Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 29

Teisės ekspertas: VRK turi vadovautis įstatymais, kurie neleidžia Rolando Pakso registruoti kandidatu

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ valdybai trečiadienį nusprendus gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose kelti partijos pirmininko europarlamentaro Rolando Pakso kandidatūrą, konstitucinės teisės ekspertas Vaidotas Vaičaitis teigia, kad Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) jo negalės užregistruoti kandidatu.
Vaidotas Vaičaitis
Vaidotas Vaičaitis / BFL/Šarūnas Mažeika
„Vyriausioji rinkimų komisija turi vadovautis Rinkimų įstatymu ir Lietuvos Konstitucija, kuri šiuo atveju niekaip neleidžia, neduoda galimybės užregistruoti pono R.Pakso prezidento rinkimuose kandidatu“, – LRT televizijos laidai „Panorama“ sakė Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dėstytojas V.Vaičaitis.

„Tvarkiečiai“ sieks registruoti per apkaltą pašalintą prezidentą kandidatu šalies vadovo rinkimuose, nepaisydami to, jog Seimas nėra priėmęs apribojimus R.Paksui dalyvauti rinkimuose panaikinančių Konstitucijos pataisų.

R.Paksas BNS po valdybos sprendimo teigė, jog jį nulėmė praėjusį penktadienį paskelbtas Konstitucinio Teismo išaiškinimas.

Vyriausioji rinkimų komisija turi vadovautis Rinkimų įstatymu ir Lietuvos Konstitucija, kuri šiuo atveju niekaip neleidžia, neduoda galimybės užregistruoti pono R.Pakso prezidento rinkimuose kandidatu, – sakė V.Vaičaitis.

„Atsižvelgdami į Konstitucinio Teismo sausio 24 dienos išaiškinimą, kuriuo pripažinta ES teisės viršenybė, valdyba vienbalsiai nusprendę kelti mano kandidatūrą prezidento rinkimuose“, – BNS trečiadienio vakarą sakė R.Paksas.

Tuo metu V.Vaičaitis pabrėžia, kad R.Pakso minimas Konstitucinio Teismo sprendimas nekeičia jo situacijos, nes Konstitucinis Teismas nesvarstė pašalintojo prezidento galimybės vėl kandidatuoti Lietuvos prezidentė rinkimuose.

„Niekaip, manau, nesusijęs (klausimas). Jisai nekeičia visiškai nei Prezidento rinkimų įstatymo, nei Lietuvos Konstitucijos kažkokių nuostatų dėl rinkimų“, – aiškino docentas daktaras V.Vaičaitis.

R.Paksas 2004 metų balandį per apkaltos procedūrą buvo pašalintas iš prezidento pareigų. Konstitucinis Teismas pripažino, kad jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai jis išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.

Konstitucinis Teismas yra konstatavęs, kad asmuo, kuris per apkaltą buvo pašalintas iš prezidento, Konstitucinio Teismo pirmininko ir teisėjo, Aukščiausiojo Teismo pirmininko ir teisėjo, Apeliacinio teismo pirmininko ir teisėjo pareigų ar buvo panaikintas jo Seimo nario mandatas, niekada negali eiti tokių Konstitucijoje nurodytų pareigų, kurių ėjimo pradžia yra susijusi su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu.

Europos Žmogaus Teisių Teismas yra konstatavęs, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R.Paksui yra neproporcingas jo padarytam nusižengimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius