Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 18

Teisėsauga narsto 15min atskleistus Klaipėdos verslininko ryšius su Afrikos režimu

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) ir prokurorai šiuo metu nagrinėja 15min atskleistą informaciją apie Klaipėdos verslininko Vladimiro Stefanovo ryšius su Pusiaujo Gvinėją valdančiu diktatoriaus Teodoro Obiango režimu. Pasirodo, V.Stefanovas jau mažiausiai du kartus buvo patekęs į FNTT akiratį.
Vladimiras Stefanovas
Vladimiras Stefanovas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Praėjusią savaitę 15min ir tarptautinis tiriamosios žurnalistikos centras „Organized Crime and Corruption Reporting Project“ (OCCRP) atskleidė, kad V.Stefanovas glaudžiai susijęs su Vladimiru Kokorevu – Ispanijoje teismo dėl pinigų plovimo Obiangams laukiančiu buvusiu sovietų diplomatu. Taip pat atskleisti V.Stefanovo bendrovės „Statega“ ir su juo glaudžiai susijusios Panamos bendrovės „Glomar Supplies“ saitai su Obiangų klanu.

Dabar aiškėja, kad Pusiaujo Gvinėjos režimo pėdsakų gali būti ir pačioje Klaipėdoje.

VIDEO: Vladimiro Stefanovo ryšiai su Pusiaujo Gvinėjos režimu

Pirmi skundai – iš jūreivių

FNTT direktorius Kęstutis Jucevičius 15min patvirtino, kad vienas ikiteisminis tyrimas, susijęs su V.Stefanovu, jau buvo vykdomas. Prieš keletą metų FNTT tyrė Klaipėdoje registruotos „Glomar Supplies“ atstovybės veiklą.

„2011 m. Klaipėdos apygardos prokuratūroje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimai neteisėtos „Glomar Supplies“ atstovybės veiklos Lietuvoje. Tyrimas vyko dvejus metus praktiškai, 2013 m. pradžioje tyrimas buvo nutrauktas, nenustačius, kad šita kompanija vykdė neteisėtą veiklą“, – kalbėjo K.Jucevičius.

Pasak jo, tyrimas pradėtas pagal jūreivių, kuriuos Klaipėdoje samdė „Glomar Supplies“ atstovybė, skundus. Neoficialiomis 15min žiniomis, tyrimo metu „Glomar Supplies“ biure buvo atlikta krata, paimti tam tikri duomenys.

V.Stefanovas interviu 15min neslėpė, kad per „Glomar Supplies“ buvo samdomi jūreiviai iš Klaipėdos. Vienas iš šių jūreivių 15min pateikė dokumentą, įrodantį, kad jo darbo „Glomar Supplies“ valdyto laivo „Rio Ekuku“ metu faktinis laivo savininkas buvo T.Obiangas ir jo šeima.

Marinetraffic.com nuotr./Laivas „Rio Ekuku“
Marinetraffic.com nuotr./Laivas „Rio Ekuku“

Pats V.Stefanovas tikina Obiangų šeimos nepažįstantis, tačiau atsisako įvardinti savo darbdavius Pusiaujo Gvinėjoje, apsiribodamas pareiškimais, esą jį samdo „Pusiaujo Gvinėjos piliečiai“.

Aiškinosi 54 milijonų kilmę

FNTT vadovas K.Jucevičius įvardijo ir antrą epizodą, kai V.Stefanovo struktūros buvo teisėsaugos akiratyje. Prieš maždaug trejus metus FNTT aiškinosi pinigų, iš ofšorinių įmonių keliavusių į „Stategą“, kilmę.

„2013 m. FNTT Klaipėdos apygardos valdyboje buvo gautas skundas būtent dėl pinigų kilmės, didelių sumų pervedimo į UAB „Statega“, jų panaudojimo. Ėjo kalba apie 54 mln. litų (apie 15,6 mln. eurų)“, – tęsė FNTT direktorius.

Pasak jo, FNTT pareigūnai aiškinosi skunde pateiktą informaciją. Esą buvo bandoma aiškintis į „Stategą“ plaukusių pinigų kilmę, tačiau nerasta pakankamai duomenų ikiteisminiam tyrimui pradėti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Jucevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Jucevičius

„Nebuvo gauta duomenų, kad šie pinigai gauti iš nusikalstamos veikos. [Pinigų kilmė] nežinoma. Tik žinoma, kad jie atėjo per ofšorines kompanijas. Galbūt tos ofšorinės kompanijos buvo susijusios su UAB „Statega“ vadovais. Bet neužteko duomenų. Nebuvo surinkta duomenų, kad šie 54 milijonai buvo iš nusikalstamos veikos“, – aiškino K.Jucevičius.

Dabar situacija keičiasi. 15min paviešinus dokumentus, atskleidžiančius V.Stefanovo ryšius su Obiangų klanu ir režimo pinigų plovimu įtariamu V.Kokorevu, teisėsauga svarsto galimybę sugrįžti prie „Stategos“ pinigų kilmės teisėtumo klausimo.

„Po 15min publikacijos FNTT pareigūnai kartu su Klaipėdos apygardos prokuratūros vadovais vertina buvusią medžiagą, ikiteisminio tyrimo medžiagą, taip pat – medžiagą, pagal kurią buvo atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą, bei žiniasklaidoje publikuotą medžiagą. Bus sprendžiamas klausimas, ar atnaujinti ikiteisminį tyrimą“, – teigė K.Jucevičius.

Iš Ispanijos – jokių žinių

V.Stefanovas neslepia, kad „Stategos“ valdomos Ispanijos įmonės „Premium Trust“ turtu aktyviai domisi Ispanijos teisėsauga.

„Visi mūsų bandymai sužinoti, kas vyksta su „Premium Trust“ turtu – be rezultato. Kadangi pono Kokorevo byla yra įslaptinta, tas slaptumas automatiškai padengia ir „Premium Trust“, – teigė V.Stefanovas.

Paklaustas, ar buvo gauti kokie nors Ispanijos teisėsaugos prašymai padėti tiriant V.Kokorevo bylą, FNTT vadovas K.Jucevičius teigė tokios informacijos neturintis.

„Stategos“ grupės finansiniuose dokumentuose nurodoma, kad nekilnojamojo turto nuoma besiverčianti „Premium Trust“ įsigyta 2013 m. lapkritį, į Ispanijos įmonę investuota solidi 1,19 mln. eurų suma. Kol kas ši investicija duoda menką grąžą. „Stategos“ dokumentuose nurodoma, kad metinės NT nuomos pajamos iš Ispanijos – 36 tūkst. eurų arba po 3 tūkst. eurų kas mėnesį.

V.Stefanovas neatskleidžia, kokiu NT disponuoja jo įmonės valdomas ispaniškas verslas. Jis tenurodo tiek, kad tai yra gyvenamosios paskirties statiniai.

15min ir OCCRP gauti dokumentai liudija apie dideles pinigų sumas, siejančias „Stategą“ su V.Kokorevo ofšorinių įmonių tinklu.

Dalies dokumentų autentiškumą V.Stefanovas patvirtina, dalį vadina klastotėmis – pavyzdžiui, informaciją apie „Glomar Supplies“ valdyto laivo „Rio Ekuku“ perpardavimo sandorius tarp susijusių Panamos įmonių su besikartojančia 27 mln. JAV dolerių suma. Klastote jis vadina ir laivų remonto sutartį tarp „Stategos“ ir Kokorevų šeimos valdytos įmonės „Garmin Trading“ už tą pačią 27 mln. dolerių sumą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vladimiras Stefanovas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vladimiras Stefanovas

Panamos įmonės atstovybė užveria duris

Kol teisėsauga sprendžia, ar imtis V.Stefanovo reikalų, su verslininku susijusiose struktūrose vyksta pokyčiai. Rimčiausias – nuo 1998 m. Klaipėdoje veikusios „Glomar Supplies“ atstovybės uždarymas. Registrų centras jau gavo prašymą išregistruoti šį juridinį asmenį. Viešai prieinamais duomenimis, šis prašymas gautas lapkričio 10 d. – tą pačią dieną, kai pasirodė 15min publikacija apie V.Stefanovą.

Beje, „Glomar Supplies“ figūruoja ir nutekėjusiuose Panamos teisininkų kontoros „Mossack Fonseca“ dokumentuose. Iš jų matyti, kad Panamos įmonės reikalais Lietuvoje užsiėmė teisines paslaugas teikianti įmonė „Prospera Lietuva“.

Obiangų klano pinigų medžioklė šiuo metu vyksta trijose Europos valstybėse. Ispanija belangėje laiko pinigų plovimu įtariamą V.Kokorevą, Prancūzijoje ir Šveicarijoje konfiskuotas didelės vertės turtas, priskiriamas Pusiaujo Gvinėjos diktatoriaus sūnui Teodoro Obiangui jaunesniajam.

Jo turtai buvo medžiojami ir Jungtinėse Valstijose. Ten „Teodoriuku“ pravardžiuojamas veikėjas sudarė susitarimą su JAV Teisingumo departamentu ir išsižadėjo turto už maždaug 30 mln. dolerių. Turtas parduotas aukcionuose, gautą labdarą skiriant skurstantiems Pusiaujo Gvinėjos žmonėms padedančioms visuomeninėms organizacijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius