Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teises pragėręs kapelionas prašo teismo malonės

Vieną šių metų vasario sekmadienį lengvai išgėręs prie vairo sėdęs ir policijai pakliuvęs Jūrininkų ligoninės kapelionas ir Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapijos rezidentas Saulius Stumbra atsipirko švelnesne bauda, bet vis tiek prašo teismo ją dar labiau sušvelninti.
Saulius Stumbra teismo salėje
Saulius Stumbra teismo salėje / M.Vainoriaus nuotr.

Kaip praneša „Atvira Klaipėda“, 45-erių kunigas tikina, kad teisę vairuoti automobilį nori atgauti greičiau, nes siekia kuo geriau patarnauti. Jį užtaria ir laikinasis Klaipėdos universiteto ligoninės filialo vadovas, surašęs atitinkamą charakteristiką.

Dvasinis ganytojas į žemiškųjų institucijų nemalonę pateko vasario 11-ąją, kai vairavo automobilį, o blaivumą patikrinę pareigūnai nustatė lengvą girtumo laipsnį – 0,53 prom. Beje, apie tokį įvykį tos dienos Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (KAVPK) suvestinėje paskelbta nebuvo – pareigūnai išvardino kitus du girtuoklius, prie vairo įkliuvusius Palangoje, ir vieną jau ryte Klaipėdoje, tačiau kapeliono atvejį kažkodėl užmiršo paminėti.

Už vairavimą lengvai apsvaigus (daugiau negu 0,4, bet ne daugiau negu 1,5 promilės) Administracinių nusižengimų kodeksas numato baudą nuo 300 iki 450 eurų ir privalomą teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo vienerių iki pusantrų metų.

Nuo 2003-ųjų kunigaujančiam S. Stumbrai KAVPK skyrė švelnesnę sankciją – baudą ir atėmė teises tik pusei metų, kartu nurodydami, jog metus laiko jis galės vairuoti tik automobilį, kuriame bus įrengtas vadinamasis alkoblokas. Visgi kapelionas panoro vairuotojo pažymėjimą susigrąžinti anksčiau ir padavė skundą Plungės apylinkės teismo Palangos rūmams.

Prieš pat teismo posėdį S.Stumbra pateikė prašymą rengti uždarą procesą, nes jis yra viešas asmuo ir nenori, kad „būtų pakenkta jo atstovaujamoms institucijoms“. Dėl to, kad galėtų susipažinti su tokiu prašymu bylą nagrinėjanti teisėja Vaida Railienė buvo priversta dešimt minučių vėliau pradėti posėdį. Priimdama žodinę, neskundžiamą nutartį ji akcentavo, kad S.Stumbros atvejis neatitinka nė vieno iš pagrindų, kai galima teismo posėdžius padaryti neviešus. Taip pat teisėja pabrėžė, jog ir savo prašyme pats ganytojas pripažino, jog yra viešas asmuo.

Be advokato teismo posėdyje dalyvavęs S.Stumbra tikino, jog prašymą sušvelninti bausmę teikia ne dėl asmeninės naudos, o kad galėtų „tinkamai vykdyti tarnystę“. Kapelionas dėstė, jog dirba keliose institucijoje ir jam labai dažnai tenka naudotis automobiliu, kad galėtų patarnauti ligoniams.

„Ir po dešimt kartų per dieną būnu kviečiamas. Neturint automobilio sunku, gali būti, kad nespėsi žmogui esant gyvam atvykti“, – kalbėjo S.Stumbra.

Ganytojas taip pat teigė, jog dalyvauja ir komisijos, besirūpinančios organų donorystės reikalais, veikloje.

„Negali pasakyti, kad rytoj atvažiuosi ar po kelių valandų. Labai apsunkina patarnavimą. Taksi materialai labai brangiai kainuoja“, – tvirtino kunigas, tikinęs, kad didžiausias iškvietimų skaičius būna į Jūrininkų ligoninę, tačiau jis esą dar kviečiamas ir privačiai, ir už Klaipėdos ribų tenka važiuoti.

Jis taip pat aiškino sutikęs su 12 mėnesių alkobloko naudojimo terminu, kad būtų paskirtas kuo trumpesnis vairuotojo pažymėjimo atėmimo laikotarpis.

„Kad ir rytoj galiu jį įsirengti. Vairuoju vienintelį automobilį. Baudą sumokėjau turbūt tą pačią dieną. Iki tol nebuvau baustas, teistas“, – atsakinėdamas į teisėjos klausimus teigė S.Stumbra, tikinęs, kad nėra kas jį pavaduotų.

Teisėjai tikslinantis, tai kaip jis vykdo savo pareigas nuo vasario, kunigas teigė arba pėstute pribėgantis, arba taksi kviečiantis, arba su autobusu važiuojantis, arba ligonio artimieji atvykta patys jį pasiimti.

Teisėjai klausiant, ar negalėtų jis taip verstis ir likusius mėnesius, S.Stumbra aiškino, kad ne visi žmonės turi transporto priemones ir gali jį atsivežti.

„Pagrindinė darbo vieta yra Jūrininkų ligoninė, bet rezidavimas nėra numatytas, dažniausiai pagal poreikį esu iškviečiamas. Tenka ir naktį važiuoti, nes artimieji palieka slaugytojoms įgaliojimus iškviesti. Žmonės nežino dėl organų donorystė – ar tai gerai, ar ne, ar moralu, ar ne. Tenka padrąsinti, paaiškinti, kad tai didelė dovana“, – dėstė kapelionas.

Vyras aiškino, kad vairavimo išvakarėse buvo išgėręs „šiek tiek stipresnio“ draugų iš Vokietijos parvežto alus.

„Ryte nieko nejutau. Aš šoką patyriau, kai pasakė. Jei būčiau jautęs, nebūčiau sėdęs, atsakomybę jaučiu prieš žmones, gėda dabar prieš teismą. Matyt, senstu. Aš pats teiravausi gydytojų, kodėl taip nutiko. Jie man taip ir aiškino. Gailiuosi ir gėda, visa tai pripažįstu, tas pasekmės jau pajutau. Tai nesuderinama su mano gyvenimo principais, vertybėmis“, – sakė S.Stumbra.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Kunigas doc.dr. Saulius Stumbra
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Kunigas doc.dr. Saulius Stumbra

Jis paprašė, kad teismo metu iš bylos dokumentų teisėja pagarsintų tik laikinojo Klaipėdos universiteto ligoninės filialo vadovo Algirdo Liutkaus surašytą charakteristiką. Joje pažymėta, kad S.Stumbra šioje ligoninėje dirba nuo 2010 m. ir per visą tą laikotarpį užsitarnavo pagarbą „dėl gero būdo, sąžiningumo, meilės savo tarnystei“. Anot laikinojo filialo vadovo, tai yra aukštos inteligencijos ir moralės žmogus, ligoninės Etikos komisijos narys.

Kartu teisėja pagarsino, kad KAVPK nesutinka su tokiu dvasininko skundu. Komisariatas akcentavo, kad S.Stumbra padarė vieną pavojingiausių nusižengimų, jam buvo paskirta alternatyvi bauda. Anot policijos, kunigas nurodo įprastas, niekuo neišsiskiriančias aplinkybes.

Tardamas baigiamąjį žodį kapelionas kartojo, kad toks poelgis yra nesuderinama su jo gyvenimo vertybėmis, tai nutiko pirmą kartą ir jį laiko atsitiktiniu.

„Esu pasiryžęs, kad ir ilgėlesniam laikui užraktą įsirengti“, – teigė S.Stumbra.

Teismas sprendimą šioje byloje turėtų paskelbti dar šį mėnesį.

Ne pirmas kunigas, pragėręs pažymėjimą

S.Stumbra yra jau ne pirmas Klaipėdos kunigas, pragėręs vairuotojo pažymėjimą ir vėliau kreipęsis į teismą, kad jį atgautų greičiau. 2014-ųjų kovo 8-ąją Brunono Kverfurtiečio parapijos klebonas Stanislav Švaikovskij tokios būsenos buvo pakliuvęs Kelių policijos patruliams uostamiestyje, ties Šilutės pl. 27 namu. Patikrinus jo blaivumą irgi buvo nustatytas lengvas (0,68 prom.) girtumo laipsnis.

Po poros savaičių Klaipėdos miesto apylinkės teismo nutarimu klebonui buvo skirta 1 000 Lt bauda su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu vieneriems metams. Visgi tokia bauda S.Švaikovskij pasirodė per griežta ir jis to paties teismo paprašė ją sušvelninti – grąžinti teisę vairuoti kur kas anksčiau.

Kunigas savo prašyme buvo nurodęs, kad iki šiol jokių kitų administracinių teisės pažeidimų nepadarė, sumokėjo paskirtą piniginę baudą. Šventikas akcentavo, kad teisės jam yra reikalingos, jog „galėtų tinkamai atlikti kunigo pareigas, parapijoje reikia dažnai vykti pas ligonius, teikiant jiems kunigo patarnavimus, taip pat nepasiturintys žmonės prašo, kad kunigas atvyktų į laidojimo namus palydėti jų mirusių artimųjų į kapines“.

Tuometinį Klaipėdos apylinkės teismo teisėją Eugenijų Antanauską šie argumentai įtikino ir jis tų metų rudenį nusprendė, kad S.Švaikovskij yra vertas Administracinių teisės pažeidimo kodekse tuomet numatytos galimybės atgauti vairuotojo pažymėjimą pirma laiko – nuo tokios nutarties įsiteisėjimo dienos.

S.Švaikovskij šiuo metu toliau vadovauja šiai parapijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius