-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 13

Teisėjų taryba vienbalsiai pritarė Pasvalio teisėjos Dalios Stankevičiūtės atleidimui

Teisėjų taryba neeiliniame posėdyje penktadienį nusprendė atleisti iš pareigų Pasvalio rajono apylinkės teismo teisėją Dalią Stankevičiūtę savo poelgiu pažeminus teisėjos vardą. Už tai vieningai balsavo visi 15 Teisėjų tarybos narių.
Teisėja Dalia Stankevičiūtė
Teisėja Dalia Stanevičiūtė / teisėjai.info nuotr.

D.Stankevičiūtė posėdyje nedalyvavo, ji iš anksto Teisėjų tarybai raštu pranešė, kad jos veiklos trūkumai nustatyti teisingai. Teisėja sakė, kad jos sveikatos būklė iki šiol nėra gera, ji mano, kad negalės daugiau dirbti teisėja. Klausimą dėl jos atleidimo D.Stankevičiūtė prašė nagrinėti jai nedalyvaujant.

Savo poelgiu pažeminus teisėjo vardą prezidentė siūlo atleisti ir Pasvalio rajono apylinkės teismo pirmininką, tiesioginį D.Stankevičiūtės viršininką Vitalijų Šidagį. Tačiau jis pranešė tebesigydantis ligoninėje, todėl negali surinkti dokumentų, pateikti papildomų įrodymų ir paaiškinimų. Teisėjas prašė jo sveikatos aplinkybes pripažinti svarbiomis ir jo klausimo svarstymą nukelti vėlesniam laikui.

Šio teisėjo atleidimo klausimas bus svarstomas kitame posėdyje vasario 26 dieną.

Prezidentės patarėja Rasa Svetikaitė informavo, kad gautas Panevėžio apygardos teismo pirmininko teisėjų veiklos patikrinimo aktas, nustatyta, kad keturi teisėjai padarė pažeidimus.

„Dviejų teisėjų pažeidimai neleidžia spręsti jokio kito klausimo, kaip kreiptis prezidentei dėl teisėjo vardo pažeminimo“, – per posėdį sakė R.Svetikaitė.

Prezidentė yra sustabdžiusi D.Stankevičiūtės ir V.Šidagio įgaliojimus.

Aptiko daugybę šiurkščių pažeidimų

Nuo 2010 metų gautų 75 administracinių teisės pažeidimo bylų D.Stankevičiūtė neišnagrinėjo, teismų informacinėje sistemoje LITEKO fiktyviai buvo pažymėta, kad išnagrinėta, neva nuorašai įteikti.

Pasvalio teisme rastos 27 nepateisinamai ilgai nagrinėjamos baudžiamosios bylos, dauguma jų – 22 – buvo teisėjos D.Stankevičiūtės žinioje.

„Šiurkštūs pažeidimai, nepateisinamai ilgos pertraukos, proceso sprendimai ilgai nesurašyti ir nepasirašyti protokolai“, – vardijo R.Svetikaitė. Ji sakė, kad panaši situacija ir su šios teisėjos nagrinėtomis civilinėmis bylomis.

Yra įtarimas, kad aštuonias bylas „sutvarkė“ atbuline data, – sakė A.Ridikas.

„Visos šios aplinkybės ir buvo dekreto priėmimo pagrindas“, – sakė prezidentės patarėja.

Jai pritarė ir Panevėžio apygardos teismo vadovas Artūras Ridikas. Jis pasakojo, kad nuvykusiai tikrinimo komisijai Pasvalio teisėjai net nenorėjo duoti bylų.

„Yra įtarimas, kad aštuonias bylas „sutvarkė“ atbuline data“, – sakė A.Ridikas.

Pasvalio teismui raštus rašė ir policijos – pareigūnai nesulaukė atsakymų apie pažeidėjams taikytas nuobaudas.

Pažeidimai paaiškėjo po patikrinimo

Anot Prezidentūros, pažeidimai Pasvalio rajono apylinkės teisme paaiškėjo po Panevėžio apygardos teismo pirmininko pavedimu atlikto patikrinimo.

Skundai teisme turi būti išnagrinėti per dešimt dienų, numato įstatymas, tuo metu teisėja D.Stankevičiūtė kai kurių jų neišnagrinėjo ilgiau kaip trejus metus.

Per jį nustatyta, kad teisėja D.Stankevičiūtė per ketverius metus neišnagrinėjo net 75 administracinių teisės pažeidimų bylų bei slėpė jų vilkinimą tyčia klastodama duomenis, taip sudarydama sąlygas pažeidėjams išvengti administracinės atsakomybės, o V.Šidagis dangstė aplaidžiai dirbančią teisėją. Dėl paaiškėjusių klastojimo faktų kreiptasi į Generalinę prokuratūrą.

Atleisti du Pasvalio teismo teisėjus siūlanti prezidentė pažymi, kad ikiteisminio tyrimo stadijoje gauti skundai teisme turi būti išnagrinėti per dešimt dienų, numato įstatymas, tuo metu teisėja D.Stankevičiūtė kai kurių jų neišnagrinėjo ilgiau kaip trejus metus.

Patikrinimas atskleidė ir tuo metu Pasvalio rajono apylinkės teismui vadovavusio V.Šidagio aplaidų pareigų vykdymą. Nustatyta, kad jis toleravo ir dangstė netinkamą D.Stankevičiūtės darbą bei teikė neišsamius duomenis apie tyčia vilkinamas bylas taip klaidindamas Teisėjų tarybą ir aukštesnįjį teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius