Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 25

Teisėjų taryba apsvarstė trijų susikompromitavusių kolegų likimus (atnaujinta 12.18 val.)

Teisėjų taryba penktadienį svarstė, ar trys susikompromitavę teisėjai yra verti atleidimo iš pareigų. Taryba rekomendavo prezidentei iš pareigų atleisti du savo kolegas, o vienai teisėjai pasiūlyta patikrinti sveikatos būklę.
Temidė, teisingumo deivė
Temidė, teisingumo deivė / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Teisėjų taryba turėtų patarti šalies vadovei, ar atleisti Kauno apygardos teismo teisėją Arvydą Stankų, kuris įtariamas klastojęs teismo nutartis, ir Kauno miesto apylinkės teismo teisėją Valentiną Ščerbakovą, kuri vilkino 10 civilinių bylų, taip pat Vilniaus apygardos teismo teisėją Zenoną Birštoną, kuris šią savaitę užkluptas neblaivus darbo vietoje.

Gavusi Teisėjų tarybos nuomonę, galutinį sprendimą dėl teisėjų atleidimo turės priimti prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Parašų klastojimų įtariamas Kauno apygardos teismo teisėjas A.Stankus turėtų būti atleistas iš pareigų, penktadienį vienbalsiai nutarė Teisėjų taryba. Pats A.Stankus tarybos posėdyje nedalyvavo.

Generalinė prokuratūra yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo teisėjų parašų klastojimo Kauno apygardos teisme. Įtariama, kad Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas A.Stankus galėjo suklastoti kolegų parašus po nutartimis dėl suimtųjų paleidimo. Generalinės prokuratūros duomenimis, dėl to anksčiau laiko į laisvę paleisti penki nuteistieji.

Dėl Kauno miesto apylinkės teismo teisėjos V.Ščerbakovos atleidimo Teisėjų taryba penktadienį sprendimo nepriėmė, tačiau rekomendavo jai atlikti neeilinį sveikatos patikrinimą, kad paaiškėtų, ar  dėl aplaidaus pareigų atlikimo kalta pati teisėja, ar jos veiksmus paaiškina buvusi sveikatos būklė.

V.Ščerbakova penktadienį aiškino sirgusi depresija, turėjusi sunkumų šeimoje. „Aštuonerius metus gyvenau autopilotu“, – dėstė teisėja.

Paprašyta įvertinti, ar darbą atlikti trukdžiusi atlikti sveikatos būklė jau yra pasibaigusi, teisėja pateikė prieštaringus atsakymus.

Tarybos posėdžiui pirmininkavęs Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius savo ruožtu abejojo, ar atlikti pareigas teisėtai trukdė sveikata, nes kitas bylas tuo pat metu ji nagrinėjo pagal procesinius reikalavimus.

Gavusi Teisėjų tarybos nuomonę, galutinį sprendimą dėl teisėjų atleidimo turės priimti prezidentė Dalia Grybauskaitė.Pasak prezidentės D.Grybauskaitės, paprašiusios Teisėjų tarybos patarimo dėl šios teisėjos atleidimo, keletą kartų drausminėmis nuobaudomis už aplaidų pareigų atlikimą bausta teisėja V.Ščerbakova pažemino teisėjos vardą vilkindama 10 civilinių bylų.

Teisėjų taryba taip pat sudarė komisiją administravimo problemoms Kauno miesto apylinkės teismo tirti. Tyrimo tikslas, pasak G.Kryževičiaus, – išsiaiškinti, kaip atrodo teismo pirmininko pavaduotojo Edmundas Inokaičio administraciniai gebėjimai. V.Ščerbakova prisipažino sulaukusi jo raginimų dirbti sparčiau, tačiau G.Kryževičius pažymėjo, kad tokia administracinė kontrolė galėjo būti nepakankama.

Teisėjų garbės teismas praėjusią savaitę V.Ščerbakovai skyrė griežtą papeikimą už tai, kad ji nesilaikė civilinių bylų nagrinėjimo, tvarkymo ir saugojimo reikalavimų, procesinių dokumentų surašymo terminų, laiku neperdavė bylų raštinei, vilkino civilinių bylų nagrinėjimą.

Teisėjų taryba taip pat vienbalsiai sutarė, kad neblaivus šią savaitę sulaikytas Vilniaus apygardos teismo teisėjas Z.Birštonas turėtų būti atleistas iš pareigų.

Z.Birštonas trečiadienį neblaivus pasirodė darbe, vėliau buvo pristatytas į policiją, kur jam nustatytas lengvas girtumo laipsnis. Internete paskelbtuose įrašuose matyti, kaip teisėjas tądien necenzūriniais žodžiais plūdo kitus asmenis.

Pats teisėjas penktadienį viešai atsiprašė dėl savo elgesio ir teigė susitaikęs su „visomis pasekmėmis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius