Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 22

Teisėjai reikalauja nemažinti jiems atlyginimų

Apylinkių teismų teisėjų sąjunga piktinasi planais mažinti jiems atlyginimus.
Konstitucinis Teismas ketvirtadienį nesulaukė Seimo atstovų.
Teismas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Išplatintame pareiškime sakoma, kad Apylinkių teismų teisėjų sąjunga nesutinka, jog būtų mažinami teisėjų atlyginimai, kaip kad siūloma Seime užregistruoto įstatymo projekte. „Lietuvoje yra apie 500 apylinkių teismų teisėjų. Jų darbo krūvis yra labai didelis ir tolygiai auga. Praėjusiais metais didesnių Lietuvos miestų apylinkių teismuose vienas teisėjas per metus išnagrinėjo apie 800–1000 civilinių bylų. Nepertraukiamai auga baudžiamųjų ir administracinių bylų skaičius. Teisėjo darbo diena nėra normuota, darbo krūvio normos nenustatytos. Teisėjui nemokama už viršvalandinį darbą ir darbą, budėjimus poilsio bei švenčių dienomis. Vienintelį kartą per septynerius metus apylinkių teisėjams (ir tai ne visiems) buvo išmokėtos ne viso atlyginimo dydžio priemokos už viršvalandinį darbą, dėl ko kilo nepamatuotas pasipiktinimas, teismams grąsinama auditais ir sankcijomis“, – rašoma pareiškime.

Jame akcentuojama, kad 2008 m. lapkričio 6 d. buvo priimtas įstatymas, kuriuo pirmą kartą nuo 2001 metų padidintas teisėjų atlyginimas, o iki tol nebuvo indeksuojamas, todėl nuosekliai mažėjo, nepaisant to, kad valstybės ekonominė situacija buvo labai gera.

Teisėjai atkreipia dėmesį, kad teisėjams, kaip ir visiems kitiems iš biudžeto atlyginimą gaunantiems darbuotojams, alga jau sumažinta, nustačius bazinį dydį 475 Lt, vietoj anksčiau buvusio 490 Lt ir kad dabar ketinama teisėjams mažinti atlyginimą antrą kartą – nustatant pareiginės algos koeficientą apylinkės teisėjui 12, vietoj buvusio 14,2, apylinkės teismo pirmininko pavaduotojui – 13, vietoj 15,3, apylinkės teismo pirmininkui – 14,2 vietoj buvusio 16,7.

„Jeigu atlyginimai apylinkių teismų teisėjams bus mažinami, nesprendžiant kitų, jau seniai besikaupiančių problemų, apylinkių teismų teisėjai ketina ginti savo darbines teises visais įstatymų leidžiamais būdais“, – skelbiama pareiškime.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius