-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 03

Teisėjai piktinasi, kad Seimo nariai kišasi į Drąsiaus Kedžio dukters istoriją

Lietuvos Respublikos Teisėjų asociacija (LRTA) antradienį išplatino viešą kreipimąsi dėl nepriimtino parlamentarų elgesio.
Gintaras Songaila
Gintaras Songaila / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Gruodžio 28 d. Lietuvos Respublikos Seimo nariai Gintaras Songaila ir Rytas Kupčinskas kreipėsi į prezidentę, prašydami  įvertinti, ar Kėdainių rajono apylinkės teismo teisėjas Vitalijus Kondratjevas nepažeidė esminių vaiko teisių į normalų gyvenimą, 2011 m. gruodžio 16 d. priimdamas sprendimą dėl mažametės mergaitės globos skubaus perdavimo motinai. Skundas perduotas tirti teisėjų savivaldos institucijai – Teisėjų tarybai.

LRTA, vienijanti absoliučią daugumą visų Lietuvos teismų teisėjų, yra susirūpinusi, kad šie įstatymų leidžiamosios valdžios atstovai imasi priemonių įstatymų nenumatyta tvarka tikrinti teismo priimto sprendimo teisėtumą, neleistinai laisvai traktuoja teisėjo nepriklausomumo principą, taip sukeldami pavojų teismų nepriklausomumui. LRTA primena, kad Lietuvos Respublikos Konstitucijos 114 straipsnis draudžia valstybinės valdžios ir valdymo institucijų, Seimo narių ir kitų pareigūnų, politinių partijų, politinių ir visuomeninių organizacijų ar piliečių kišimąsi į teisėjo ar teismo veiklą.

Lietuvos Respublikos teisėjų asociacija atkreipia dėmesį, jog Lietuvos Respublikos teismų įstatymo 3 straipsnio 3 dalyje įtvirtinta, kad teisėjai, vykdydami teisingumą, yra nepriklausomi nuo proceso dalyvių, teismų administracijos, kitų teisėjų, valstybės valdžios institucijų, pareigūnų bei kitų asmenų; teisėjams negali būti daromas joks politinis, ekonominis, psichologinis, socialinis spaudimas ar kitoks neteisėtas poveikis, kuris galėtų turėti įtakos jų sprendimams, o šio straipsnio 4 dalyje – jog niekas neturi teisės reikalauti, kad teisėjas atsiskaitytų dėl konkrečioje byloje priimto sprendimo.

Draudimas kištis į teismų veiklą vykdant teisingumą taikytinas ir teisėjų savivaldos institucijoms, t.y. teismų savivaldos institucijos niekaip negali paveikti teismo, vykdančio teisingumą konkrečioje byloje.

Demokratinėse valstybėse įprasta, kad asmenys, nesutikdami su jiems nepalankiais teismų sprendimais, gali juos skųsti aukštesniam teismui. Galutinis teismo sprendimas teisinėje valstybėje ne kvestionuojamas, o vykdomas.

LRTA ragina visus suinteresuotus asmenis, o ypač valdžios atstovus susilaikyti nuo bet kokių veiksmų, kurie galėtų būti vertinami kaip teisėjams daromas politinis, ekonominis, psichologinis, socialinis spaudimas ar kitoks neteisėtas poveikis. Konkrečioje byloje priimto sprendimo teisėtumas ir pagrįstumas turi būti patikrinamas tik griežtai laikantis įstatymų nustatytos tvarkos.
LRTA netoleravo ir netoleruos teisėjų daromų pažeidimų, tačiau visada gins teisėjus bei teismus nuo bet kokio neteisėto poveikio ar spaudimo. Visuomenė turi konstitucinę teisę, o valstybė privalo užtikrinti, kad sprendimus asmenų teisiniuose ginčuose priimtų niekieno neveikiamas teismas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius