-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 03

Teisėjų tarybos siūlymas: vietoje 49 apylinkių teismų liktų 12, teisėjai labiau specializuotųsi

Teisėjų taryba penktadienį pritarė teismų reformai, pagal kurią vietoje 49 apylinkių teismų turėtų likti 12, o Kauno, Šiaulių, Klaipėdos ir Panevėžio apygardų administraciniai teismai būtų sujungti į vieną.
Gintaras Kryževičius
Gintaras Kryževičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak Nacionalinės teismų administracijos, siūloma jungti tik teismų administracijas.

Teisėjų tarybos pirmininkas, Lietuvos Aukščiausiojo teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius penktadienį BNS sakė, kad siūlymai dėl teismų stambinimo tikriausiai bus aptariami pirmadienį prezidentės Dalios Grybauskaitės susitikime su pagrindinių šalies teismų vadovais.

G.Kryževičiaus teigimu, teisėjai „savo darbo jėga“ prisidėtų prie reikalingų teisės aktų pakeitimų projektų rengimų.

„Prezidentė jau turi tą koncepciją, šiandien susitarėme, kad pirmadienį oficialiai perduosime ją Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui ir Vyriausybei per teisingumo ministrą. Pirmiausia turi būti politinis sprendimas ar apskritai pritariama tokiems teismų siūlymams“, – sakė jis.

„Jeigu būtų pritarta, prasidėtų kitas etapas. Reikėtų dėliotis, kokius įstatymus dėl to reikia keisti. Mes jau esme pasirengę tam tikrą sąrašą be projektų“, – teigė Teisėjų tarybos pirmininkas.

Anot G.Kryževičiaus, faktiškai neišnyks nė vienas teismas – visi 49 teismai ir toliau veiks tose pačiose vietovėse ir patalpose, tačiau administraciniu požiūriu jie bus apjungti į 12 stambesnių darinių.

„Praktika jau parodė, kad didesnėje teritorijoje ne tik suvienodėja teisėjų darbo krūvis, bet ir sukuriamos prielaidos teisėjams specializuotis pagal tam tikras bylų kategorijas ir taip sparčiau ir kokybiškiau nagrinėti bylas. Kol apylinkių teismuose yra 3-5 teisėjų etatai, specializacijų nustatymas neįmanomas“, – penktadienį teisėjų tarybos posėdyje pristatydamas reformos koncepcijos projektą sakė jis.

Pranešime pažymima, kad Kauno, Šiaulių, Klaipėdos ir Panevėžio apygardų administracinius teismus siūloma sujungti į Regionų apygardos teismų administracinį teismą su regioniniais padaliniais, veikiančiais apygardų teismų teritorijose.

„Tęsiamas apylinkių ir apygardų administracinių teismų stambinimo modelis parengtas atsižvelgiant į teismų geografinį išdėstymą, asmenų ir institucijų susisiekimo galimybes, turimas patalpas, bylų srautus, teisėjų skaičių ir jų darbo krūvį“, – teigia Nacionalinė teismų administracija.

Teigiama, jog sustambintuose teismuose bus geriau panaudotos teismams skiriamos valstybės lėšos ir žmogiškieji ištekliai.

„Tai leis vietoje dalies sujungiamų teismų administracijos darbuotojų finansuoti papildomus teisėjų padėjėjų etatus ar kitas pareigybes. Koncepcijos projekte numatomas didesnis teisėjų mobilumas. Teisėjas turės įgaliojimus visoje teismo veiklos teritorijoje ir, esant poreikiui suvienodinti teismo padalinių darbo krūvį, galės vykti nagrinėti bylų į kitus teismo padalinius“, – teigia teismų administracija.

G.Kryževičiaus teigimu, koncepcijos įgyvendinimas pareikalautų apie 1 mln. litų vienkartinių investicijų – pirmiausia į teismų informacinių sistemų integravimą.

Teismų reformos pradžia buvo padaryta šių metų sausio mėnesį sujungus Vilniaus, Kauno ir Šiaulių apylinkių teismus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius