Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 17

Teisėjų taryba įkalbėjo pedofilijos bylos teisėją Daivą Gadliauskienę neišeiti iš darbo

Nežmoniško krūvio prislėgta Panevėžio apylinkės teismo teisėja prižadėjo kol kas „pakentėti“ – sutiko atidėti klausimo dėl jos atleidimo svarstymą.
Teisėjų kolegija, kurią sudaro Vytautas Krikščiūnas (pirmininkas ir pranešėjas), Rita Bilevičienė bei Daiva Gadliauskienė.
Teisėjų kolegija, kurią sudaro Vytautas Krikščiūnas (pirmininkas ir pranešėjas), Rita Bilevičienė bei Daiva Gadliauskienė (dešinėje). / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Penktadienį nuo 10 val. Nacionalinėje teismų administracijoje vyksta Teisėjų tarybos posėdis, kuriame svarstomi ir keli itin svarbūs klausimai.

Vienas jų – dėl patarimo Lietuvos Respublikos prezidentei atleisti Daivą Gadliauskienę iš Panevėžio miesto apylinkės teismo teisėjo pareigų savo noru.

Pastaruoju metu kaip pedofilijos bylos teisėja, išeinanti iš darbo, išgarsėjusi 43 metų moteris Teisėjų taryboje pasidavė emocijoms – nuo ašarų iki nuoširdaus juoko. Klausimo nagrinėjimas baigėsi šventine gaida – plačiai nusišypsojusi teisėja palinkėjo kolegoms gerų Kalėdų ir sutiko bent dviems mėnesiams atidėti klausimo dėl jos išėjimo iš darbo svarstymą.

„Panevėžio miesto apylinkės teisme dirbantis teisėjas turi paaukoti viską. Visos laiko sąnaudos – tik darbui. Aš dirbu po 11–12 valandų per dieną“, – pagrindinę priežastį, kodėl norėjo išeiti, nurodė D.Gadliauskienė.

Kaip skelbta anksčiau, trečiadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretą, kuriuo šalies vadovė paprašė Teisėjų tarybos patarimo dėl šios teisėjos atleidimo iš pareigų savo noru.

D.Gadliauskienė savo prašyme noro palikti teisėjų gretas priežasčių nebuvo detalizavusi, tik prašė ją atleisti nuo 2011-ųjų balandžio 1 dienos.

D.Gadliauskienė buvo viena iš trijų teisėjų kolegijos narių, kuri lapkričio 17 dieną priėmė nutartį nutraukti vadinamąją Kauno pedofilijos bylą, mirus vieninteliam kaltinamajam Andriui Ūsui.

Penktadienio rytą D.Gadliauskienė atvyko į sostinę, kur Teisėjų taryba svarstė su jos atleidimu susijusį klausimą. Tarybos nariai turėjo duomenų, kad D.Gadliauskienės pareiškimas išeiti iš darbo nėra kategoriškas, todėl jos kolegos padėjo visas pastangas, kad priverstų moterį persigalvoti.

„Dirbat teisėja nuo 1999 metų. Gal apsigalvokit!“, – tiesiai šviesiai kolegei pareiškė Tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius.

„Tai yra ne vienadienis sprendimas“, – atsakė D.Gadliauskienė ir prasitarė, jog jos prašymo formuluotė dėl atleidimo iš pareigų „savo noru“ yra sąlyginė. Anot teisėjos, taip elgtis ji yra priversta, susiklosčius tam tikroms sąlygoms.

Apie tas aplinkybes D.Gadliauskienė ėmė pasakoti virpančiu balsu, moteris atsiprašė, kad taip jaudinasi.

D.Gadliauskienė kalbėjo apie tai, kad kiekvieno teisininko karjeros viršūnė – teisėjo darbas. „Tą darbą labai mylėjau, dirbau labai sąžiningai, atsakingai, kruopščiai. Užtektų vienos rankos pirštų suskaičiuoti, kiek per 11,5 metų yra pakeistų ar panaikintų mano sprendimų!“ – nesikuklino D.Gadliauskienė, kuri iš tiesų garsėja beveik nepriekaištingu darbu.

Teisėja kartojo, kad jos noras išeiti iš darbo – nepakeliamo darbo krūvio pasekmė. Anot D.Gadliauskienės, norint dirbti labai gerai – o kitaip ji net ir nemokėtų, visas jėgas reikia atiduoti darbui. Tuo tarpu sveikata, šeima turėtų būti svarbesnės vertybės už darbą.

„Kai išeina blogiausi, mes sakom – bala nematė! Bet kai išeina geriausi...“, – pirmininkas G.Kryževičius sakė puikiai suprantantis kolegę, tačiau siūlė bendromis pastangomis rasti išeitį iš susidariusios padėties.

Pirmininkas pripažino, kad jokių stebuklų D.Gadliauskienei pažadėti negali, tačiau siūlė bent nuodugniai išsiaiškinti esamą padėti bei sugalvoti, kaip kovoti su nepakeliamais krūviais.

„Aš matau tik vieną išeitį – kad būtų keičiamas baudžiamasis procesas,“ – sakė D.Gadliauskienė.

Neseniai ši teisėja jautriai sureagavo, kai jos elgesys buvo svarstomas Teisėjų etikos ir drausmės komisijoje: D.Gadliauskienė dėl darbo krūvių pažeidė įstatymuose nustatytą terminą, per kurį privalėjo atsakyti į vieno teisiamojo skundą.

Tuo tarpu Teisėjų tarybos nariai D.Gadliauskienei penktadienį aiškino, kad prieš didžiąsias metų šventes žmonės visada būna jautresni. Tačiau emocingi sprendimai paprastai atsirūgsta.

„Praeis keli mėnesiai ir jūs gailėsitės. Vėl matysite save toje vietoje ir suprasite, kad tai buvo blogas žingsnis“, – kolegę draugiškai spaudė G.Kryževičius.

Tarybos nariai galiausiai įtikino D.Gadliauskienę „truputį pakentėti“.

„Gerai, jeigu jūs pasiryžę kažkaip spręsti“, – pagaliau nusišypsojo D.Gadliauskienė, kurią sujaudino, kaip kiti teisėjai mūru stojo už ją ir pasipriešino jos atleidimui iš pareigų.

D.Gadliauskienė nepanoro jau šiandien apskritai atsiimti prašymą dėl jos atleidimo iš darbo, tačiau sutiko dviems mėnesiams atidėti klausimo dėl jos atleidimo svarstymą.

Tarybos nariai įsipareigojo per tą laiką sudaryti darbo grupę, nuvykti į Panevėžį ir pabendrauti su visu teisėjų kolektyvu, siekiant išsiaiškinti, kaip pagerinti jų darbo sąlygas. Dažnas teisėjas prasitarė, jog kai kurie Temidės tarnai „užsikasa“ darbuose dėl asmeninių savybių – begalinio kruopštumo, noro kuo išsamiau išdėstyti visus priimamų sprendimų motyvus, atsakyti į visus be išimties teismo proceso metu iškeliamus klausimus. Pasiūlymas vargstantiems teisėjams – koncentruotis tik ties esminiais dalykais ir taip taupyti savo pačių laiką.

Paramos ir supratimo sulaukusi D.Gadliauskienė iš posėdžio išvyko plačiai šypsodamasi ir linkėdama kolegoms gerų švenčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius