m. spalio 10 d. Lietuvos Respublikos teritorijoje už piniginį atlygį bei kitokį atlygį (suteiktas sąlygas gyventi atvykus į Rusijos Federaciją, šios šalies nemokamas metines vizas, pagalbą užmezgant kontaktus su politinės partijos ,,Jedinaja Rossija“ („Vieningoji Rusija“) atstovais bei verslo kontaktų suradimą) rinko Rusijos Federacijos žvalgybą dominančią dvejopo turinio informaciją: ieškojo asmenų, turinčių ryšių ir pažinčių su laisvės atėmimo vietų įstaigų darbuotojais, galinčiais atlikti užsienio žvalgybos nurodytus veiksmus Sausio 13-osios byloje įtariamo ir kaltinto J. Melio naudai (pateikti tikrovės neatitinkančius duomenis apie šio asmens sveikatos būklę, taip siekti jam paskirtą suėmimą pakeisti į švelnesnę kardomąją priemonę ar kitaip palengvinti šio asmens kalinimo sąlygas); taip pat rinko duomenis apie bendrininkams pateiktuose sąrašuose nurodytų asmenų (teisėjų, prokurorų bei kitų su bylos tyrimu susijusių asmenų), susijusių su Sausio 13-osios (bylos Nr. 09-2-031-99) ir kitų baudžiamųjų bylų (susijusių su TSRS agresija prieš Lietuvos Respubliką 1990–1991 m. laikotarpiu) tyrimu ir nagrinėjimu, gyvenamąsias vietas.

Ką teigė nuteistojo gynyba

Nesutikdami su byloje teismų priimtais sprendimais, nuteistojo gynėjai teigė, kad teismai, spręsdami, ar A. Paleckis kaltas dėl šnipinėjimo, pažeidė esminius baudžiamojo proceso principus ir nuteistojo teises. A. Paleckio gynėjų nuomone, nuteistojo teisė į teisingą ir nešališką procesą ir nekaltumo prezumpcijos principas buvo pažeisti jau ikiteisminio tyrimo pradžioje, kai Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis, Lietuvos policijos generalinis komisaras Linas Pernavas ir Lietuvos Respublikos generalinis prokuroras Evaldas Pašilis 2018 m. gruodžio 19 d. surengtos spaudos konferencijos metu pareiškė, kad išaiškintas šnipų tinklas, ir A. Paleckį įvardijo kaip šnipą.

Nuteistojo gynėjai taip pat teigė, kad teismai A. Paleckį už šnipinėjimą nuteisė be teisinio pagrindo, pažeisdami ir Baudžiamojo kodekso nuostatas.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo išplėstinė septynių teisėjų kolegija, išnagrinėjusi kasacinių skundų argumentus, nenustatė, kad bylos proceso metu būtų padaryta esminių baudžiamojo proceso principų ar nuteistojo teisių pažeidimų.

VIDEO: LAT pranešė, kaip pakeitė nuosprendį Algirdui Paleckiui


Priešingai nei nurodoma skunduose, iš teismų sprendimų turinio matyti, kad bylą nagrinėję teismai atidžiai ištyrė gynybos versiją, jog Rusijos Federacijos piliečio prašymas A. Paleckiui buvo asmeninis, ir motyvuotai ją atmetė, išdėstydami dėl to detalius argumentus.

Teismai tinkamai patikrino ir įvertino į bylą pateiktus VSD dokumentus, pažymėjo, kad VSD yra viena iš valstybės institucijų, užtikrinančių nacionalinį saugumą, vykdo žvalgybą ir kontržvalgybą. Dėl to ji yra kompetentinga pateikti su savo tiesiogine veikla susijusią, be kita ko, ir analitinio pobūdžio, informaciją apie Rusijos Federacijos žvalgybos organizacijų veiklą. Vien tai, kad informacija buvo surinkta remiantis Žvalgybos įstatymo nuostatomis, nereiškia, kad ji yra gauta neteisėtai.

Kolegija nenustatė pažeidimų

Išplėstinė teisėjų kolegija nenustatė A. Paleckio teisės į teisingą teismą, nekaltumo prezumpcijos principo pažeidimo dėl spaudos konferencijos metu teisėsaugos institucijų vadovų išsakytų teiginių. Iš spaudos konferencijos stenogramos matyti, kad spaudos konferencijos metu informuojama apie pradėtą ikiteisminį tyrimą ir aiškiai duota suprasti, kad dėl kaltinimo pagrįstumo spręs teismai. Be to, iš stenogramos matyti, kad, teisėsaugos institucijų vadovams dėstant bylos aplinkybes, jų vartotos atsargios formuluotės, tokios kaip „galimai“, „yra duomenų“, o A. Paleckis nurodytas tik kaip šnipinėjimu įtariamas asmuo.

Pasisakant dėl baudžiamojo įstatymo taikymo nustatyta, kad teismai netinkamai vertino A. Paleckio veiką kaip baigtą nusikaltimą – šnipinėjimą, kvalifikuojamą pagal BK 25 straipsnio 3 dalį ir 119 straipsnio 2 dalį, nes neatsižvelgė į tai, kad, pagal byloje nustatytas aplinkybes, Rusijos Federacijos federalinę saugumo tarnybą dominanti informacija nebuvo gauta, prie jos gavimo realiai nepriartėta, atskleisti tik parengiamieji, organizaciniai veiksmai rengiantis ją gauti.

Veiką vertino kaip mažiau pavojingą

Lietuvos Respublikoje A. Paleckis, susitikdamas su bendrininku Lietuvoje, kalbėdamas su juo, tik aktyviai sprendė, ieškojo kelių, kas galėtų padėti įvykdyti gautą šnipinėjimo užduotį, pranešdavo minėtam Rusijos Federacijos piliečiui ar šio tarpininkui savo tolesnio veikimo planus, tačiau realiai jokios RF FST dominančios informacijos nesurinko.

Dėl to Lietuvos Aukščiausiasis Teismas A. Paleckio veiką vertino kaip mažiau pavojingą, t. y. ne kaip baigtą šnipinėjimą, o kaip rengimąsi šnipinėti pagal BK 21 straipsnio 1 dalį, 25 straipsnio 3 dalį bei 119 straipsnio 2 dalį, atitinkamai pusmečiu sušvelnino nuo 2022 m. gegužės mėn. nuteistojo atliekamą jam paskirtą šešerių metų laisvės atėmimo bausmę iki penkerių metų šešių mėnesių laisvės atėmimo (į bausmės laiką pirmosios instancijos teismo nuosprendžiu A. Paleckiui įskaitytas sulaikymo bei suėmimo laikas nuo 2018 m. spalio 26 d. iki 2020 m. balandžio 6 d.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius